Sprzedaż produktów od rolnika: wszystkim będzie wygodniej!

Trwają konsultacje przygotowanego projektu ustawy o bezpośredniej sprzedaży żywności przez rolników. W tej sprawie wypowiedział się już samorząd rolniczy.
– Myślę, że to bardzo dobry projekt, wprowadza wiele oczekiwanych zmian – mówi Wiktor Szmulewicz, prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych. – Projekt upraszcza sprawy związane z wytwarzaniem produktów przeznaczonych do sprzedaży i umożliwia sprzedaż w wielu miejscach, gdzie do tej pory było to niemożliwe. To zdecydowanie bardzo oczekiwana ustawa przez rolników.
Na mocy przygotowywanej ustawy dopuszczone do sprzedaży mają być produkty żywnościowe wytworzone w sposób naturalny i tradycyjny, bez sztucznych i identycznych z naturalnymi dodatków, przetwarzane na terenie własnego gospodarstwa rolnego, z oznaczeniem dotyczącym adresu gospodarstwa, z podaniem przybliżonego składu produktów oraz pochodzące z własnych upraw, chowu i hodowli.

Sprzedaż produktów będzie mogła odbywać się m.in. w miejscach, gdzie zostały one wytworzone, ale także na targowiskach, na festynach, w handlu obwoźnym i przy drogach.
Sprzedaż produktów – gdy ustawa zostanie uchwalona i wejdzie w życie – będzie mogła odbywać się m.in. w miejscach, gdzie zostały one wytworzone, ale także na targowiskach, na festynach, w handlu obwoźnym i przy drogach, nawet na prowizorycznych stoiskach, ale za odpowiednim zezwoleniem zarządcy drogi. Sprzedaż żywności będzie można prowadzić na terenie całego kraju, bez limitu odległości od gospodarstwa.
Ustawa daje ponadto możliwość szerokiego obrotu wytworzonymi w gospodarstwie produktami oraz określa limit przychodów uzyskiwanych z tego tytułu, a zwolnionych z opodatkowania, w wysokości 75 tys. zł rocznie.
– Zarząd KRIR zwrócił uwagę na aktualne przepisy dotyczące uboju, np. tuczników. Należałoby stworzyć takie zapisy, które pozwolą w warunkach gospodarstwa legalnie wykonywać czynności z tym związane bez konieczności inwestowania w specjalistyczny sprzęt do uboju – czytamy w opinii przygotowanej przez Krajową Radę Izb Rolniczych. – Z treści projektu ustawy można wywnioskować, że rolnik będzie miał prawo do sprzedaży przetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Obecnie czynności związane z ubojem można legalnie wykonać jedynie w zakładach dysponujących odpowiednim sprzętem. Ustawodawca powinien więc doprecyzować zapisy w projekcie ustawy w tym względzie, co pozwoli uniknąć nieporozumień i stworzy jasną sytuację dla rolników mających zamiar sprzedaży żywności przetwarzanej w gospodarstwie.
– Po wprowadzeniu tej ustawy rolnik będzie mógł zdecydowanie łatwiej sprzedać swoje produkty, a osoby, które chcą kupić, łatwiej dotrą do żywności wyprodukowanej przez rolnika – dodaje Wiktor Szmulewicz. – Wszystkim będzie wygodniej.