Ubój gospodarczy na nowych zasadach – co się zmieniło?

Ubój gospodarczy na nowych zasadach – co się zmieniło?

Sprawdź, co zmieniło się w przepisach dotyczących uboju gospodarczego.

Przed nami Święta Wielkanocne. Wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez wędlin i mięs domowej roboty. Zanim jednak przystąpimy do ich wytwarzania, warto sprawdzić, co zmieniło się ostatnio w obowiązujących przepisach. Ubój gospodarczy jest już na nowych zasadach.

Ubój gospodarczy

fot. Fotolia

Świniobicie ma w Polsce długą i bogatą tradycję.

Zgodnie z tradycją, na wielkanocnych stołach powinny znaleźć się wędliny, wędzonki i mięsa, najlepiej domowej roboty. Przed świętami ilość ubojów gospodarczych zdecydowanie rośnie. Przeprowadzenie takiego uboju jest zgodne z prawem, ale tylko jeśli mięso z niego uzyskane wykorzystuje się na użytek własny. Nie można nim handlować. Za złamanie tego przepisu grozi nawet 5 tys. złotych grzywny.

Ubój gospodarczy – komu wolno, a komu nie?

Rolnicy, którzy zamierzają przystąpić do przeprowadzenia uboju gospodarczego muszą przygotować się na pewne zmiany. W połowie marca weszło w życie rozporządzenie, które wprowadza w tej kwestii pewne obostrzenia.

Zgodnie z zapisami znowelizowanego rozporządzenia, uboju zwierząt w gospodarstwie na potrzeby własne (tzw. uboju gospodarczego) będą mogły dokonywać osoby, które ukończyły odpowiednie szkolenie teoretyczne, organizowane (bezpłatnie) przez powiatowego lekarza weterynarii lub odbyły trzymiesięczną praktykę na stanowisku ubojowym pod nadzorem osoby posiadającej udokumentowany 3-letni staż pracy na stanowisku ubojowym – podaje resort rolnictwa.

Ubój będą mogły przeprowadzać również osoby, które uzyskały od powiatowego lekarza weterynarii świadectwo kwalifikacji w tym zakresie.

Szereg obowiązków

Ubój gospodarczy

fot. Fotolia

Wielu rolników korzysta z usług lokalnych rzeźni oferujących ubój usługowy za około 80-120 złotych.

Przypomnijmy, że na osoby przystępujące do uboju gospodarczego nałożone są też inne obowiązki. Taki zamiar należy zgłosić przynajmniej na 24 godziny przed ubojem zwierząt powiatowemu lekarzowi weterynarii. W przypadku świń konieczne jest przebadanie mięsa na obecność włośnia krętego.

Ważne jest też m.in. przestrzeganie minimalnych wymagań dotyczących zdrowia zwierząt, co zapobiec ma m.in. ubojowi chorych zwierząt oraz tych, którym podano lekarstwa.

Przeczytaj więcej o tym, jak przeprowadzić ubój gospodarczy

Premie dla młodych rolników będą wyższe!

Podwyższenie wysokości premii to nie jedyne zmiany! Szykują się również ograniczenia…

10 grudnia 2018

Koła Gospodyń Wiejskich – nowe rozdanie

28 listopada weszła w życie ustawa określająca zasady zrzeszania się w kołach. Do wzięcia 90 000 000 zł. Wystarczy się zarejestrować!

4 grudnia 2018

Jak walczyć z wadliwie postawionym znakiem?

Podpowiadamy co zrobić, kiedy znak drogowy uniemożliwia dojechanie ciągnikiem do gospodarstwa.

13 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close