Zgorzel siewek kapusty. Jak jej zapobiegać?

Optymalny plon kapusty głowiastej w dużym stopniu zależy od kondycji siewek i rozsady. Tymczasem produkcja rozsady nastręcza wiele problemów, a jednym z nich jest występująca zgorzel siewek. Zdarza się, że objawy na siewkach powodowane czynnikami nieinfekcyjnymi są błędnie określane jako efekt porażenia przez patogeny. Jak zatem rozpoznać zgorzel siewek i jak jej zapobiegać?

Artykuł omawia zaawansowane metody produkcji rozsady, ograniczające ryzyko wystąpienia zgorzeli siewek w uprawie kapusty głowiastej, wskazując na znaczenie zastosowania zdrowych nasion oraz higieny podłoża, a także przedstawia strategie zapobiegawcze i interwencyjne.

Reklama

System produkcji rozsady ograniczający zgorzel siewek

Można produkować rozsadę na rozsadniku, który każdego roku powinien być w innym miejscu. Jednak zazwyczaj ogrodnicy produkują ją w wielodoniczkach zawierających zazwyczaj 250 komórek w tacy. Podłoże powinno być wol­ne od czynników chorobotwórczych, szkodników i nasion chwastów. Bardzo ważne jest utrzymywanie stałej wilgotności podłoża.

Charakterystyka zgorzeli siewek kapusty

Chorobę powoduje kompleks patogenów grzybowych, grzybopodobnych czy bakterii zasiedlający nasiona lub podłoże.

Zgorzel siewek - kapusta

Zgorzel siewek – kapusta

fot. John Deere

Jeśli porażane są kiełkujące nasiona, to najczęściej mamy do czynienia ze zgorzelą przedwschodową, czyli następuje brak wschodów, gdyż kiełki zamierają. Zdarza się też porażanie siewek wzeszłych na powierzchni podłoża, kwalifikowane jako zgorzel powschodowa. Także rozsada może być porażana.

Objawy zgorzeli siewek i prawidłowa diagnoza sprawcy

Typowe symptomy choroby to zamieranie nasion lub kiełków, co objawia się brakiem wschodów. Po wyjęciu nasion z podłoża, gdzie siewki się nie pokazały, można zobaczyć efekt ich infekcji. Na wzeszłych siewkach w miejscu porażenia następuje przewężenie łodyżek, gdzie tworzy się wodnista tkanka.

W celu pogłębienia wiedzy w temacie chorób, szkodników oraz ich zwalczaniu zapraszamy do przeczytania innych artykułów z działu warzywa polowe.

Straty gospodarcze powodowane przez zgorzel siewek

Duże straty są powodowane najczęściej w produkcji rozsady z powodu nieprzestrzegania higieny podłoża i sprzętu.

Zapobiegania chorobie

Do produkcji należy stosować zdrowe nasiona wysiewane do podłoża wolnego od patogenów.

Siewka kapusty porażona patogenami

Siewka kapusty porażona patogenami

fot. Kubota

Skażone podłoże można odkazić termicznie poprzez działanie gorącej pary wodnej przez pół godziny. Wówczas nasiona można wysiewać po 3 tygodniach. Należy unikać nadmiernego podlewania rozsady, aby nie stwarzać optymalnych warunków rozwoju sprawców zgorzeli siewek. W okresach niedostatku światła, wymagane jest doświetlanie rozsady. Należy kontrolować optymalną temperaturę w pomieszczeniu po wysiewie nasion, która powinna wynosić 18–22°C i być skorelowana z natężeniem światła. W dzień słoneczny powinna być w zakresie 16–18°C, natomiast w dzień pochmurny 14–16°C.

Środki stosowane w ochronie kapusty przed zgorzelą siewek

Nasiona kapusty zainfekowane patogenami

Nasiona kapusty zainfekowane patogenami

Do zaprawiania nasion kapusty dopuszczono środek Maxim 480 FS. Ponadto można stosować biologiczny środek Asperello T34 biocontrol, zawierający zarodniki antagonistycznego grzyba Trichoderma asperellum. Środek ogranicza organizmy patogeniczne z rodzaju Pythium spp. i Fusarium spp. Można go wymieszać z podłożem przed siewem, lub sadzeniem, a także opryskując nim powierzchnię podłoża przeznaczoną do wysiewu nasion. Do odkażania podłoża i podlewania rozsady zaleca się też Previcur Energy 840 SL aktywnie działający na organizmy grzybopodobne Pythium i Phytophthora. W przypadku dużego nagromadzenia się patogenów, zaleca się chemiczną dezynfekcję podłoża. Stosuje się wówczas Basamid, który niszczy wszystkie patogeniczne organizmy. Po zabiegu należy odczekać z wysiewem nasion zgodnie z zapisem w etykiecie środka.

Czytaj również: Ceny kapusty na początku lutego 2024

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *