Rozpoczął się etap konsultacji publicznych rządowego projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników. Co będzie można?
Podstawowym celem przygotowywanej ustawy jest stworzenie polskim rolnikom korzystnych warunków do rozwoju produkcji i sprzedaży detalicznej żywności wyprodukowanej w całości lub w części z ich własnej uprawy, chowu lub hodowli – bez udziału pośredników.
Uważam, że nie zagrozi ona bezpieczeństwu żywności, ponieważ rolnik jest w tym momencie skazany na prawa rynku. Jeśli jego produkty będą złej jakości, niesmaczne – nikt nic od niego nie kupi.
– Ta ustawa ewoluuje od samego początku i cieszę się, że wreszcie się pokaże – mówi Zenon Bistram, prezes Pomorskiej Izby Rolniczej. – Uważam, że nie zagrozi ona bezpieczeństwu żywności, ponieważ rolnik jest w tym momencie skazany na prawa rynku. Jeśli jego produkty będą złej jakości, niesmaczne – nikt nic od niego nie kupi. W tym przypadku jakiekolwiek kombinowanie ma krótkie nogi. Każdy z nas ma tego świadomość i będzie szanował swoich klientów. Podobnie jak należy pozwolić rolnikom działać, tak należy dać konsumentom możliwość wyboru. Jeśli taka jest ich wola, niech kupują w marketach lub sklepach ze zdrową żywnością. Teraz wreszcie będą mogli kupić smaczne, zdrowe produkty prosto od rolnika – dodaje Zenon Bistram.
Przypomnijmy, że do sprzedaży mają zostać dopuszczone produkty wytworzone w sposób naturalny i tradycyjny, bez sztucznych i identycznych z naturalnymi dodatkami, przetwarzane na terenie własnego gospodarstwa rolnego z oznaczaniem dotyczącym adresu, podaniem przybliżonego składu produktów oraz pochodzące z upraw własnych, chowu i hodowli.
Konsultacje publiczne projektu potrwają do 18 maja 2016 r. Ministerstwo zachęca zainteresowane podmioty do zgłaszania uwag i propozycji do przedstawionych w projekcie ustawy rozwiązań.
Projekt ustawy został udostępniony w Biuletynie Informacji Publicznej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Rządowego Centrum Legislacji.
Dodaj komentarz