Rośnie zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych

W sezonie 2015/2016 zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce zwiększy się za sprawą większej konsumpcji śrut.

W sezonie 2015/2016 zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce zwiększy się w stosunku do sezonu poprzedniego. Stanie się to za sprawą większej konsumpcji śrut.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prognozuje, że w bieżącym sezonie zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych zwiększy się w naszym kraju o 5% w stosunku do sezonu poprzedniego i wyniesie ok. 3,8 mln ton. Jak zaznacza IERiGŻ, stanie się to za sprawą większej konsumpcji śrut. Wzrostowi zużycia śruty sojowej będzie sprzyjał spadek jej cen, wynikający z poprawy uwarunkowań podażowych na światowych rynkach.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa I Gospodarki Żywnościowej.

Czy Simental będzie rozwiązaniem na kryzys?

Czy hodowla krów krasy Simental może być rozwiązaniem problemów polskich hodowców bydła mlecznego? Jakie są zalety tej rasy?

27 listopada 2016

Przydomowa hodowla świń: komu się to opłaci?

Przydomowa hodowla trzody chlewnej to rozwiązanie m.in. dla małych gospodarstw i rolników ekologicznych. Co należy o niej wiedzieć?

26 listopada 2016

ASF i ptasia grypa: potrzebne środki na walkę!

Trudno będzie obronić kraj przed ptasią grypą i afrykańskim pomorem świń bez Inspekcji Weterynaryjnej. Ta apeluje do rządu o wsparcie!

9 grudnia 2016