Rdza żółta: jak z nią walczyć?

Download PDF

Rodzaje chorób rdzawych zbóż w każdej z odmian są niebezpieczne. Jedną z nich jest rdza żółta. Warto poznać na czym polega choroba, jakie są objawy i cykl rozwojowy ponieważ w żadnym wypadku nie należy jej bagatelizować.

Podstawowymi objawami przekonującymi nas o tym, że rdza żółta sieje spustoszenie w naszej uprawie są głównie żółte lub lekko pomarańczowe skupiska zarodników na każdej części rośliny powyżej ziemi, najczęściej jednak objawami dotknięte są liście zbóż. Skupiska brodawkowatych grzybni możemy zaobserwować w czerwcu na jeszcze zielonych częściach roślin. Skupiają się one przede wszystkim wzdłuż nerwów liści tworząc spore skupiska. Siedliska zarodników wpływają bardzo niekorzystnie na rozwój ziarna, przez co plon jest znacznie niższy i gorszej jakości. Infekcja rozprzestrzenia się dzięki grzybni w fazie uredinium bytujących na trawie i ozimych zbożach.

rdza żółta

Idealnymi warunkami dla rozwoju grzyba jest temperatura powietrza od 8°C do 15°C. (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: andre6610 )

Grzyb podczas wegetacji przedostaje się dalej dzięki urediniosporom. Idealnymi warunkami dla rozwoju grzyba jest temperatura powietrza od 8°C do 15°C. Rozwój grzyba zdecydowanie zanika jeśli temperatura utrzymuje się kilka dni powyżej 21°C. Na porażenie rdzą żółtą szczególnie narażone są zboża z natury podatne na tę grzybową chorobę, szczególnie jeśli we wcześniejszym sezonie intensywność rozwoju tej choroby była znaczna.

Chorobę zwalczamy działaniami zapobiegawczymi, lub w przypadku dużego nasilenia objawów doraźnym opryskiem przy użyciu fungicydu. Zdecydowanie jednak korzystniejsze są działania zapobiegawcze takie jak – umiarkowane dawkowanie nawozów azotowych, cykliczne wykonywanie podorywek i orki, uprawa odmian o naturalnej wysokiej odporności na grzyba. Pamiętajmy jednak, że w przypadku intensywnej ekspansji choroby na naszym polu uprawnym konieczne będzie zastosowanie oprysków, używajmy ich jednak w dawkach zaleconych przez producenta – więcej nie znaczy lepiej.

Przeczytaj również:

  1. Łamliwość podstawy źdźbła: jak często występuje?
  2. Skrzypionka w zbożach jarych
Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o