Zadbaj o kury: uważaj na salmonellę!

Zbliża się okres świąteczny i Polacy masowo zaczną kupować jajka. Jak co roku powróci też w mediach temat salmonelli. O czym warto pamiętać, by ustrzec swoje stada?

uwaga na salmonellę

Na salmonellę narażone są przede wszystkim kury z wolnego wybiegu.

Na salmonellę narażone są ptaki w każdym wieku, choć najbardziej narażone są na nią te najmłodsze. Ujawnia się ona szczególnie przy spadku odporności. Sprzyja temu szczególnie system klatkowy. Pamiętać należy przede wszystkim o obowiązku przekazywaniu informacji o stadzie lekarzowi weterynarii oraz właściwie prowadzonej dokumentacji. Karolina Florek z Głównego Inspektoratu Weterynarii podczas wykładu w trakcie Tarów FERMA 2016 przypominała o obowiązkach związanych z bioasekuracją.

Salmonellę mogą przenieść domowe zwierzęta: koty, psy, a nawet żółwie.

Karolina Florek z Głównego Inspektoratu Weterynarii

– Na salmonellę narażone są szczególnie kury z tzw. wolnego wybiegu. Zarazić się mogą, o czym często się zapomina, przez kontakt nawet z domowymi zwierzętami, takimi jak psy czy koty. Nosicielami mogą też być gryzonie i inne ptaki, a nawet gady, takie jak hodowane w domach żółwie. Choroba przeniesiona może być też przez nas, naszych pracowników, wodę, sprzęt gospodarski i samochody. Należy o tym pamiętać i zwracać szczególną uwagę na higienę – mówiła Karolina Florek.

Istotne jest przede wszystkim utrzymanie zasad należytej higieny w kurnikach. Nie wolno zapominać m.in. właściwym zabezpieczeniu budynków. Pasze i materiał hodowlany najlepiej jest kupować ze sprawdzonego źródła. Wiele też zależy od ludzi, których zatrudniamy, czy też członków rodzin pomagających nam w pracy. Warto jest przeszkolić ich z zakresu bioasekuracji, gdyż od tego zależy bezpieczeństwo naszych stad.

Więcej o tym, jak zabezpieczyć ptaki przed chorobami już niebawem.

Kup min. 3 j.s. RGT JakuzziKup teraz a czwartą dostaniesz za 1 zł netto!

Zaraza ziemniaka – uciążliwa choroba grzybowa

Z roku na rok rośnie presja zarazy ziemniaka. Dowiedz się, jak jej zapobiec!

17 czerwca 2019

Mykotoksyny w paszy dla trzody chlewnej: jak bardzo szkodzą zwierzętom?

Mykotoksyny (mikotoksyny) stanowią w dalszym ciągu istotny problem w żywieniu trzody chlewnej. Jakie szkody mogą wyrządzić?

20 maja 2019

Start laktacji bez ketozy

Krowy dotknięte ketozą mają obniżone łaknienie, czego następstwem jest spadek wydajności mlecznej. Sprawdź, jak zapobiec schorzeniu!

17 czerwca 2019