Jak nie wyrzucać jedzenia nie tylko w czasie świąt…

W Polsce marnuje się rocznie ok. 9 mln ton jedzenia. Podpowiadamy zatem, jak uniknąć marnowania pożywienia.

Według statystyk w Polsce marnuje się rocznie ok. 9 mln ton jedzenia, z czego 2 mln pochodzą z gospodarstw domowych.

Najwięcej jedzenia trafia na śmietnik tuż po świętach. Aleksandra Koper z Fundacji Banku Ochrony Środowiska w wypowiedzi udzielonej dla radiowej jedynki podkreśla, że można zmniejszyć ilość odpadów wychodzących z naszych kuchni. Poleca przede wszystkim rozsądne zaplanowanie wydatków według kilku prostych zasad. Ważne jest, by zastanowić się, ile osób usiądzie przy świątecznym stole, co kto lubi i ile może zjeść. Nie warto też kupować jedzenia z promocji „na zapas”. Po świętach, jeśli w lodówki nadal będą zapełnione nadal pełnowartościowym pożywieniem, można przerobić je na zapiekanki i inne nowe potrawy.

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest też podzielenie się jedzeniem z ludźmi potrzebującymi.

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu

Dzieje DODR sięgają roku 1960. Ile od tego czasu się zmieniło i z jakimi problemami zmagają się dolnośląscy rolnicy?

19 lutego 2017

Weź udział w misji gospodarczej w Kanadzie!

Komisja Europejska ogłosiła zaproszenie do udziału w misji gospodarczej wysokiego szczebla w Kanadzie! Kto może pojechać?

9 lutego 2017

Grupy producentów owoców i warzyw pod specjalnym nadzorem

Wykryto nieprawidłowości finansowe, w wyniku których weryfikacji poddawane są grupy producentów owoców i warzyw. Do kogo zapuka komornik?

13 lutego 2017