Zagrzewanie ziarna: jak do niego nie doprowadzić?

Zagrzewanie ziarna: jak do niego nie doprowadzić?

Zagrzewanie ziarna prowadzi do rozwoju grzybów i nieodwracalnych strat. Czy da mu się w jakiś sposób zapobiec?

Aby magazyn zbożowy stwarzał idealne warunki do przechowywania ziarna, powinna panować w nim odpowiednia temperatura i wilgotność powietrza. Wzrost tych 2 parametrów powyżej pożądanej normy powoduje bowiem zagrzewanie ziarna, które staje się bardziej podatne na szkodniki i choroby grzybowe.

Zagrzewanie ziarna jest w pewnym stopniu zjawiskiem naturalnym przy tak dużej masie, jaka znajduje się w magazynie zbożowym. Trzeba jednak proces ten kontrolować, gdyż zagrzewanie powoduje nieodwracalne szkody w przechowywanym materiale. Wbrew pozorom, zagrzewanie ziarna wcale nie wymaga wysokich temperatur. Może się rozpocząć już przy temperaturze 15°C oraz przy wilgotności zboża na poziomie 12%.

Grzanie suche może natomiast występować przy wilgotności poniżej 15%, jeśli w ziarnie znajdują się szkodniki: owady lub roztocza.

Daniel Dąbrowski z PODR

– Zagrzewanie ziarna może występować w 2 postaciach – grzania mokrego i grzania suchego – wyjaśnia Daniel Dąbrowski z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. – Grzanie mokre występuje, gdy wilgotność ziarna przekracza 15%, wtedy uaktywniają się bytujące na ziarnie grzyby, które wytwarzają dodatkową wilgoć i ciepło. Grzanie suche może natomiast występować przy wilgotności poniżej 15%, jeśli w ziarnie znajdują się szkodniki: owady lub roztocza. Ich nagromadzenie również powoduje wzrost aktywności grzybów.

Zagrzane ziarno jest więc doskonałym środowiskiem do rozwoju grzybni, które początkowo mogą być trudne do zauważenia. Pierwszym objawem jest dopiero charakterystyczny zapach stęchlizny, który pojawia się, gdy ziarno jest już pozbawione wartości konsumpcyjnej i paszowej, nie ma też zdolności kiełkowania. Jednym słowem – zdecydowanie za późno. Zjawisku zagrzewania ziarna trzeba więc przede wszystkim zapobiegać poprzez jego mieszanie lub wentylowanie zimnym i suchym powietrzem. Trzeba też pamiętać o systematycznej kontroli przechowywanego zboża w kierunku występowania szkodników.

 

Zobacz też:

Mospilan 20 SP. Oryginał jest tylko jeden!

W walce ze szkodnikami nie ma miejsca na eksperymenty. Nie dziwi więc to, że rolnicy wybierają sprawdzone rozwiązania.

20 kwietnia 2018

Skuteczne sposoby na zwalczanie mączniaka prawdziwego

Jedną z głównych chorób zagrażających zbożom jest mączniak prawdziwy. Przeczytaj o sprawdzonych metodach na jego zwalczanie!

15 kwietnia 2018

Zwalczanie chwastów w soi – skuteczne rozwiązanie!

Zabieg herbicydowy w uprawie soi to jeden z najistotniejszy czynników odpowiadających za jej powodzenie. Sprawdź jaki będzie najlepszy!

12 kwietnia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij