Szara pleśń na kalafiorze i brokule. Co trzeba wiedzieć?

Szara pleśń na kalafiorze i brokule może pojawić się na każdym etapie uprawy. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o tej chorobie, aby skutecznie ochronić plantację.

Pleśń kojarzy się zazwyczaj z porażonymi produktami organicznymi (na przykład produkty spożywcze), pokrytymi kożuchem grzybni. Nazwa tej powszechnie występującej na roślinach uprawnych, choroby mówi sama za siebie.

Reklama

Charakterystyka sprawcy choroby

Szara pleśń na kalafiorze i brokule powstaje w wyniku zainfekowania roślin przez grzyb Botrytis cinerea. Patogen ten może być zarówno saprotrofem, jak i pasożytem. Formy przetrwalnikowe (sklerocja) oraz strzępki grzybni obecne są w glebie, na resztkach roślinnych.

Rozwojowi sprawcy szarej pleśni sprzyja wysoka wilgotność gleby i powietrza. Patogen rozwija się w bardzo szerokim zakresie temperatury, przy optimum w granicach 15–17ºC.

Rozprzestrzenia się za pośrednictwem zarodników konidialnych, wraz z prądami powietrza i kroplami deszczu. B. cinerea infekuje rośliny przez zranienia i naturalne otwory, ale również przez nieuszkodzona tkankę.

objawy szarej pleśni na brokule

Objawy szarej pleśni na brokule.

fot. Dr Jan Sobolewski

Jakie objawy daje szara pleśń na kalafiorze i brokule?

Objawy szarej pleśni można obserwować ne wszystkich etapach rozwojowych roślin. B. cinerea należy do kompleksu grzybów powodujących zgorzele siewek. Na porażonych tkankach roślin tworzą się brązowe, nekrotyczne plamy. Są one wodniste i bardzo szybko się powiększają. Nekrozy występują zarówno na liściach, jak i różach kalafiora i brokułu.

W optymalnych warunkach pogodowych dla B. cinerea na zainfekowanych tkankach roślin pojawia się obfity, szarobrunatny nalot trzonków i zarodników konidialnych patogenu. Przy wysokiej wilgotności, symptomy choroby mają postać mokrej zgnilizny, z kolei podczas słonecznych dni plamy zasychają.

Róża kalafiora porażona szarą pleśnią.

Róża kalafiora porażona szarą pleśnią.

fot. Dr Jan Sobolewski

Zagrożenie na każdym etapie uprawy

Grzyb B. cinerea jest rozprzestrzeniony na całym świecie i należy do typowych polifagów infekujących wiele gatunków roślin uprawnych. Spośród warzyw wyjątkowo podatne na porażenie szarą pleśnią są sałata i buraki ćwikłowe.

Choroba może powodować duże straty w plonie handlowym podczas przechowywania. Zwłaszcza gdy infekcja róż kalafiora czy brokułu nastąpi w okresie przedzbiorczym. Ale również na wcześniejszych etapach uprawy w okresach deszczowych szara pleśń powoduje duże straty na plantacjach.

Jak zapobiegać wystąpieniu szarej pleśni?

Warunki pogodowe, panujące w danym sezonie wegetacyjnym mają istotny wpływ na rozwój szarej pleśni na kalafiorze i brokule. Powinno się przestrzegać prawidłowego zmianowania. Jednak należy mieć na uwadze, że każdy gatunek rośliny przedplonowej może być zakażony chorobotwórczym grzybem. Utrzymywanie właściwej higieny w miejscu produkcji rozsady i przechowalni ma także duże znaczenie.

Aby szara pleśń nie pojawiła się na kalafiorze czy brokule trzeba też unikać zakładania plantacji na terenach zalewowych. Nie należy także dopuszczać do nadmiernego zagęszczenia roślin na plantacji. Zaś nawadnianie najlepiej realizować poprzez systemy kroplujące, tym samym zapobiegając zwilżaniu powierzchni roślin. Z kolei w przechowalniach należy utrzymywać temperaturę 0ºC i wilgotność względną powietrza na poziomie 95%.

Jakie fungicydy zarejestrowane są w ochronie kalafiora i brokułu?

W ochronie brokułów do ochrony przed szarą pleśnią dopuszcza się następujące fungicydy:

  • anilidy + triazole (Luna Experience 400 SC);
  • strobiluryny + triazole (np. Ortiva Top 325 SC);
  • fungicydy mikrobiologiczne (Serenade ASO).

Zaś na plantacjach kalafiorów można stosować następujące środki ochrony roślin:

  • anilidy + triazole;
  • strobiluryny;
  • fungicydy mikrobiologiczne (Serenade ASO).
Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *