Kolejne specjały z Austrii i Włoch w rejestrach UE

Kolejne specjały z Austrii i Włoch w rejestrach UE

Austriackie mleko Heumilch i włoski Chleb Toskański to kolejne produkty, które zostały wpisane do unijnych rejestrów.

Austriackie mleko Heumilch i włoski Chleb Toskański, czyli Pane Toscano, to kolejne produkty, które zostały w piątek wpisane do unijnych rejestrów – poinformowała Komisja Europejska.

Heumilch został wpisany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, a Pane Toscano jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.

walka z chorobami zwierząt / Mleko z Austrii
Na smak austriackiego mleka ma wpływ to, czym krowy są karmione.

Produkcja mleka zwanego Heumilch lub z języka angielskiego Haymilk (co można przetłumaczyć jako ‘mleko z siana’) jest, jak mówią w Austrii, najbardziej naturalną produkcją z możliwych. Mleko pochodzi od zwierząt z tradycyjnych i ekologicznych gospodarstw mlecznych. Zasadniczą różnicą pomiędzy standardowym mlekiem i mlekiem Heumilch z Austrii jest to, że zwierzęta nie są karmione przefermentowaną paszą. Od 1960 r., ze względu na uprzemysłowienie i mechanizację rolnictwa, kiszonki stały się coraz bardziej popularne, zmniejszając w ten sposób udział świeżej paszy. Procedura karmienia jest dostosowana do zmian sezonowych: gdy jest dostępna karma zielona, zwierzęta są karmione świeżą trawą, liśćmi i sianem, a w okresie zimowym zwierzęta przede wszystkim sianem.

Włoski Pane Toscano to natomiast chleb na zakwasie. Ma zapach prażonych orzechów laskowych. Miękisz jest lekko kwaskowaty. Charakterystyczną cechą jest to, że Chleb Toskański jest trwalszy niż inne rodzaje pieczywa ze względu na swój skład.

Opieka w zagrodzie – gospodarstwo opiekuńcze, kolejny projekt KPODR

Kujawsko – Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego nie spoczął na laurach. Rolnicy biorą udział w kolejnej odsłonie programu dla seniorów

11 grudnia 2018

Wizja Zero – najnowsza strategia KRUS

Zapobieganie wypadkom w miejscu pracy rolnika to międzynarodowa kampania organizowana przez ISSA, do której w tym roku przystąpiła Kasa

6 grudnia 2018

Program „Czyste powietrze” – warto z niego skorzystać?

Zainteresowanie programem „Czyste powietrze” rośnie - co powinieneś o nim wiedzieć?

5 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close