Zadbaj o kury: uważaj na salmonellę!

Zadbaj o kury: uważaj na salmonellę!

Zbliżające się święta to czas większego zapotrzebowania na jajka. To również moment, kiedy konsumenci obawiają się salmonelli.

Zbliża się okres świąteczny i Polacy masowo zaczną kupować jajka. Jak co roku powróci też w mediach temat salmonelli. O czym warto pamiętać, by ustrzec swoje stada?

uwaga na salmonellę

Na salmonellę narażone są przede wszystkim kury z wolnego wybiegu.

Na salmonellę narażone są ptaki w każdym wieku, choć najbardziej narażone są na nią te najmłodsze. Ujawnia się ona szczególnie przy spadku odporności. Sprzyja temu szczególnie system klatkowy. Pamiętać należy przede wszystkim o obowiązku przekazywaniu informacji o stadzie lekarzowi weterynarii oraz właściwie prowadzonej dokumentacji. Karolina Florek z Głównego Inspektoratu Weterynarii podczas wykładu w trakcie Tarów FERMA 2016 przypominała o obowiązkach związanych z bioasekuracją.

Salmonellę mogą przenieść domowe zwierzęta: koty, psy, a nawet żółwie.

Karolina Florek z Głównego Inspektoratu Weterynarii

– Na salmonellę narażone są szczególnie kury z tzw. wolnego wybiegu. Zarazić się mogą, o czym często się zapomina, przez kontakt nawet z domowymi zwierzętami, takimi jak psy czy koty. Nosicielami mogą też być gryzonie i inne ptaki, a nawet gady, takie jak hodowane w domach żółwie. Choroba przeniesiona może być też przez nas, naszych pracowników, wodę, sprzęt gospodarski i samochody. Należy o tym pamiętać i zwracać szczególną uwagę na higienę – mówiła Karolina Florek.

Istotne jest przede wszystkim utrzymanie zasad należytej higieny w kurnikach. Nie wolno zapominać m.in. właściwym zabezpieczeniu budynków. Pasze i materiał hodowlany najlepiej jest kupować ze sprawdzonego źródła. Wiele też zależy od ludzi, których zatrudniamy, czy też członków rodzin pomagających nam w pracy. Warto jest przeszkolić ich z zakresu bioasekuracji, gdyż od tego zależy bezpieczeństwo naszych stad.

Więcej o tym, jak zabezpieczyć ptaki przed chorobami już niebawem.

Jak walczyć z niebezpieczną grzybicą u bydła?

Grzybica bydła jest bardzo niebezpieczną chorobą. Nie tylko dla zwierząt, ale też dla człowieka. Jakie objawy powinny nas zaniepokoić?

12 września 2018

Przyczyny i objawy zatruć u świń

Wiele zatruć przebiega bardzo podobnie. Jak zdiagnozować przyczynę?

18 września 2018

Czym się kierować przy wyborze odmiany? [Agrotechnika zbóż ozimych, cz.2]

Decyzja o wyborze konkretnej odmiany zbóż nie jest prosta. Czym się kierować, by potem nie żałować?

12 września 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close