Rośnie zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych

W sezonie 2015/2016 zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce zwiększy się za sprawą większej konsumpcji śrut.

W sezonie 2015/2016 zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce zwiększy się w stosunku do sezonu poprzedniego. Stanie się to za sprawą większej konsumpcji śrut.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prognozuje, że w bieżącym sezonie zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych zwiększy się w naszym kraju o 5% w stosunku do sezonu poprzedniego i wyniesie ok. 3,8 mln ton. Jak zaznacza IERiGŻ, stanie się to za sprawą większej konsumpcji śrut. Wzrostowi zużycia śruty sojowej będzie sprzyjał spadek jej cen, wynikający z poprawy uwarunkowań podażowych na światowych rynkach.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa I Gospodarki Żywnościowej.

Pójło Farm-O-San Reviva: zastrzyk energii w okresie okołowycieleniowym

Czym wzmocnić krowę w okresie okołowycieleniowym? Farm-O-San Reviva to pójło energetyczne polecane na ten okres przez Trouw Nutrition Polska.

16 lutego 2017

Ocena genomowa bydła – rozwiązanie problemów hodowców?

Ocena genomowa może być pomocnym narzędziem do poprawy wartości hodowlanej naszych zwierząt. Inwestycja w genetykę po prostu się opłaca!

25 lutego 2017

Muzyka łagodzi obyczaje w oborze

Muzyka łagodzi obyczaje w oborze – w gospodarstwie państwa Kopciów krowy mleczne słuchają muzyki. Jakie jeszcze udogodnienia zapewniają krowom gospodarze?

18 lutego 2017