Ubój na własny użytek łatwiejszy – sprawdź, jakie będziesz musiał uzyskać kwalifikacje!
fot. fotolia

Ministerstwo rolnictwa przygotowuje nowelizację rozporządzenia w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt. Co ma się zmienić? Rolnik, który chce przeprowadzić ubój na własny użytek, a mówiąc prościej, chcący ubić np. świnię na święta, będzie mógł łatwiej zdobyć do tego kwalifikacje.

W resorcie rolnictwa aktualnie trwają prace nad nowelizacją rozporządzenia dotyczącego kwalifikacji osób uprawnionych do uboju zwierząt. Zmiany mają dotyczyć tych rolników, którzy prowadzą ubój zwierząt kopytnych w gospodarstwie na własny użytek: cieląt do 6 miesiąca życia, świń, owiec i kóz.

ubój na własny użytek

Nowelizacja rozporządzenia dot uboju zwierząt sprawi, że łatwiejszy będzie ubój na własny użytek zwierząt kopytnych, drobiu, zajęcy i królików.

Nowelizacja rozporządzenia obejmie również osoby dokonujące uboju drobiu, zajęcy i królików na terenie gospodarstwa, które dostarczają małe ilości mięsa bezpośrednio konsumentom końcowym lub do lokalnych sklepów w formie świeżego mięsa.

Kwalifikacje odpowiednie, czyli jakie?

Jeżeli zapowiadane zmiany wejdą w życie, już wkrótce, aby przeprowadzić ubój na własny użytek, trzeba będzie spełnić następujące warunki:

  • być osobą pełnoletnią,
  • posiadać odpowiednie kwalifikacje, aby dokonując uboju, nie powodować u zwierząt niepotrzebnego bólu, niepokoju lub cierpienia.

Aby uzyskać niezbędne do tego kwalifikacje, trzeba będzie odbyć bezpłatne szkolenie organizowane przez powiatowego lekarza weterynarii (lub inny podmiot, któremu zleci wykonanie takiego szkolenia). W jego trakcie rolnicy dowiedzą się m.in. jakie zachowania poszczególnych gatunków zwierząt świadczą o ich przytomności, czy reakcji na ból. Poznają również art. 10 rozporządzenia Rady (WE) nr 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r.

O czym jest mowa w art. 10 rozporządzenia nr 1099/2009?

Jeśli nowelizacja wejdzie w życie, bardzo łatwo będzie można uzyskać kwalifikacje…

Artykuł 10 ww. rozporządzenia dot. uboju zwierząt mówi, że zwierzę nie powinno doznawać jakiegokolwiek niepotrzebnego bólu, niepokoju i cierpienia. Zwierzęta muszą być przed ubojem ogłuszone, a następnie jak najszybciej ubite. Rozporządzenie określa również zakaz konkretnych metod krępowania zwierząt: podwieszania lub podciągania przytomnych zwierząt, mechanicznego uruchamiania za pomocą zacisków lub wiązania nóg albo śródstopi zwierząt. Zabronione jest również przecinanie rdzenia kręgowego oraz stosowanie w celu unieruchomienia zwierzęcia prądu elektrycznego, który go nie ogłusza ani nie uśmierca w warunkach kontrolowanych, a szczególnie stosowanie prądu elektrycznego, który nie przepływa przez mózg.

Oczywiście, należy pamiętać, że zwierzęta ubite na użytek własny są… na użytek własny. W takim przypadku nie można ich sprzedawać (poza wyjątkiem wspomnianym w artykule, dotyczącym drobiu, królików i zajęcy).

Rzepak ozimy RGT JakuzziKup teraz Mocny na słabych stanowiskach!

Podwójna jakość żywności [AKTUALNOŚCI]

Komisja Europejska ogłasza koniec nieuczciwych procederów!

26 czerwca 2019

Uwaga na chloropiryfos w środkach ochrony roślin [AKTUALNOŚCI]

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa ostrzega i zaleca!

1 lipca 2019

Choroby pasożytnicze świń – lepiej zapobiegać niż leczyć. Część II

Zapoznaj się z kolejną częścią porad o profilaktyce chorób pasożytniczych świń.

30 czerwca 2019