Rośnie zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych

Rośnie zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych

W sezonie 2015/2016 zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce zwiększy się za sprawą większej konsumpcji śrut.

W sezonie 2015/2016 zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce zwiększy się w stosunku do sezonu poprzedniego. Stanie się to za sprawą większej konsumpcji śrut.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prognozuje, że w bieżącym sezonie zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych zwiększy się w naszym kraju o 5% w stosunku do sezonu poprzedniego i wyniesie ok. 3,8 mln ton. Jak zaznacza IERiGŻ, stanie się to za sprawą większej konsumpcji śrut. Wzrostowi zużycia śruty sojowej będzie sprzyjał spadek jej cen, wynikający z poprawy uwarunkowań podażowych na światowych rynkach.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa I Gospodarki Żywnościowej.

Trwałe użytki zielone: jak ocenić jakośc trawy?

Jak ważne w rolnictwie zrównoważonym są trwałe użytki zielone? Co należy zrobić by prawidłowo ocenić użyteczność roślin?

13 kwietnia 2018

Technologia otoczkowania nasion w uprawie lucerny

Uprawa lucerny jest niezbędna przy produkcji wartościowych pasz objętościowych. Jak jednak wpłynąć na jej prawidłowy rozwój?

13 kwietnia 2018

Koszenie trawy: od teraz prostsze niż myślisz!

Hodowcy bydła doskonale wiedzą, że nie ma lepszej paszy dla zwierząt gospodarskich, niż dobrej jakości trawa. Jak prawidłowo kosić trawę?

11 kwietnia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij