PATRON SERWISU: Blattin

Ubój na użytek własny – będzie łatwiej?

Ministerstwo Rolnictwa jest w trakcie prac nad uproszczeniem zasad mówiących o tym kiedy jest możliwy ubój na użytek własny. Jedną z wiodących propozycji jest uproszczenie procesu zdobywania kwalifikacji przez osoby, które będą dokonywać takiego uboju. 

Ubój na własny użytek cieląt do 6 miesiąca życia, a także świń, owiec i kóz będzie możliwy do dokonania przez osobę, która ukończyła 18 lat i posiada odpowiedni poziom kwalifikacji. A ten będzie można potwierdzić poprzez otrzymanie zaświadczenia o odbyciu bezpłatnego szkolenia. Takie szkolenia prowadzi powiatowy lekarz weterynarii lub podmiot przez niego wyznaczony.

Ubój na użytek własny świń, owiec, kóz i cieląt będzie możliwy po uzyskaniu odpowiednich kwalifikacji i ukończeniu 18 lat.Ubój na użytek własny po zdobyciu kwalifikacji

fot. fotolia

Osoby, które będą chciały dokonywać uboju na własny użytek powinny:

  • Posiadać ogólną wiedzę dotyczącą wzorów zachowań i potrzeb poszczególnych gatunków,
  • Znać ogólne oznaki przytomności i reakcji na bodźce bólowe,
  • Znać zasady określone w artykule 10 rozporządzenia Rady z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania.

Produkty uzyskane z uboju nie będą mogły trafić na rynek.

Ubój drobiu, zajęcy i królików

Wyżej wspomniane zasady nie dotyczą osób, które dokonują uboju królików, zajęcy i drobiu na terenie gospodarstwa w celu bezpośredniej dostawy niedużych ilości mięsa konsumentom końcowym bądź działającym lokalnie zakładom detalicznym, które przekazują mięso konsumentom końcowym.

Zmiany wejdą w życie razem z nowelizacją rozporządzenia z 9 września 2004 roku w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt.

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *