Zagrzewanie ziarna: jak do niego nie doprowadzić?

Zagrzewanie ziarna prowadzi do rozwoju grzybów i nieodwracalnych strat. Czy da mu się w jakiś sposób zapobiec?

Aby magazyn zbożowy stwarzał idealne warunki do przechowywania ziarna, powinna panować w nim odpowiednia temperatura i wilgotność powietrza. Wzrost tych 2 parametrów powyżej pożądanej normy powoduje bowiem zagrzewanie ziarna, które staje się bardziej podatne na szkodniki i choroby grzybowe.

Zagrzewanie ziarna jest w pewnym stopniu zjawiskiem naturalnym przy tak dużej masie, jaka znajduje się w magazynie zbożowym. Trzeba jednak proces ten kontrolować, gdyż zagrzewanie powoduje nieodwracalne szkody w przechowywanym materiale. Wbrew pozorom, zagrzewanie ziarna wcale nie wymaga wysokich temperatur. Może się rozpocząć już przy temperaturze 15°C oraz przy wilgotności zboża na poziomie 12%.

Grzanie suche może natomiast występować przy wilgotności poniżej 15%, jeśli w ziarnie znajdują się szkodniki: owady lub roztocza.

Daniel Dąbrowski z PODR

– Zagrzewanie ziarna może występować w 2 postaciach – grzania mokrego i grzania suchego – wyjaśnia Daniel Dąbrowski z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. – Grzanie mokre występuje, gdy wilgotność ziarna przekracza 15%, wtedy uaktywniają się bytujące na ziarnie grzyby, które wytwarzają dodatkową wilgoć i ciepło. Grzanie suche może natomiast występować przy wilgotności poniżej 15%, jeśli w ziarnie znajdują się szkodniki: owady lub roztocza. Ich nagromadzenie również powoduje wzrost aktywności grzybów.

Zagrzane ziarno jest więc doskonałym środowiskiem do rozwoju grzybni, które początkowo mogą być trudne do zauważenia. Pierwszym objawem jest dopiero charakterystyczny zapach stęchlizny, który pojawia się, gdy ziarno jest już pozbawione wartości konsumpcyjnej i paszowej, nie ma też zdolności kiełkowania. Jednym słowem – zdecydowanie za późno. Zjawisku zagrzewania ziarna trzeba więc przede wszystkim zapobiegać poprzez jego mieszanie lub wentylowanie zimnym i suchym powietrzem. Trzeba też pamiętać o systematycznej kontroli przechowywanego zboża w kierunku występowania szkodników.

 

Zobacz też:

Które zboża są najbardziej narażone na niesprzyjające warunki klimatyczne?

Przy planowaniu uprawy warto wziąć pod uwagę to, jak odporne są poszczególne zboża na warunki krańcowe: mróz i suszę.

1 grudnia 2016

Chwasty w życie mieszańcowym: kiedy mogą się pojawić?

Żyto mieszańcowe cechuje odporność na stresowe warunki atmosferyczne i na porastanie. Jak jednak zwalczać w nim chwasty jesienią?

2 grudnia 2016

Odchwaszczanie zbóż jesienią?

Jesienne odchwaszczanie jest szczególnie ważne w przypadku zbóż ozimych. O czym musimy pamiętać przy zabiegach?

2 grudnia 2016