Spotkanie Jacka Boguckiego z producentami trzody chlewnej

Spotkanie Jacka Boguckiego z producentami trzody chlewnej

Jacek Bogucki spotkał się rolnikami – producentami trzody chlewnej, aby porozmawiać o sytuacji na tym rynku produkcji.

24 listopada Jacek Bogucki, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na prośbę NSZZ RI „Solidarność” spotkał się rolnikami – producentami trzody chlewnej, aby porozmawiać o bardzo trudnej sytuacji na tym rynku produkcji rolniczej. W rozmowach uczestniczyli również Główny Lekarz Weterynarii oraz pracownicy resortu.

W ocenie Jerzego Chróścikowskiego, przewodniczącego Rolniczej ,,Solidarności’’, sytuacja na rynku trzody chlewnej jest niepokojąca ze względu na niskie ceny skupu oferowane rolnikom przy jednoczesnym dużym imporcie mięsa wieprzowego na nasz rynek.

Wiceminister Bogucki poinformował zebranych, że podejmowane są przez resort działania zmierzające do wyjaśnienia zgłaszanych postulatów. Do prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów zostało skierowane pismo o zbadanie zarzutów mówiących o tym, że zakłady przetwórcze więcej płacą za sprowadzany do produkcji surowiec z zagranicy, niż oferują polskim producentom. Chodzi również o zbadanie czy nie zostały naruszone warunki konkurencji i czy nie nastąpiła zmowa cenowa. Ponadto odpowiednie służby inspekcyjne mają zweryfikować informacje o gorszej jakości sprowadzanego surowca.

Likwidacja KRUS – tego chce Komisja Europejska

Pomysł likwidacji KRUS powraca co jakiś czas za sprawą nowych ustaleń Komisji Europejskiej. Rolnicy nie są zadowoleni. Co dalej będzie z KRUSem?

4 sierpnia 2017

Programowanie żywieniowe dla cieląt

Uzyskane udoskonalenie potencjału produkcyjnego zwierząt gospodarskich wymaga stałej pracy nad poprawą warunków, w których są utrzymywane zwierzęta.

12 sierpnia 2017

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń to przede wszystkim różne wywary. Zapoznaj się z ich możliwościami i sposobem przygotowywania.

5 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij