Austriackie mleko Heumilch i włoski Chleb Toskański, czyli Pane Toscano, to kolejne produkty, które zostały w piątek wpisane do unijnych rejestrów – poinformowała Komisja Europejska.
Heumilch został wpisany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, a Pane Toscano jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
Produkcja mleka zwanego Heumilch lub z języka angielskiego Haymilk (co można przetłumaczyć jako ‘mleko z siana’) jest, jak mówią w Austrii, najbardziej naturalną produkcją z możliwych. Mleko pochodzi od zwierząt z tradycyjnych i ekologicznych gospodarstw mlecznych. Zasadniczą różnicą pomiędzy standardowym mlekiem i mlekiem Heumilch z Austrii jest to, że zwierzęta nie są karmione przefermentowaną paszą. Od 1960 r., ze względu na uprzemysłowienie i mechanizację rolnictwa, kiszonki stały się coraz bardziej popularne, zmniejszając w ten sposób udział świeżej paszy. Procedura karmienia jest dostosowana do zmian sezonowych: gdy jest dostępna karma zielona, zwierzęta są karmione świeżą trawą, liśćmi i sianem, a w okresie zimowym zwierzęta przede wszystkim sianem.
Włoski Pane Toscano to natomiast chleb na zakwasie. Ma zapach prażonych orzechów laskowych. Miękisz jest lekko kwaskowaty. Charakterystyczną cechą jest to, że Chleb Toskański jest trwalszy niż inne rodzaje pieczywa ze względu na swój skład.
Dodaj komentarz