Sprzedaż wieprzowiny – ceny i możliwości eksportu

Sprzedaż wieprzowiny – ceny i możliwości eksportu

Dlaczego rosną ceny wieprzowiny? Jak długo będą rosnąć ceny? Jak wygląda eksport wieprzowiny w UE i Polsce?

W kwietniu opłacalność produkcji trzody chlewnej znacząco się poprawiła. Rośnie sprzedaż wieprzowiny w formie eksportu na rynki państw spoza UE i rosną ceny.

Ceny trzody chlewnej

Ceny żywca idą w górę. Taka sytuacja utrzymuje się od Świat Wielkanocnych, bo żywca brakuje- tak opisuje obecną sytuację na rynku żywca przedstawiciel fermy trzody chlewnej z okolic Tuszyna.

Aleksander Dargiewicz o produkcji trzody

Aleksander Dargiewicz, Dyrektor Zarządzający KZP-PTCH.

Wg KZP-PTCH w pierwszym tygodniu maja ceny kształtują się na poziomie 5,81 zł/kg(wż) i stale rosną z tygodnia na tydzień. W poprzednim tygodniu, czyli w ostatnim tygodniu kwietnia cena wynosiła 5,72 zł/kg(wż). W Niemczech jako czołowego producenta cena wyniosła 1,76 euro (wbc) za kg i delikatnie wzrasta z tygodnia na tydzień. Chociaż w porównaniu do ostatniego tygodnia kwietnia cena się nie zmieniła.

Ze względu na dobry okres dla unijnych eksporterów wieprzowiny cena żywca w Niemczech jest windowana w górę. Dodatkowo zaznaczy się wpływ sezonu letniego, który charakteryzuje się niższymi przyrostami zwierząt oraz większą konsumpcją. Nie można zatem wykluczyć dalszego wzrostu cen – prognozuje Aleksander Dargiewicz, Dyrektor Zarządzający KZP-PTC.

Polska w dobrym położeniu

W kwietniu, jak twierdzi Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynku rolno-spożywczego, PKO Bank Polski,  cena trzody chlewnej była szczególnie wysoka.

mariusz dziwulski

Mariusz Dziwulski, PKO BP

Przeciętna cena zakupu żywca wieprzowego w kraju w kwietniu br. ukształtowała się na poziomie o blisko 33% wyższym w porównaniu do ubiegłego roku i historycznie wysokim biorąc pod uwagę tylko kwiecień (5,46 zł/kg za MRiRW). W stosunku do marca 2017 r. średnia cena żywca wzrosła o 9,5%. Przy niskiej dynamice wzrostu cen pasz opłacalność produkcji poprawiła się znacząco.

Wg cen referencyjnych (16.04)   cena wieprzowiny kl.E (wp) nadal w Polsce (169,79 euro/100 kg) jest niższa niż średnio w UE (170,53 euro/100 kg). W przeciągu miesiąca nastąpił wzrost tych cen tak w UE (o 8,1%) jak i w Polsce (o 9%). Nadal najwyższa cena referencyjna jest na Malcie (218 euro/100 kg) a najniższe ceny: w Estonii (154,72 euro/100 kg), Belgii(155,60 euro/100 kg) i Holandii (158,69 euro/100 kg). W Niemczech odpowiednio – (177,58 euro/100 kg). Najbardziej zbliżone ceny do polskich cen występują w:  Irlandii (164,43 euro/100 kg), Czechach (165,48 euro/100 kg), Słowacji (172,02 euro/100 kg). Ceny w poszczególnych krajach wpływają na sprzedaż wieprzowiny – jej dynamikę i wielkość. Fammu/Fappa 28.04

ceny wieprzowiny w UE

Cena wieprzowiny w Polsce utrzymuje się poniżej europejskiej średniej. Jednak są również kraje, w których można za to mięso zapłacić mniej.

Eksport wieprzowiny z UE

Wg najnowszych danych KE na temat sprzedaży wieprzowiny w styczniu i lutym 2017 r w porównaniu do roku 2016 w UE wzrósł eksport do krajów spoza Unii o 12% i łącznie  wyniósł 628,8 tys. ton(w wadze produktu).  Złożyła się na to: sprzedaż mięsa mrożonego, która wzrosła o 20%, podrobów i słoniny – wzrosła o 3%. Wzrósł też wywóz świeżego mięsa o 39% oraz kiełbas i przetworów o 8%. Spadła natomiast sprzedaż żywca  i to aż o -50%.

