Zbiory zbóż – wyższe plony, niższa jakość ziarna
fot. Pixabay.com

Zbiory zbóż – wyższe plony, niższa jakość ziarna

Tegoroczne zbiory zbóż przyniosły wyższe niż przed rokiem plony. Jakość zebranego ziarna pozostawiała jednak wiele do życzenia. Wszystkiemu winna pogoda.

Choć zbiory zbóż już dawno się zakończyły, dopiero kilka dni temu Główny Urząd Statystyczny opublikował wstępne szacunki żniw z 2017 roku. Jak można się było spodziewać, w tym roku z pól zjechało więcej zbóż niż w ubiegłym sezonie. Jakość ziarna pozostawiała jednak wiele do życzenia.

Jak niemal co roku, także w minione żniwa rolnikom najbardziej we znaki dała się pogoda. W większości regionów kraju zbożowe żniwa rozpoczęły się pod koniec lipca. Początek sierpnia przywitał jednak rolników deszczem. W niektórych rejonach opady były tak obfite, że uniemożliwiały wjazd ciężkim maszynom na pola. Były też miejsca, gdzie z wielu podmokłych pól zboża po prostu nie zostały zebrane.
– Największe utrudnienia i opóźnienia występowały na północy i w północno-zachodniej Polsce. Tam żniwa były mocno opóźnione. Na obszarze prawie całego kraju zwożenie zbóż zakończono przed końcem sierpnia, jednak lokalnie zbierano jeszcze zboże na początku września – podaje Główny Urząd Statystyczny.

Zbiory zbóż w zadowalającej wysokości

Tam, gdzie żniwa udało się przeprowadzić o czasie, zbiory okazały się zadowalające. We wszystkich uprawach zbożowych zaobserwowano wyższe plony niż w ubiegłym roku.
– Według szacunków ogólne plony zbóż wynoszą około 4,1 t/ha, to jest o 4 procent więcej w porównaniu do ubiegłorocznych plonów – podaje GUS. – Ogółem zebrano 32 mln ton zbóż, czyli o ponad 2 mln więcej niż w roku poprzednim.

Tam, gdzie żniwa udało się przeprowadzić o czasie, zbiory okazały się zadowalające. We wszystkich uprawach zbożowych zaobserwowano wyższe plony niż w ubiegłym roku.

Nieco słabiej było z jakością

Choć wysokość plonów wydaje się na pierwszy rzut oka zadowalająca, nie najlepiej było z jakością tegorocznych zbiorów.
Sierpniowe opady deszczu wydłużyły prace przy zbiorach, ziarno było więc wilgotne i miejscami porastało. Dodatkowo w rejonach, gdzie przeszły nawałnice, całe pola zostały położone. W niektórych miejscach nie było co zbierać – wyjaśnia Dariusz Dąbrowski z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. – Im później ziarno zostało zebrane, tym jego parametry biochemiczny były słabsze. Najczęściej za niski był poziom białka w ziarnie, nieco rzadziej zdarzała się zbyt mała liczba opadania.
Słaba jakość ziarna jest również efektem występowania chorób grzybowych i szkodników, szczególnie na tych plantacjach, które nie były w tym roku dostatecznie dobrze chronione.

Zbiory warzyw gruntowych – jesienią podobnie jak w zeszłym roku

Więcej marchwi, cebuli i buraków ćwikłowych. Mniej pomidorów gruntowych, ogórków i kapusty - oceniają eksperci.

10 października 2017

Ochrona marchwi – zdrowy korzeń dłuższe przechowywanie

Skuteczna ochrona marchwi przeciw chorobom fungicydowym i zapobiegająca nadmiernemu zachwaszczeniu pola przyczynia się do wydłużenia przechowywania roślin.

6 października 2017

Choroby wirusowe roślin – nowe zagrożenie już w standardzie

Choroby wirusowe roślin stały się bardzo powszechne. Są zagrożeniem, któremu trzeba zaradzić. Co robić i jakich środków używać, by zwalczyć "wirusówki"?

18 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij