Jak nie wyrzucać jedzenia nie tylko w czasie świąt…

W Polsce marnuje się rocznie ok. 9 mln ton jedzenia. Podpowiadamy zatem, jak uniknąć marnowania pożywienia.

Według statystyk w Polsce marnuje się rocznie ok. 9 mln ton jedzenia, z czego 2 mln pochodzą z gospodarstw domowych.

Najwięcej jedzenia trafia na śmietnik tuż po świętach. Aleksandra Koper z Fundacji Banku Ochrony Środowiska w wypowiedzi udzielonej dla radiowej jedynki podkreśla, że można zmniejszyć ilość odpadów wychodzących z naszych kuchni. Poleca przede wszystkim rozsądne zaplanowanie wydatków według kilku prostych zasad. Ważne jest, by zastanowić się, ile osób usiądzie przy świątecznym stole, co kto lubi i ile może zjeść. Nie warto też kupować jedzenia z promocji „na zapas”. Po świętach, jeśli w lodówki nadal będą zapełnione nadal pełnowartościowym pożywieniem, można przerobić je na zapiekanki i inne nowe potrawy.

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest też podzielenie się jedzeniem z ludźmi potrzebującymi.

Restrukturyzacja małych gospodarstw: rusza nabór!

Od 30 marca do 28 kwietnia odbywać się będzie nabór wniosków o premie w wysokości 60 tys. zł na restrukturyzację małych gospodarstw!

16 marca 2017

Koło Gospodyń Wiejskich w Wilamowicach Nyskich obchodzi 50 urodziny!

Koło Gospodyń Wiejskich w Wilamowicach Nyskich obchodzi 50 urodziny! Zobaczcie, jak mocno KGW angażuje się w lokalną społeczność.

21 marca 2017

Pomoc dla producentów mleka: czy warto liczyć na wsparcie UE?

Jak zmieniają się ceny mleka? I czy opłaci się dalej produkować mleko, czy może należy pomyśleć o zmianie profilu produkcji?

20 marca 2017