Unijne przepisy dotyczące wina bezalkoholowego w przygotowaniu
Komisja Europejska zamierza opracować przepisy dotyczące wina bezalkoholowego. Mają one ułatwić większej liczbie producentów wejście na rynek tychże win.
Nowe przepisy dotyczące wina bezalkoholowego zapowiedziała KE, która zamierza opracować europejskie ramy prawne dotyczące win organicznych i etykietowania. Dotychczasowe normy ujęte we Wspólnej Polityce Rolnej (WPR) dzielą wino na „wino bezalkoholowe” i „wino częściowo alkoholowe. Te bezalkoholowe mogą posiadać alkoholu do 0,5% swojej objętości. Natomiast „częściowo alkoholowe” dopuszczają normę powyżej 0,5%, lecz nie większą niż 10%.
Spis treści
Nadchodzi zmiana przepisów dotyczących wina bezalkoholowego
Pomysł zmian w przepisach dotyczących wina bezalkoholowego powstał w europarlamencie. Tamtejsi ustawodawcy nie chcą, by rynek tychże win wymknął się Europie spod kontroli. Należy zauważyć, że Nowa Zelandia czy Australia dużo już inwestują w ten sektor. Tymczasem europejskie przepisy wzbraniają całościowej dealkoholizacji win chronionych nazwą pochodzenia. Obecnie nie można klasyfikować win bezalkoholowych jako organiczne. Wynika to z tego, iż destylacji, metod membranowych oraz odparowania próżniowego nie ujęto w unijnych specyfikacjach odnośnie etykietowania produktów ekologicznych. Zatem KE ogłosiła, że na wniosek Niemiec i Austrii bada możliwość dopuszczenia odparowania próżniowego. Jednakże pozostałe metody technologiczne na chwilę obecną nie pozwalają na wydobycie alkoholu z win musujących. A tych w Europie produkuje się najwięcej.
Perspektywy dla europejskiego wina bezalkoholowego
Warto podkreślić, że zdaniem Komisji Europejskiej najbliższe lata pokażą, że Europa może produkować 42 miliony litrów wina bezalkoholowego rocznie. Zatem, choć obecnie rynek tego wina w Europie jest marginalny, to jednak popyt rośnie. Szczególnie widać to na przykładzie Wielkiej Brytanii. Poza Europą zainteresowanie tym napojem odnotowują Stany Zjednoczone.
Tymczasem temat wina bezalkoholowego wywołał żywą debatę we Włoszech. Tamtejsza organizacja rolników Coldiretti wyraziła dezaprobatę dla win bezalkoholowych. Domagają się oni zmiany nazwy tak, by tego produktu nie mianować winem. Jednocześnie sprzeciwiają się denaturacji produktu.
Wino bezalkoholowe i jego wpływ na zdrowie
Wybór takiego wina będzie pożyteczny dla wielu amatorów tego trunku. Zawartość naturalnych przeciwutleniaczy w postaci polifenoli pomoże w zmniejszeniu ryzyka chorób serca. Ponadto usunięcie alkoholu pozwala na kontrolę wagi i utrzymanie zdrowego trybu życia. Z takiego wyboru będą też zadowoleni smakosze win. Bowiem przykładowo, kierowcy będą mogli się nim rozkoszować do woli, nie ryzykując utratą prawa jazdy. Także kobiety w ciąży dzięki brakowi alkoholu w ulubionym napoju nie muszą już rezygnować z preferowanych smaków.
Tak więc, wprowadzenie nowych przepisów dotyczących wina bezalkoholowego zapewne spowoduje rozrost tej gałęzi gospodarczej. A z takiego rozwiązania ucieszy się wielu koneserów tego szlachetnego trunku. Pozwoli to bowiem większej ilości ludzi na korzystanie z dobrodziejstw wina.
Źródło: agrotimes, lebarbatelle
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!