Wielkopolska ziemniakiem stoi: Poznańska Pyra

Wielkopolska ziemniakiem stoi: Poznańska Pyra

Impreza zatytułowana Poznańska Pyra ma przypomnieć, że znakiem rozpoznawczym poznańskiego rolnictwa jest ziemniak.

To kolejna impreza przygotowana przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Poznańska Pyra ma wszystkim przypomnieć, że znakiem rozpoznawczym poznańskiego rolnictwa jest ziemniak.

Chodzi nam o przybliżenie zwiedzającym historii uprawy ziemniaka oraz upowszechnienie wiedzy z zakresu historii techniki rolniczej związanej z uprawą i zbiorem tego popularnego warzywa – mówi Mariusz Gąszczołowski z Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Przewidujemy, że jak co roku impreza zaangażuje społeczność lokalną w ramach form aktywności kulturalnej oraz ich udział w stanowiskach interaktywnych, a także przyczyni się do umocnienia poczucia tożsamości regionalnej. Imprezie towarzyszyć będzie prezentacja zabytkowych maszyn do zbioru ziemniaków, pokaz twórców rzemieślników ludowych, Koła Gospodyń Wiejskich oraz wiele atrakcji dla najmłodszych.

Występy zespołów ludowych to obowiązkowa część imprezy w Szreniawie

Występy zespołów ludowych to obowiązkowa część imprezy w Szreniawie.

W programie między innymi:

  • zbiór ziemniaków z pola (ręczny, mechaniczny i przy użyciu kombajnu),
  • niespodzianka dla zwiedzających: „garść pyrów do domu”,
  • wystawa maszyn rolniczych do zbioru ziemniaków,
  • prezentacja transportu ziemniaków w zaprzęgu konnym i wolim,
  • wozy i wózki do przewozu okopowych płodów rolnych,
  • wyrób obręczy do wozów,
  • wyplatanie koszyków i formowanie garnków do ziemniaków (uczestnicy pokazu zabiorą swoje prace do domu),
  • konkurs wiedzy o ziemniakach z nagrodami,
  • konkurs na najlepszego bambrzoka z nagrodami,
  • słynna lokomobila Hipolina w ruchu,
  • degustacja zupy ziemniaczanej oraz pyrek z gzikiem z parownika,
  • tradycyjny wypiek chleba,
  • liczne stanowiska dla dzieci z konkursami,
  • występy zespołów artystycznych.

Zachęcamy wszystkich tych, którzy chcą sobie przypomnieć, jak kiedyś się uprawiało i zbierało ziemniaki, i tych, którzy chcą spróbować przepysznej zupy ziemniaczanej – mówi Mariusz Gąszczołowski. – Zapraszamy tym bardziej, że Koleje Wielkopolskie – Partner Muzeum, uruchomią dodatkowe pociągi na imprezę. Spotkajmy się zatem w Szreniawie na imprezie Poznańska Pyra.

Poznańska Pyra odbędzie się w niedzielę, 9 października w godzinach 10–18, już po raz IV.

 

Zobacz też: XVIII Dni Kukurydzy w Skrzelewie: co zaplanowano?

Komentarze

  1. […] 28 IX: Kulinarny Puchar Polski w Poznaniu. Zobaczcie, co przygotowali kucharze [ZDJĘCIA] 28 IX: Wielkopolska ziemniakiem stoi: Poznańska Pyra – agroFakt.pl. 29 IX: W pyle i kurzu od lat. 29 IX: Wypadek pod Obornikami: Kierowca bmw był pod wpływem […]

Dezynfekcja pomieszczeń gospodarczych – jak ją przeprowadzić

Dezynfekcja pomieszczeń, czyli szklarni, przechowalni, chłodni czy magazynów, to zabieg konieczny dla zachowania zdrowotności, odporności na choroby roślin

7 listopada 2017

Przechowywanie warzyw w zimie – jak to robić

Jakość warzyw w trakcie i po okresie przechowywania odgrywa jedną z kluczowych ról w opłacalności produkcji.

12 listopada 2017

Cielę po narodzeniu – praktyczne wskazówki pielęgnacyjne

Cielę po narodzeniu wymaga szybkiej bardzo starannej i skutecznej opieki. W ciągu kilku godzin trzeba podać mu siarę, najbogatszego źródła pokarmu.

13 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij