Zaostrzenie NDP dla acetamiprydu. Co to oznacza dla rolników?

Zaostrzenie NDP dla acetamiprydu w 2025 r. bezapelacyjnie wpłynie na praktykę rolniczą już w obecnym sezonie. Można się też spodziewać wzmożenia kontroli w handlu produktami roślinnymi. Komisja Europejska zdecydowała o obniżeniu dopuszczalnych poziomów pozostałości tej substancji. Sprawdzamy, czego dotyczą zmiany?

Dowiedz się, jakich produktów handlowych będzie dotyczyć zaostrzenie NDP dla acetamiprydu. Ponadto jakie działania należy podjąć, aby uniknąć ryzyka w handlu produktami roślinnymi.

Reklama

Zaostrzenie NDP dla acetamiprydu od 19 sierpnia 2025

Zaostrzenie NDP dla acetamiprydu w 2025 r. to efekt rozporządzenia Komisji UE nr 2025/158. Regulacja ta odnosi się do dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) substancji czynnej acetamipryd w żywności. Decyzja zapadła po analizach Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który stwierdził przekroczenia ostrej dawki referencyjnej (ARfD) w przypadku wielu produktów. W efekcie, aby zminimalizować ryzyko dla konsumentów, wprowadzono nowe, surowsze limity pozostałości. Dotyczą one przede wszystkim owoców i warzyw.

Nowe przepisy dotyczące zaostrzenie NDP dla acetamiprydu zaczną obowiązywać od 19 sierpnia 2025 r. Dlatego rolnicy, w tym sadownicy i producenci warzyw muszą się odpowiednio przygotować.

Nowe limity pozostałości acetamiprydu

Zaostrzenie NDP dla acetamiprydu w 2025 r. dotyczy obniżenia maksymalnych dopuszczalnych poziomów pozostałości NDP=MRL tej substancji w wielu produktach. EFSA wykazała bowiem przekroczenia ARfD (ostrej dawki preferencyjnej*) m.in. w porzeczkach, sałacie, bananach, szpinaku i boćwinie. Dodatkowo, zagrożenie wykryto również w przypadku czereśni, winogron, malin, ogórków, pomidorów, melonów oraz brokułów i kapustnych. Co więcej, wątpliwości dotyczyły także jabłek, gruszek, moreli i papryki.

W konsekwencji Komisja Europejska zdecydowała o wprowadzeniu nowych limitów NDP. Dla części produktów roślinnych dopuszczalne poziomy pozostałości zostały ustalone na poziomie granicy oznaczalności. Wszystko przez to, że niektóre kraje nie zgłosiły odpowiednich praktyk rolniczych.

To oznacza, że nawet minimalna obecność acetamiprydu w niektórych produktach może być uznana za przekroczenie normy. Zatem rolnicy powinni dokładnie analizować składy środków ochrony roślin oraz liczbę i terminarz zabiegów, aby uniknąć problemów ze zbytem plonów.

Zaostrzenie NDP dla acetamiprydu — skutki dla rolników

Zaostrzenie NDP dla acetamiprydu w 2025 r. to realne wyzwanie dla producentów rolnych i firm handlujących towarem roślinnym, w tym dla eksporterów.

Czytaj więcej: Ochrona czarnej porzeczki a komunikaty skupów i przetwórców w 2025 r.

Poza tym ograniczenia NDP mogą skutkować koniecznością zmiany stosowania środków ochrony roślin zawierających tę substancję. Z drugiej strony wymagają dostosowania się rolników do nowych przepisów w bardzo konkretnym czasie.
Rolnicy, w tym sadownicy i uprawiający rośliny warzywne muszą zrewidować swoje programy ochrony, aby uniknąć konsekwencji związanych z wycofaniem partii produktów lub z karami. Co prawda zmiany nie oznaczają całkowitego zakazu stosowania acetamiprydu, ale ich skutki będą odczuwalne w praktyce.

Zaostrzenie NDP dla acetamiprydu

Czy zaostrzenie NDP dla acetamiprydu wpłynie na zmianę praktyk rolniczych?

fot. Katarzyna Kupczak

Stosowanie acetamiprydu — nowe przepisy dotyczą eksportu i importu do UE

Co ważne, określenie nowych NDP zostało skonsultowane z partnerami handlowymi w ramach WTO. Dlatego też przepisy mają mieć zastosowanie nie tylko na rynku unijnym, ale również w imporcie. W związku z tym producenci eksportujący żywność do UE powinni bezzwłocznie wdrożyć nowe procedury kontroli jakości.

Czy zaostrzenie NDP dla acetamiprydu ograniczy jego stosowanie?

Jak twierdzi KE, zaostrzenie NDP dla acetamiprydu w 2025 r. wynika z troski o zdrowie konsumentów i dostosowania prawa do najnowszych danych naukowych. Obniżone limity pozostałości oznaczają konieczność zmiany nawyków w ochronie roślin oraz dokładnego monitorowania zawartości substancji czynnej  w produktach.

Już teraz sadownicy muszą wdrożyć te wytyczne, aby ochrona sadów bez acetamiprydu była efektywna: Zwalczanie miodówki gruszowej przed kwitnieniem w 2025 r. Nowe zalecenia

Warto więc przygotować się na zmiany już w rozpoczynającym się sezonie.

* ilość substancji, wyrażona w mg/kg masy ciała, która może być pobrana w czasie nie dłuższym niż 24 godz., bez znaczącego ryzyka dla zdrowia konsumenta

Czego dotyczy Zaostrzenie przepisów UE dotyczących dopuszczalnych pozostałości acetamiprydu
Jakie zjawisko opisuje Przekroczenie ARfD dla wielu owoców i warzyw, potrzeba aktualizacji NDP
W jakim okresie występuje Od 19 sierpnia 2025 r. nowe limity zaczną obowiązywać
Kluczowe objawy zjawiska Zbyt wysoka zawartość pozostałości pestycydu w żywności
Jakie czynności podjęto Przegląd EFSA, konsultacje WTO, rozporządzenie UE 2025/158
Spodziewany rezultat Poprawa bezpieczeństwa konsumentów, konieczność zmian w ochronie upraw

Źródło: eur-lex.europa.eu

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *