Ziarno: 4 sposoby jak ograniczyć straty!

Download PDF

Straty ziarna podczas jego zbioru, a następnie na etapie przechowywania są nieuniknione. Nie da się ich całkowicie uniknąć, ale jest wiele sposobów, by znacznie je zminimalizować. Podajemy 4 z nich!

Zarówno na etapie zbierania ziarna, jak i jego późniejszego przechowywania część zbiorów ulega uszkodzeniu i nie nadaje się na sprzedaż. Przyczyn tego stanu rzeczy może być sporo. Na niektóre rolnicy nie mają wpływu, na inne – jak najbardziej tak. I właśnie te drugie można wyeliminować.

– Nawet najlepszej jakości ziarno i dobre odmiany nie dadzą oczekiwanego zysku, jeśli rolnicy zapomną o podstawowych zasadach podczas zbioru oraz przechowywania  mówi Zbigniew Urbaniak, przedstawiciel producenta materiału siewnego.

straty ziarno

Jednym z czynników powodujących straty w ziarnie są chwasty!

Po pierwsze: chwasty

Nawet przy regularnym stosowaniu zabiegów herbicydowych, nie zawsze udaje się ograniczyć występowanie chwastów na polu do zera. A zachwaszczone ziarno ma gorsze parametry i gorzej się przechowuje. Jednym ze sposobów, aby zminimalizować negatywny wpływ chwastów na zbiory, jest korygowanie parametrów zbioru. Warto zwrócić uwagę m.in. na wysokość koszenia – jeśli będzie zbyt niska, automatycznie zwiększać się będzie wilgotność masy przechodzącej przez kombajn. Bo będzie w niej sporo chwastów.

Po drugie: oczyszczanie

Im szybciej zboże zostanie oczyszczone z niepożądanych składników, tym lepiej. Warto od razu po zbiorze przyjrzeć się ziarnu. Wystarczy obserwacja gołym okiem, by ocenić udział chwastów, kamieni, plew czy grudek ziemi.

Mocno zanieczyszczone ziarno należy doczyścić także dlatego, że skupy nie przyjmują ziarna, w którym poziom zanieczyszczeń przekracza dopuszczane przez nie normy – tłumaczy Zbigniew Urbaniak.

Nawet najlepszej jakości ziarno i dobre odmiany nie dadzą oczekiwanego zysku, jeśli rolnicy zapomną o podstawowych zasadach podczas zbioru oraz przechowywania.

Zbigniew Urbaniak

Po trzecie: osuszanie

Zbyt wilgotne ziarno to jeden z najczęstszych problemów rolników po żniwach.

– Warto o tym pamiętać nie tylko dlatego, że ma ono wtedy gorsze parametry, ale – podobnie jak w przypadku zanieczyszczeń – nadmierna wilgoć może spowodować, że skup nie przyjmie danej partii ziarna  wyjaśnia ekspert.

Na wilgoć ziarna największy wpływ maja opady, dlatego do zbiorów należy przystąpić dopiero wtedy, gdy upłynie określony czas od ostatnich opadów deszczu.

Po czwarte: przechowywanie

Na etapie przechowywania duże znaczenie ma temperatura powietrza oraz wilgotność panujące w pomieszczeniu. Jeśli są za duże, automatycznie wzrasta ryzyko pojawienia się szkodników oraz porażenia grzybami. Kontrola temperatury i wilgotności jest o tyle istotna, że porażenia grzybami nie da się wykryć od razu. Wyczuwa się je dopiero po charakterystycznym zapachu stęchlizny, a wtedy na jakikolwiek ratunek dla ziarna jest już za późno, gdyż traci ono swoje właściwości konsumpcyjne.

 

Nie przegap: Ziarno: sprawdź je przed sprzedażą!

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o