Ubój na użytek własny – będzie łatwiej?

Ministerstwo Rolnictwa jest w trakcie prac nad uproszczeniem zasad mówiących o tym kiedy jest możliwy ubój na użytek własny. Jedną z wiodących propozycji jest uproszczenie procesu zdobywania kwalifikacji przez osoby, które będą dokonywać takiego uboju.
Ubój na własny użytek cieląt do 6 miesiąca życia, a także świń, owiec i kóz będzie możliwy do dokonania przez osobę, która ukończyła 18 lat i posiada odpowiedni poziom kwalifikacji. A ten będzie można potwierdzić poprzez otrzymanie zaświadczenia o odbyciu bezpłatnego szkolenia. Takie szkolenia prowadzi powiatowy lekarz weterynarii lub podmiot przez niego wyznaczony.

Ubój na użytek własny świń, owiec, kóz i cieląt będzie możliwy po uzyskaniu odpowiednich kwalifikacji i ukończeniu 18 lat.Ubój na użytek własny po zdobyciu kwalifikacji
Osoby, które będą chciały dokonywać uboju na własny użytek powinny:
- Posiadać ogólną wiedzę dotyczącą wzorów zachowań i potrzeb poszczególnych gatunków,
- Znać ogólne oznaki przytomności i reakcji na bodźce bólowe,
- Znać zasady określone w artykule 10 rozporządzenia Rady z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania.
Produkty uzyskane z uboju nie będą mogły trafić na rynek.
Ubój drobiu, zajęcy i królików
Wyżej wspomniane zasady nie dotyczą osób, które dokonują uboju królików, zajęcy i drobiu na terenie gospodarstwa w celu bezpośredniej dostawy niedużych ilości mięsa konsumentom końcowym bądź działającym lokalnie zakładom detalicznym, które przekazują mięso konsumentom końcowym.
Zmiany wejdą w życie razem z nowelizacją rozporządzenia z 9 września 2004 roku w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
