Jak nie wyrzucać jedzenia nie tylko w czasie świąt…

W Polsce marnuje się rocznie ok. 9 mln ton jedzenia. Podpowiadamy zatem, jak uniknąć marnowania pożywienia.

Według statystyk w Polsce marnuje się rocznie ok. 9 mln ton jedzenia, z czego 2 mln pochodzą z gospodarstw domowych.

Najwięcej jedzenia trafia na śmietnik tuż po świętach. Aleksandra Koper z Fundacji Banku Ochrony Środowiska w wypowiedzi udzielonej dla radiowej jedynki podkreśla, że można zmniejszyć ilość odpadów wychodzących z naszych kuchni. Poleca przede wszystkim rozsądne zaplanowanie wydatków według kilku prostych zasad. Ważne jest, by zastanowić się, ile osób usiądzie przy świątecznym stole, co kto lubi i ile może zjeść. Nie warto też kupować jedzenia z promocji „na zapas”. Po świętach, jeśli w lodówki nadal będą zapełnione nadal pełnowartościowym pożywieniem, można przerobić je na zapiekanki i inne nowe potrawy.

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest też podzielenie się jedzeniem z ludźmi potrzebującymi.

Winiarze muszą złożyć deklaracje o zbiorach!

Do 15 stycznia producenci i przedsiębiorcy wyrabiający wino muszą złożyć deklaracje o tegorocznych zbiorach winogron i produkcji wina.

9 stycznia 2017

Nabór wniosków PROW: jakie działania ruszą na początku 2017?

Jakie programy pomocowe w ramach PROW będą uruchomione dla rolników w I i II kwartale 2017 r. w ARiMR?

11 stycznia 2017

Działy specjalne produkcji rolnej a składki KRUS: złóż oświadczenie!

Do 31 stycznia rolnicy prowadzący działy specjalne produkcji rolnej muszą złożyć w KRUS oświadczenie w celu wyliczenia wysokości składki!

17 stycznia 2017