Spożycie mięsa w Polsce nadal stabilne?

Spożycie mięsa w Polsce nadal stabilne?

Choć wieprzowina wciąż króluje, na naszych talerzach coraz częściej pojawia się drób i wołowina. Co wpływa na zmianę preferencji żywieniowych Polaków?

Spożycie mięsa w Polsce utrzymuje się na względnie stabilnym poziomie. Choć najpopularniejszym jego rodzajem nadal jest wieprzowina, coraz częściej sięgamy po drób i wołowinę. Nie bez wpływu na nasze preferencje żywieniowe pozostają wahania cen.

Otwarcie kontyngentu dla mięsa wołowego

Polska pozostaje jednym z krajów o najmniejszej konsumpcji wołowiny w Europie.

Wysokie spożycie mięsa w Polsce

Od lat przodujemy w konsumpcji wieprzowiny na tle innych krajów europejskich. Wynika to m.in. z tradycji i dużej dostępności tego rodzaju mięsa. Coraz więcej z nas decyduje się jednak na urozmaicanie diety. Według szacunku IERiGŻ–PIB, przeciętny Polak skonsumuje w tym roku 40,5 kg wieprzowiny, 30 kg drobiu i 2,2 kg wołowiny. Łącznie z podrobami, spożyje ok. 78,5 kg mięsa.

Jeśli porównamy ten wynik z konsumpcją w Europie, okaże się, że to dużo. Zgodnie z obliczeniami Komisji Europejskiej, przeciętny obywatel UE spożyje w tym roku 68,6 kg mięsa. Na jego talerz trafi jednak kilkakrotnie więcej wołowiny niż w polskim domu. Niska popularność tego rodzaju mięsa wśród Polaków wiąże się z jego wysoką ceną i trudnością przyrządzenia, w porównaniu z łatwymi w obróbce wieprzowiną i drobiem.

Powolne zmiany preferencji

W pierwszym półroczu 2017 r. nastąpił spadek produkcji wieprzowiny przy jednoczesnym wzroście produkcji drobiu i wołowiny

Jak wynika z najnowszego raportu IERiGŻ – PIB (październik 2017), preferencje żywieniowe Polaków ulegają zmianom, ale dzieje się to dosyć powoli. Ważnymi czynnikami pozostają względy ekonomiczne i wygoda zakupu. Trendy w konsumpcji znajdują swoje odzwierciedlenie w wielkości produkcji. W pierwszym półroczu 2017 r. produkcja trzech podstawowych rodzajów żywca w Polsce (bez podrobów, w wadze bitej ciepłej) wyniosła 2 337 tys. ton – to o 1,3% więcej niż w analogicznym okresie 2016 r. Spadkowi produkcji wieprzowiny (2,5%) towarzyszył wzrost produkcji drobiu (3,1%) i wołowiny (7,7%). Ten ostatni gatunek, pomimo najwyższej stopy wzrostu, ze względu na niską popularność ma jednak niewielki wpływ na ogólną produkcję mięsa.

Jak zmieniają się ceny produktów mięsnych? Jaki procent wydatków Polaków stanowią wydatki na mięso? Jak nasze preferencje mają się do wyborów pozostałych mieszkańców UE? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w poniższej galerii!

12

Artykuł opracowany na podstawie raportu „Rynek mięsa. Stan i perspektywy”, nr 53/2017, IERiGŻ – PIB, Warszawa 2017.

Fermowa produkcja trzody chlewnej – pamiętajmy o higienie

Duża skala produkcji powoduje, że zwierzęta narażone są na szereg negatywnych czynników środowiskowych. Aby przeciwdziałać np. zakażeniu st

14 stycznia 2018

Czego oprócz żony szukali rolnicy w 2017 roku?

Jakie tematy najbardziej interesowały rolników w 2017 roku? Jakie treści przeglądali? Zobacz najgorętsze kategorie tematyczne i zdjęcia minionego roku!

12 stycznia 2018

Innowacje w rolnictwie w opinii rolników

Wyniki badania przeprowadzonego przez Martin & Jacob wskazują, że duża część rolników ufa innowacyjnym produktom rolniczym.

16 stycznia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij