Zagrzewanie ziarna: jak do niego nie doprowadzić?

Zagrzewanie ziarna prowadzi do rozwoju grzybów i nieodwracalnych strat. Czy da mu się w jakiś sposób zapobiec?

Aby magazyn zbożowy stwarzał idealne warunki do przechowywania ziarna, powinna panować w nim odpowiednia temperatura i wilgotność powietrza. Wzrost tych 2 parametrów powyżej pożądanej normy powoduje bowiem zagrzewanie ziarna, które staje się bardziej podatne na szkodniki i choroby grzybowe.

Zagrzewanie ziarna jest w pewnym stopniu zjawiskiem naturalnym przy tak dużej masie, jaka znajduje się w magazynie zbożowym. Trzeba jednak proces ten kontrolować, gdyż zagrzewanie powoduje nieodwracalne szkody w przechowywanym materiale. Wbrew pozorom, zagrzewanie ziarna wcale nie wymaga wysokich temperatur. Może się rozpocząć już przy temperaturze 15°C oraz przy wilgotności zboża na poziomie 12%.

Grzanie suche może natomiast występować przy wilgotności poniżej 15%, jeśli w ziarnie znajdują się szkodniki: owady lub roztocza.

Daniel Dąbrowski z PODR

– Zagrzewanie ziarna może występować w 2 postaciach – grzania mokrego i grzania suchego – wyjaśnia Daniel Dąbrowski z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. – Grzanie mokre występuje, gdy wilgotność ziarna przekracza 15%, wtedy uaktywniają się bytujące na ziarnie grzyby, które wytwarzają dodatkową wilgoć i ciepło. Grzanie suche może natomiast występować przy wilgotności poniżej 15%, jeśli w ziarnie znajdują się szkodniki: owady lub roztocza. Ich nagromadzenie również powoduje wzrost aktywności grzybów.

Zagrzane ziarno jest więc doskonałym środowiskiem do rozwoju grzybni, które początkowo mogą być trudne do zauważenia. Pierwszym objawem jest dopiero charakterystyczny zapach stęchlizny, który pojawia się, gdy ziarno jest już pozbawione wartości konsumpcyjnej i paszowej, nie ma też zdolności kiełkowania. Jednym słowem – zdecydowanie za późno. Zjawisku zagrzewania ziarna trzeba więc przede wszystkim zapobiegać poprzez jego mieszanie lub wentylowanie zimnym i suchym powietrzem. Trzeba też pamiętać o systematycznej kontroli przechowywanego zboża w kierunku występowania szkodników.

 

Zobacz też:

Gryka zwyczajna: uprawa i zastosowanie

Gryka zwyczajna może być użytkowana nie tylko na ziarno w plonie głównym, ale również jako roślina poplonowa. Jak ją uprawiać?

15 stycznia 2017

Odmiany winorośli: deserowe a winne

Dostępne na rynku odmiany winorośli charakteryzują się odmiennymi cechami i odmiennym przeznaczeniem. Jakie odmiany winorośli są najlepsze?

6 stycznia 2017

Sposób na rolnictwo ekologiczne: dachy kryte strzechą

Bagniste tereny Wyspy Wolin porasta trzcina. Z niej Alfred Smolczyński tworzy dachy pokryte strzechą! Jak funkcjonuje taki biznes?

5 stycznia 2017