Jak nie wyrzucać jedzenia nie tylko w czasie świąt…

W Polsce marnuje się rocznie ok. 9 mln ton jedzenia. Podpowiadamy zatem, jak uniknąć marnowania pożywienia.

Według statystyk w Polsce marnuje się rocznie ok. 9 mln ton jedzenia, z czego 2 mln pochodzą z gospodarstw domowych.

Najwięcej jedzenia trafia na śmietnik tuż po świętach. Aleksandra Koper z Fundacji Banku Ochrony Środowiska w wypowiedzi udzielonej dla radiowej jedynki podkreśla, że można zmniejszyć ilość odpadów wychodzących z naszych kuchni. Poleca przede wszystkim rozsądne zaplanowanie wydatków według kilku prostych zasad. Ważne jest, by zastanowić się, ile osób usiądzie przy świątecznym stole, co kto lubi i ile może zjeść. Nie warto też kupować jedzenia z promocji „na zapas”. Po świętach, jeśli w lodówki nadal będą zapełnione nadal pełnowartościowym pożywieniem, można przerobić je na zapiekanki i inne nowe potrawy.

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest też podzielenie się jedzeniem z ludźmi potrzebującymi.

Maszyny rolnicze w zasięgu ręki: Kubota Finance na topie

Z roku na rok rośnie zainteresowanie programem Kubota Finance, rozwiązaniem wypracowanym przy współpracy marki Kuboty i BZ WBK Leasing.

2 grudnia 2016

Rozpoczęły się Centralne Targi Rolnicze 2016

308 wystawców z branży rolno-spożywczej prezentuje się na pierwszych międzynarodowych Centralnych targach Rolniczych 2016. Co można zobaczyć?

25 listopada 2016

Ponad 170 ekspertów z branży na II Forum Ziemniaczanym

W Rawie Mazowieckiej trwa od wczoraj (22.11) długo zapowiadane przez nas II Forum Ziemniaczane organizowane przez Stowarzyszenie Polski Ziemniak.

23 listopada 2016