Wilgotne ziarno: zamiast dosuszać, warto zakisić!

Wilgotne ziarno: zamiast dosuszać, warto zakisić!

Wilgotne ziarno to problem tegorocznych żniw. Jeśli zboże ma służyć jako pasza, taniej niż suszenie sprawdza się zakiszanie!

Tegoroczne żniwa są wyjątkowo deszczowe, dodatkowo przez Polskę przeszły nawałnice. Zebrane ziarno często jest zbyt wilgotne lub zamokło z powodu zerwanego dachu czy uszkodzenia silosu. Czy warto je dosuszać? Niekoniecznie, jeżeli ma posłużyć jako pasza dla zwierząt. Wtedy tańszym rozwiązaniem niż dosuszanie jest zakiszanie na mokro.

Wilgotne ziarno to niekoniecznie problem

Mokre ziarno świetnie się sprawdzi jako materiał na kiszonki pod warunkiem, że zostanie zakiszone jak najszybciej. W wilgotnym ziarnie tuż po zbiorze zachodzi bowiem szereg procesów biochemicznych, które obniżają jego jakość, a także stwarzają dogodne warunki do rozwoju pleśni i grzybów.

– Zbyt wilgotne ziarno już w kilka godzin po zbiorze zaczyna gnić i pleśnieć. W takich warunkach bardzo szybko pojawiają się w ziarnie mikotoksyny, czyli produkty metabolizmu grzybów pleśniowych  wyjaśnia Daniel Dąbrowski z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu.  A żywienie zwierząt paszą z mikotoksynami obniża ich dobrostan i wartości produkcyjne, powoduje uporczywe biegunki, a nawet może doprowadzić do padnięcia zwierząt. Zebrane ziarno powinno więc być zakiszone jak najszybciej, zanim zaczną w nim przebiegać niepożądane reakcje.

wilgotne ziarno

fot. AgroFoto.pl, użytkownik: Ela1971

Kiszenie tańszą konserwacją

Kiszenie wilgotnego ziarna jest najprostszym sposobem jego konserwacji. Do produkcji kiszonki warto wykorzystać specjalne preparaty, które stymulują procesy fermentacji i przyspieszają zakiszanie, a przy tym hamują rozwój pleśni i bakterii gnilnych.

Kiszone ziarno bardzo dobrze sprawdza się jako pasza dla bydła mlecznego i opasowego oraz dla trzody chlewnej. Jest bogatym źródłem energii i białka, a przy tym dobrze pachnie i smakuje, dzięki czemu zwierzęta chętnie je pobierają. Jeżeli kiszonka zbożowa jest odpowiednio zabezpieczona przed słońcem oraz dostępem powietrza, zachowuje swoje właściwości pokarmowe przez wiele miesięcy.

Spółdzielnia Produkcyjna w Bachorzewie – warzywa na „5”

Jedne z najlepszych sałat i szpinak są uprawiane na polach spółdzielni w Bachorzewie na Wisłą. Ziemia tutaj jest bardzo dobrze zmianowana i nawożona.

13 października 2017

Botoma to dorodne i zdrowe pomidory szklarniowe

Spółka ta została założona ponad 7 lat temu, obecnie liczy sześciu członków grupy i jest jedną z najnowocześniejszych grup producentów pomidorów w Polsce.

13 października 2017

Uprawa dyni. Jakie wyzwania stoją przed plantatorami?

Powierzchnia uprawy dyni z roku na rok rośnie, gdyż warzywo to coraz chętniej jest kupowane przez polskich konsumentów. Ciągle jednak nie przekracza 1 % ogólnej uprawy warzyw.

12 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij