Powstał specjalny zespół ds. trzody chlewnej

Powstał specjalny zespół ds. trzody chlewnej

Ograniczeniu ASF i tym, jak promować polskie mięso ma się zajmować ,,zespół trzodowy'' przy Wielkopolskiej Izbie Rolniczej.

Ograniczeniu rozprzestrzeniania się ASF oraz oznakowaniu i promowaniu polskiego mięsa ma przede wszystkim poświęcać czas „Zespół ds. trzody chlewnej przy Wielkopolskiej Izbie Rolniczej”.

Powstanie zespołu jest jednym z efektów Wielkopolskiego Forum Trzodowego, które odbyło się na początku lutego. A jakie wnioski płyną po pierwszym spotkaniu „zespołu trzodowego”?

Obserwujemy zalew rynku przez materiał hodowlany napływający do nas zza granicy oraz rozwijający się dynamicznie system tuczu kontaktowego na rzecz firm zagranicznych.

Piotr Walkowski, prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej

Problemów jest wiele – mówi Piotr Walkowski, prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej. – Obserwujemy zalew rynku przez materiał hodowlany napływający do nas zza granicy oraz rozwijający się dynamicznie system tuczu kontaktowego na rzecz firm zagranicznych. Także i ze względu na przestarzałe technologie, rodzimej produkcji coraz trudniej jest konkurować z oferowanymi w dużych sieciach handlowych wypełnionymi ulepszaczami i inną chemią produktami. Jak więc skutecznie promować całkowicie wyprodukowane w Polsce naturalne i bardzo smaczne mięso?

A jakie są inne powody kryzysu w hodowli trzody chlewnej?

trzody

Problemem bardzo istotnym dla polskiej produkcji trzody chlewnej jest także afrykański pomór świń.

Rozmawialiśmy także o tym, że nadszedł czas na tworzenie dużych i silnych zrzeszeń działających już grup producenckich dla dalszej konsolidacji dostaw oraz utworzenia liczącego się partnerstwa dla przetwórstwa i handlu – dodaje Piotr Walkowski. Polityka rolna ukierunkowana jest na mniejsze, rodzinne gospodarstwa, tymczasem źródłem sukcesu jest specjalizacja i koncentracja produkcji. Czy chcemy, czy nie chcemy, takie są wymagania ekonomii.

Problemem bardzo istotnym dla polskiej produkcji trzody chlewnej jest także afrykański pomór świń. To z powodu ASF ograniczony jest eksport i trudno znaleźć nowe rynki zbytu dla polskiego mięsa wieprzowego.

Przewodniczącym „zespołu trzodowego” został Grzegorz Majchrzak, reprezentujący Wielkopolski Związek Hodowców Trzody Chlewnej. Zastępcami przewodniczącego zostali Karolina Szulc, Pełnomocnik Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ds. Hodowli Świń Złotnickich i Kornel Pabiszczak z Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

Układ pokarmowy świni – jak prawidłowo żywić lochy?

Prowadzenie nowoczesnej hodowli i chowu świń wymaga posiadania szerokiej wiedzy. Zwracamy uwagę na procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie świni.

11 września 2018

Przyczyny i objawy zatruć u świń

Wiele zatruć przebiega bardzo podobnie. Jak zdiagnozować przyczynę?

18 września 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close