Przy niskiej dynamice wzrostu cen pasz opłacalność produkcji poprawiła się znacząco.

Mariusz Dziwulski, PKO BP

Wyższe ceny jednostkowe eksportu, w lutym br. Były przyczyną wzrostu wartości eksportu mięsa wieprzowego o 20% w porównaniu do 2016 r.  Sprzedawano przeważnie mięso mrożone (ok. 322 tys. ton), a 41% stanowiły podroby i słonina (259 tys. ton) kiełbas i przetworów sprzedano 25 tys. ton  a świeżego mięsa 17 tys. ton. Spadek wywozu dotyczył natomiast żywca, którego sprzedano 873 ton.

Eksporterzy mniejsi i więksi

Jak zwykle największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki spoza UE były Niemcy, Hiszpania i Dania. Polska znalazła się w tej grupie na 6 miejscu  (35 832  tys. ton czyli wzrost o 15,5%). Największą dynamikę wzrostu eksportu miały:  Holandia, Hiszpania, Węgry, Polska i Wielka Brytania. Niewiele spadła natomiast sprzedaż wieprzowiny z Danii,  Francji, i Niemiec. UE najwięcej wyeksportowała mięsa do Chin (265 380 ty. ton, wzrost o 12,1%). Natomiast szczególnie ożywił się eksport do Korei Płd., który wzrósł w 2017 roku aż o 50%. Korea Płd. była 4 krajem pod względem wielkości wyeksportowanego mięsa (45 397 tys. ton) z UE.   Fammu/Fappa 28.04

Podsumowując: Utrzymuje się wysoki popyt na wieprzowinę na rynkach trzecich – głównie azjatyckim – co jest jedną z ważnych przyczyn wzrostu cen. Jednocześnie Polska w pierwszych dwóch miesiącach 2017 r. odnotowała 6,5% wzrost sprzedaży zagranicznej. Czynnikiem sprzyjającym wzrostowi cen wieprzowiny jest jednoczesne osłabienie podaży u głównych producentów mięsa wieprzowego w UE  tzn. Niemiec i Danii.

sprzedaż wieprzowiny - eksport z UE

Eksport wieprzowiny z UE na zewnątrz stale rośnie. Mięso ze „Starego Kontynentu” trafia bardzo często do krajów azjatyckich.

Sprzedaż wieprzowiny – ASF to wciąż problem

Możliwe odbudowywanie produkcji w Chinach może spowodować spowolnienie w handlu i nie sprzyjać dalszym wzrostom cen.

Mariusz Dziwulski podkreśla problem wpływu występowania ASF na ograniczenie eksportu Polski do państw spoza UE.

Konsekwencją występowania ASF w kraju jest brak możliwości eksportu wieprzowiny na ważne rynki azjatyckie, które obecnie zgłaszają wysoki popyt. Warto jednak pamiętać, że Polska jest importerem netto mięsa wieprzowego, a istotną kwestią dla sektora jest długoterminowe zatrzymanie spadkowego trendu pogłowia świń w kraju.

Co do krótkookresowej prognozy cen na rynku trzody chlewnej Mariusz Dziwulski podkreśla, że „czynnikiem niepewności w krótkim okresie dla rynku wieprzowiny jest trwałość popytu na rynku chińskim. Możliwe odbudowywanie produkcji w tym kraju może spowodować spowolnienie w handlu i nie sprzyjać dalszym wzrostom cen”.

Cena zboża – jakiej można się spodziewać po zbiorach?

Zbiory zbóż dobiegają końca. Ziarna jest więcej niż ub. r. Jaka będzie sytuacja na rynku zbóż? Jak będą kształować się ceny zbóż?

17 września 2017

Cena agrestu – jaka jest i jakiej można się spodziewać?

Jaka jest opłacalność produkcji agrestu? Jak przedstawia się prognoza sytuacji rynkowej tego owocu? Czy będzie opłacać się produkować agrest?

19 września 2017

Pogłowie bydła w Polsce zwiększa się – dobra prognoza na przyszłość

Więcej krów i młodego bydła. Mniej cieląt. Większy import. Rolnicy nadal zainteresowani hodowlą bydła opasowego. Wyższe są ceny żywca i mleka - ocenia GUS.

22 września 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij