Spożycie mięsa w Polsce nadal stabilne?

Spożycie mięsa w Polsce nadal stabilne?

Choć wieprzowina wciąż króluje, na naszych talerzach coraz częściej pojawia się drób i wołowina. Co wpływa na zmianę preferencji żywieniowych Polaków?

Spożycie mięsa w Polsce utrzymuje się na względnie stabilnym poziomie. Choć najpopularniejszym jego rodzajem nadal jest wieprzowina, coraz częściej sięgamy po drób i wołowinę. Nie bez wpływu na nasze preferencje żywieniowe pozostają wahania cen.

Otwarcie kontyngentu dla mięsa wołowego

Polska pozostaje jednym z krajów o najmniejszej konsumpcji wołowiny w Europie.

Wysokie spożycie mięsa w Polsce

Od lat przodujemy w konsumpcji wieprzowiny na tle innych krajów europejskich. Wynika to m.in. z tradycji i dużej dostępności tego rodzaju mięsa. Coraz więcej z nas decyduje się jednak na urozmaicanie diety. Według szacunku IERiGŻ–PIB, przeciętny Polak skonsumuje w tym roku 40,5 kg wieprzowiny, 30 kg drobiu i 2,2 kg wołowiny. Łącznie z podrobami, spożyje ok. 78,5 kg mięsa.

Jeśli porównamy ten wynik z konsumpcją w Europie, okaże się, że to dużo. Zgodnie z obliczeniami Komisji Europejskiej, przeciętny obywatel UE spożyje w tym roku 68,6 kg mięsa. Na jego talerz trafi jednak kilkakrotnie więcej wołowiny niż w polskim domu. Niska popularność tego rodzaju mięsa wśród Polaków wiąże się z jego wysoką ceną i trudnością przyrządzenia, w porównaniu z łatwymi w obróbce wieprzowiną i drobiem.

Powolne zmiany preferencji

W pierwszym półroczu 2017 r. nastąpił spadek produkcji wieprzowiny przy jednoczesnym wzroście produkcji drobiu i wołowiny

Jak wynika z najnowszego raportu IERiGŻ – PIB (październik 2017), preferencje żywieniowe Polaków ulegają zmianom, ale dzieje się to dosyć powoli. Ważnymi czynnikami pozostają względy ekonomiczne i wygoda zakupu. Trendy w konsumpcji znajdują swoje odzwierciedlenie w wielkości produkcji. W pierwszym półroczu 2017 r. produkcja trzech podstawowych rodzajów żywca w Polsce (bez podrobów, w wadze bitej ciepłej) wyniosła 2 337 tys. ton – to o 1,3% więcej niż w analogicznym okresie 2016 r. Spadkowi produkcji wieprzowiny (2,5%) towarzyszył wzrost produkcji drobiu (3,1%) i wołowiny (7,7%). Ten ostatni gatunek, pomimo najwyższej stopy wzrostu, ze względu na niską popularność ma jednak niewielki wpływ na ogólną produkcję mięsa.

Jak zmieniają się ceny produktów mięsnych? Jaki procent wydatków Polaków stanowią wydatki na mięso? Jak nasze preferencje mają się do wyborów pozostałych mieszkańców UE? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w poniższej galerii!

12

Artykuł opracowany na podstawie raportu „Rynek mięsa. Stan i perspektywy”, nr 53/2017, IERiGŻ – PIB, Warszawa 2017.

Ciężarna krowa złamała unijne prawo. Zostanie uśpiona? [AKTUALIZACJA]

Czy bułgarska Penka zapłacić życiem za nieświadome przekroczenie granic ojczyzny?

7 czerwca 2018

Jakie będą ceny mleka w 2018 r.?

Jaka jest cena mleka w skupie, w zbycie i w detalu? Jakie mogą być ceny mleka w najbliższym czasie i w całym 2018 r.?

7 czerwca 2018

Aklimatyzacja w chlewni

Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak wprowadzić nową świnie do stada!

14 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close