Spada amerykański eksport soi
Amerykański eksport soi w tym sezonie spada – wynika z wyliczeń analityków Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa. Jak wpłynie to na bilans sezonu 2019/20?
Zdaniem analityków Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) eksport soi z USA w tym sezonie się obniżył. W efekcie zapasy początkowego wyniosą 2 mln ton, większe będą również zapasy końcowe w sezonie 2019/20.
– Pozostałe elementy bilansu dla nowego sezonu pozostawiono na poziomie z maja. Na razie nie zakłada się przesunięć areału z kukurydzy do soi. Na takim samym poziomie pozostawiono też oczekiwaną wydajność i w konsekwencji produkcję nasion w USA (113 mln ton) – czytamy na stronie Internetowej Giełdy e-WGT.
Według najnowszej, czerwcowej prognozy USDA, światowa produkcja soi w sezonie 2019/20 uplasuje się na poziomie 355,4 mln ton, zużycie – 355, 3 mln ton. Zapasy początkowe (końcowe z sezonu 2019/19) obniżyły się o 0,4 mln ton, o tyle samo spadły zapasy na koniec nowego sezonu.
Na giełdzie w Chicago w środę ceny soi poszły w górę. Przyczyną tych podwyżek jest powrót deszczowej aury w pasie upraw soi. Cena soi wynosiła 878 USD/100 buszli, śruta sojowa 319 USD.
Źródło: e-WGT