5 sposobów przechowywania ziarna

Download PDF

Gdyby po kilku latach suchych przydarzyły się mokre żniwa, warto wiedzieć, co zrobić z bardzo wilgotnym ziarnem! Jak je przechowywać? Jest na to 5 sposobów!

Pamiętajmy, że podczas przechowywania ziarna zbóż należy ograniczyć poziom zmian biologicznych ziarna, czyli zahamować procesy życiowe ziarna – mówi Maria Siemieniako, doradca rolniczy z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. – Aby to osiągnąć, musimy przede wszystkim mieć na uwadze, że gromadzić i magazynować ziarno mokre możemy tylko przez kilka tylko godzin, potem należy je suszyć i schładzać do wymaganej temperatury i wilgotności.

5 sposobów przechowywania ziarna

5 sposobów przechowywania ziarna

W zależności od metody konserwacji, ziarno może być przechowywane na 5 sposobów:

  1. w stanie suchym – wilgotność 14%, temperatura od 10–17°C,
  2. w stanie schłodzonym – do temperatury 5–10°C,
  3. bez dostępu powietrza, w hermetycznie zamkniętych zbiornikach,
  4. zakonserwowane środkami chemicznymi – o dowolnej wilgotności,
  5. zakiszane – wilgotność powyżej 22%.

Pamiętajmy też, że należy chronić składowane ziarno przed wodą gruntową, opadami deszczu, ptakami i gryzoniami – wylicza pani doradca. – Należy też monitorować poziom wilgotności i temperaturę ziarna w silosie. Nieuzasadniony wzrost temperatury może sygnalizować wzrost zagrożenia mikrobiologicznego – wtedy konieczna analiza próbki ziarna z silosu. Ważne jest także, aby możliwie często przewietrzać ziarno w trakcie magazynowania i koniecznie prowadzić zapisy z pomiarów wilgotności i temperatury powietrza i ziarna. Taka informacja pomoże wyjaśnić przyczyny wzrostu zagrożenia mikrobiologicznego.

 

Nie przegap: Przechowywanie ziarna: dbajmy o wilgotność i temperaturę!

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 3

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o