Straty ziarna podczas jego zbioru, a następnie na etapie przechowywania są nieuniknione. Nie da się ich całkowicie uniknąć, ale jest wiele sposobów, by znacznie je zminimalizować. Podajemy 4 z nich!
Zarówno na etapie zbierania ziarna, jak i jego późniejszego przechowywania część zbiorów ulega uszkodzeniu i nie nadaje się na sprzedaż. Przyczyn tego stanu rzeczy może być sporo. Na niektóre rolnicy nie mają wpływu, na inne – jak najbardziej tak. I właśnie te drugie można wyeliminować.
– Nawet najlepszej jakości ziarno i dobre odmiany nie dadzą oczekiwanego zysku, jeśli rolnicy zapomną o podstawowych zasadach podczas zbioru oraz przechowywania – mówi Zbigniew Urbaniak, przedstawiciel producenta materiału siewnego.
Po pierwsze: chwasty
Nawet przy regularnym stosowaniu zabiegów herbicydowych, nie zawsze udaje się ograniczyć występowanie chwastów na polu do zera. A zachwaszczone ziarno ma gorsze parametry i gorzej się przechowuje. Jednym ze sposobów, aby zminimalizować negatywny wpływ chwastów na zbiory, jest korygowanie parametrów zbioru. Warto zwrócić uwagę m.in. na wysokość koszenia – jeśli będzie zbyt niska, automatycznie zwiększać się będzie wilgotność masy przechodzącej przez kombajn. Bo będzie w niej sporo chwastów.
Po drugie: oczyszczanie
Im szybciej zboże zostanie oczyszczone z niepożądanych składników, tym lepiej. Warto od razu po zbiorze przyjrzeć się ziarnu. Wystarczy obserwacja gołym okiem, by ocenić udział chwastów, kamieni, plew czy grudek ziemi.
– Mocno zanieczyszczone ziarno należy doczyścić także dlatego, że skupy nie przyjmują ziarna, w którym poziom zanieczyszczeń przekracza dopuszczane przez nie normy – tłumaczy Zbigniew Urbaniak.
Nawet najlepszej jakości ziarno i dobre odmiany nie dadzą oczekiwanego zysku, jeśli rolnicy zapomną o podstawowych zasadach podczas zbioru oraz przechowywania.
Po trzecie: osuszanie
Zbyt wilgotne ziarno to jeden z najczęstszych problemów rolników po żniwach.
– Warto o tym pamiętać nie tylko dlatego, że ma ono wtedy gorsze parametry, ale – podobnie jak w przypadku zanieczyszczeń – nadmierna wilgoć może spowodować, że skup nie przyjmie danej partii ziarna – wyjaśnia ekspert.
Na wilgoć ziarna największy wpływ maja opady, dlatego do zbiorów należy przystąpić dopiero wtedy, gdy upłynie określony czas od ostatnich opadów deszczu.
Po czwarte: przechowywanie
Na etapie przechowywania duże znaczenie ma temperatura powietrza oraz wilgotność panujące w pomieszczeniu. Jeśli są za duże, automatycznie wzrasta ryzyko pojawienia się szkodników oraz porażenia grzybami. Kontrola temperatury i wilgotności jest o tyle istotna, że porażenia grzybami nie da się wykryć od razu. Wyczuwa się je dopiero po charakterystycznym zapachu stęchlizny, a wtedy na jakikolwiek ratunek dla ziarna jest już za późno, gdyż traci ono swoje właściwości konsumpcyjne.
Nie przegap: Ziarno: sprawdź je przed sprzedażą!
Dodaj komentarz