Wilgotne ziarno: zamiast dosuszać, warto zakisić!

Wilgotne ziarno to problem tegorocznych żniw. Jeśli zboże ma służyć jako pasza, taniej niż suszenie sprawdza się zakiszanie!

Tegoroczne żniwa są wyjątkowo deszczowe, a zebrane ziarno często jest zbyt wilgotne. Czy warto je dosuszać? Niekoniecznie, jeżeli ma posłużyć jako pasza dla zwierząt. Wtedy tańszym rozwiązaniem niż dosuszanie jest zakiszanie na mokro.

Mokre ziarno świetnie się sprawdzi jako materiał na kiszonki pod warunkiem, że zostanie zakiszone jak najszybciej. W wilgotnym ziarnie tuż po zbiorze zachodzi bowiem szereg procesów biochemicznych, które obniżają jego jakość, a także stwarzają dogodne warunki do rozwoju pleśni i grzybów.

– Zbyt wilgotne ziarno już w kilka godzin po zbiorze zaczyna gnić i pleśnieć. W takich warunkach bardzo szybko pojawiają się w ziarnie mikotoksyny, czyli produkty metabolizmu grzybów pleśniowych  wyjaśnia Daniel Dąbrowski z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu A żywienie zwierząt paszą z mikotoksynami obniża ich dobrostan i wartości produkcyjne, powoduje uporczywe biegunki, a nawet może doprowadzić do padnięcia zwierząt. Zebrane ziarno powinno więc być zakiszone jak najszybciej, zanim zaczną w nim przebiegać niepożądane reakcje.

wilgotne ziarno

fot. AgroFoto.pl, użytkownik: Ela1971

Kiszenie wilgotnego ziarna jest najprostszym sposobem jego konserwacji. Do produkcji kiszonki warto wykorzystać specjalne preparaty, które stymulują procesy fermentacji i przyspieszają zakiszanie, a przy tym hamują rozwój pleśni i bakterii gnilnych.

Kiszone ziarno bardzo dobrze sprawdza się jako pasza dla bydła mlecznego i opasowego oraz dla trzody chlewnej. Jest bogatym źródłem energii i białka, a przy tym dobrze pachnie i smakuje, dzięki czemu zwierzęta chętnie je pobierają. Jeżeli kiszonka zbożowa jest odpowiednio zabezpieczona przed słońcem oraz dostępem powietrza, zachowuje swoje właściwości pokarmowe przez wiele miesięcy.

 

Koniecznie przeczytaj: Kiedy kosić kukurydzę na kiszonki?

Sposób na rolnictwo ekologiczne: dachy kryte strzechą

Bagniste tereny Wyspy Wolin porasta trzcina. Z niej Alfred Smolczyński tworzy dachy pokryte strzechą! Jak funkcjonuje taki biznes?

5 stycznia 2017

BSE (choroba szalonych krów) a program jej zwalczania

Wprawdzie przypadki BSE są w Polsce i Europie coraz rzadsze, ale rząd przygotował program zwalczania choroby szalonych krów na 2017 r. Jaki?

10 stycznia 2017

Nadmiar mocznika w mleku: przyczyny i zapobieganie

Mocznik w mleku występuje zawsze, problemem staje się dopiero sytuacja, gdy jest go za dużo. Co może to oznaczać?

13 stycznia 2017