Przechowywanie ziarna: dbajmy o wilgotność i temperaturę!

Download PDF

Jeszcze kilkanaście dni temu martwiliśmy się suszą, ale kilka dni opadów spowodowało, że zboże jest wilgotne. Jak w takiej sytuacji przechowywać ziarno i jak dbać o wilgotność?

Najważniejsze przy przechowywaniu zboża, to magazynowanie ziarna zdrowego, suchego, czystego i wolnego od szkodników zbożowo-mącznych – przypomina Maria Siemieniako, doradca rolniczy z Białegostoku w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. W naszych warunkach klimatycznych ziarno ma najczęściej wilgotność powyżej 14%, często jest zanieczyszczone, a temperatura przekracza 18°C. Pamiętajmy, że głównymi czynnikami przyspieszającymi szkodliwe procesy biochemiczne jest wilgotność ziarna i temperatura.

Wszyscy wiemy, że wilgoć i ciepło sprzyja rozwojowi różnorodnych mikroorganizmów. Są to wirusy, bakterie, a także grzyby.

Najważniejsze przy przechowywaniu zboża, to magazynowanie ziarna zdrowego, suchego, czystego i wolnego od szkodników zbożowo-mącznych.

Maria Siemieniako, doradca rolniczy z Białegostoku w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Dlatego tam, gdzie jest większa wilgotność uaktywniają się procesy życiowe m.in. grzybów powodujących pleśnie – dodaje pani doradca. – Jeśli tego nie zauważymy, może to doprowadzić do popsucia i obniżenia jakości ziarna. Dlatego też do zalecanych zabiegów przygotowujących ziarno do przechowywania zalicza się: czyszczenie, suszenie, konserwację poprzez wymuszoną wentylację, zakiszanie, samokonserwację oraz dodawanie chemicznych środków konserwujących.

Trzeba również pamiętać, że zebrane ziarno, zwłaszcza wtedy, gdy jest wilgotne, zawiera sporo zanieczyszczeń.

To przede wszystkim piasek, drobne kamienie, cząstki słomy, plewy, łuski zielone części innych roślin, a nawet nasiona chwastów – dodaje Maria Siemieniako. Gdy starannie oczyścimy ziarno, wilgotność może obniżyć się o 2–3%.

A jaki jest najprostszy i najbardziej naturalny sposób obniżenia wilgotności ziarna?

To oczywiście wietrzenie – dodaje pani Siemieniako. – Nie zapominajmy o nim.

 

Przeczytaj również: Zboża: magazynować czy sprzedawać?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o