Jak nie wyrzucać jedzenia nie tylko w czasie świąt…

Jak nie wyrzucać jedzenia nie tylko w czasie świąt…

W Polsce marnuje się rocznie ok. 9 mln ton jedzenia. Podpowiadamy zatem, jak uniknąć marnowania pożywienia.

Według statystyk w Polsce marnuje się rocznie ok. 9 mln ton jedzenia, z czego 2 mln pochodzą z gospodarstw domowych.

Najwięcej jedzenia trafia na śmietnik tuż po świętach. Aleksandra Koper z Fundacji Banku Ochrony Środowiska w wypowiedzi udzielonej dla radiowej jedynki podkreśla, że można zmniejszyć ilość odpadów wychodzących z naszych kuchni. Poleca przede wszystkim rozsądne zaplanowanie wydatków według kilku prostych zasad. Ważne jest, by zastanowić się, ile osób usiądzie przy świątecznym stole, co kto lubi i ile może zjeść. Nie warto też kupować jedzenia z promocji „na zapas”. Po świętach, jeśli w lodówki nadal będą zapełnione nadal pełnowartościowym pożywieniem, można przerobić je na zapiekanki i inne nowe potrawy.

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest też podzielenie się jedzeniem z ludźmi potrzebującymi.

Golden Delicious – smakowita zieleń w polskich sadach

Golden Delicious to obok Gali najczęściej obecnie uprawiana w Polsce odmiana jabłoni. Walory smakowe jabłek powodują wzrost zainteresowania sadowników.

9 października 2017

Pielgrzymki na Jasną Górę – wiara czyni cuda

Ogólnopolska Pielgrzymka Rolników na Jasną Górę i Święto Dziękczynienia za Plony, tzw. Jasnogórska pielgrzymka i nie tylko. Rolnicy kochają pielgrzymki

8 października 2017

Zbiór jabłek – wyzwanie dla sadowników

Zbiór jabłek to dzisiaj duży koszt dla sadowników. Stawki 13 zł brutto za godzinę pracy są nieatrakcyjne.

7 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij