W sezonie 2015/2016 zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce zwiększy się w stosunku do sezonu poprzedniego. Stanie się to za sprawą większej konsumpcji śrut.
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prognozuje, że w bieżącym sezonie zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych zwiększy się w naszym kraju o 5% w stosunku do sezonu poprzedniego i wyniesie ok. 3,8 mln ton. Jak zaznacza IERiGŻ, stanie się to za sprawą większej konsumpcji śrut. Wzrostowi zużycia śruty sojowej będzie sprzyjał spadek jej cen, wynikający z poprawy uwarunkowań podażowych na światowych rynkach.
Więcej informacji znajdziecie na stronie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa I Gospodarki Żywnościowej.
A ty jak oceniasz 2020?Przeczytaj Sezon 2020 na plusie!
Dodaj komentarz