Sprzedaż tuczników na rezerwy, nie tylko konserwy!

Sprzedaż tuczników na rezerwy, nie tylko konserwy!

Realna pomoc czy niewielka zmiana? Co o nowych przepisach sądzą producenci świń?

Sprzedaż tuczników ze stref ASF może się odbywać nie tylko na konserwy, ale również na mięso! Ma być łatwiej i z zyskiem dla rolnika. Nowe przepisy, które mają poprawić sytuację wielu hodowców już obowiązują – co warto o nich wiedzieć?

Nowe przepisy mają ułatwić sprzedaż tuczników z gospodarstw położonych na obszarach objętych zakazami, nakazami lub ograniczeniami w związku z wystąpieniem wirusa ASF. Zakupione od rolników świnie trafią do państwowych magazynów i zostaną przeznaczone głównie na rezerwy materiałowe. Żeby usprawnić skup, będzie on prowadzony z pominięciem prawa o zamówieniach publicznych.

Sprzedaż tuczników – ułatwienia

sprzedaż tuczników

fot. pixabay.com

Nowe przepisy ułatwiające sprzedaż tuczników ze stref ASF obowiązują od 9 października 2018 roku.

To duża zmiana i dobra wiadomość dla hodowców ze stref ASF. Jak dotąd, uproszczone procedury (bez konieczności stosowania trybu zamówień publicznych) dotyczyły wyłącznie produktów mięsnych, czyli konserw. Po wejściu w życie nowych przepisów, tuczniki ze stref ASF mogą być sprzedawane już nie tylko na konserwy, ale również na mięso – np. żeberka, schab czy łopatkę. Dotyczy to tylko zdrowych świń. Każda z nich, zanim trafi do masarni, musi zostać przebadana przez lekarza weterynarii.

Nowe przepisy pomogą hodowcom?

Nowe przepisy mają zwiększyć obrót mięsem wieprzowym pochodzącym ze stref ASF i poprawić sytuację hodowców. Zdaniem resortu rolnictwa skorzysta na tym ponad 5 tys. gospodarstw rolnych.

Producenci, którzy produkują w strefach ASF otrzymują niższe ceny. Ułatwienie ma polegać na tym, żeby zwiększyć popyt na to mięso poprzez zakup wieprzowiny do instytucji czy firm publicznych – co miałoby podnieść cenę mięsa. To może się okazać realną pomocą dla hodowców, jeśli oczywiście to wszystko nie zostanie tylko na papierze, a instytucje i firmy państwowe będą kupowały wieprzowinę – mówi w rozmowie z portalem agroFakt Aleksander Dargiewicz z Polskiego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

ASF coraz większym zagrożeniem

Trudna sytuacja hodowców, odstrzały dzików, pomysły na walkę z ASF - to tylko niektóre tematy poruszane podczas wywiadu z prof. Pejsakiem!

12 stycznia 2019

Odstrzał dzików – o co ta awantura?

Ile dzików ma zostać odstrzelonych w tym sezonie? Czy będzie można polować na lochy prośne?

15 stycznia 2019

Import mięsa z Litwy – grozi nam wojna-handlowa?

Kto więcej straci na polsko-litewskiej wojnie handlowej?

17 stycznia 2019

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close