Powstał specjalny zespół ds. trzody chlewnej

Download PDF

Ograniczeniu rozprzestrzeniania się ASF oraz oznakowaniu i promowaniu polskiego mięsa ma przede wszystkim poświęcać czas „Zespół ds. trzody chlewnej przy Wielkopolskiej Izbie Rolniczej”.

Powstanie zespołu jest jednym z efektów Wielkopolskiego Forum Trzodowego, które odbyło się na początku lutego. A jakie wnioski płyną po pierwszym spotkaniu „zespołu trzodowego”?

Obserwujemy zalew rynku przez materiał hodowlany napływający do nas zza granicy oraz rozwijający się dynamicznie system tuczu kontaktowego na rzecz firm zagranicznych.

Piotr Walkowski, prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej

Problemów jest wiele – mówi Piotr Walkowski, prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej. – Obserwujemy zalew rynku przez materiał hodowlany napływający do nas zza granicy oraz rozwijający się dynamicznie system tuczu kontaktowego na rzecz firm zagranicznych. Także i ze względu na przestarzałe technologie, rodzimej produkcji coraz trudniej jest konkurować z oferowanymi w dużych sieciach handlowych wypełnionymi ulepszaczami i inną chemią produktami. Jak więc skutecznie promować całkowicie wyprodukowane w Polsce naturalne i bardzo smaczne mięso?

A jakie są inne powody kryzysu w hodowli trzody chlewnej?

trzody

Problemem bardzo istotnym dla polskiej produkcji trzody chlewnej jest także afrykański pomór świń.

Rozmawialiśmy także o tym, że nadszedł czas na tworzenie dużych i silnych zrzeszeń działających już grup producenckich dla dalszej konsolidacji dostaw oraz utworzenia liczącego się partnerstwa dla przetwórstwa i handlu – dodaje Piotr Walkowski. Polityka rolna ukierunkowana jest na mniejsze, rodzinne gospodarstwa, tymczasem źródłem sukcesu jest specjalizacja i koncentracja produkcji. Czy chcemy, czy nie chcemy, takie są wymagania ekonomii.

Problemem bardzo istotnym dla polskiej produkcji trzody chlewnej jest także afrykański pomór świń. To z powodu ASF ograniczony jest eksport i trudno znaleźć nowe rynki zbytu dla polskiego mięsa wieprzowego.

Przewodniczącym „zespołu trzodowego” został Grzegorz Majchrzak, reprezentujący Wielkopolski Związek Hodowców Trzody Chlewnej. Zastępcami przewodniczącego zostali Karolina Szulc, Pełnomocnik Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ds. Hodowli Świń Złotnickich i Kornel Pabiszczak z Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o