Kolejne specjały z Austrii i Włoch w rejestrach UE

Download PDF

Austriackie mleko Heumilch i włoski Chleb Toskański, czyli Pane Toscano, to kolejne produkty, które zostały w piątek wpisane do unijnych rejestrów – poinformowała Komisja Europejska.

Heumilch został wpisany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, a Pane Toscano jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.

walka z chorobami zwierząt / Mleko z Austrii
Na smak austriackiego mleka ma wpływ to, czym krowy są karmione.

Produkcja mleka zwanego Heumilch lub z języka angielskiego Haymilk (co można przetłumaczyć jako ‘mleko z siana’) jest, jak mówią w Austrii, najbardziej naturalną produkcją z możliwych. Mleko pochodzi od zwierząt z tradycyjnych i ekologicznych gospodarstw mlecznych. Zasadniczą różnicą pomiędzy standardowym mlekiem i mlekiem Heumilch z Austrii jest to, że zwierzęta nie są karmione przefermentowaną paszą. Od 1960 r., ze względu na uprzemysłowienie i mechanizację rolnictwa, kiszonki stały się coraz bardziej popularne, zmniejszając w ten sposób udział świeżej paszy. Procedura karmienia jest dostosowana do zmian sezonowych: gdy jest dostępna karma zielona, zwierzęta są karmione świeżą trawą, liśćmi i sianem, a w okresie zimowym zwierzęta przede wszystkim sianem.

Włoski Pane Toscano to natomiast chleb na zakwasie. Ma zapach prażonych orzechów laskowych. Miękisz jest lekko kwaskowaty. Charakterystyczną cechą jest to, że Chleb Toskański jest trwalszy niż inne rodzaje pieczywa ze względu na swój skład.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o