Rośnie zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych

Rośnie zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych

W sezonie 2015/2016 zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce zwiększy się za sprawą większej konsumpcji śrut.

W sezonie 2015/2016 zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce zwiększy się w stosunku do sezonu poprzedniego. Stanie się to za sprawą większej konsumpcji śrut.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prognozuje, że w bieżącym sezonie zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych zwiększy się w naszym kraju o 5% w stosunku do sezonu poprzedniego i wyniesie ok. 3,8 mln ton. Jak zaznacza IERiGŻ, stanie się to za sprawą większej konsumpcji śrut. Wzrostowi zużycia śruty sojowej będzie sprzyjał spadek jej cen, wynikający z poprawy uwarunkowań podażowych na światowych rynkach.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa I Gospodarki Żywnościowej.

Obora uwięziowa czy wolnostanowiskowa? Reportaż z gospodarstwa.

Po przeniesieniu stada do nowej obory znacznie zmniejszają się problemy z zacieleniami, a porody stają się lżejsze. Ketoza i kwasica to rzadkość.

12 listopada 2017

Drożdże: ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym

Ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym może opierać się na drożdżach. Mają one wiele zastosowań, również w pracy rolnika. Dowiedz się, jak je wykorzystać

16 listopada 2017

Cielę po narodzeniu – praktyczne wskazówki pielęgnacyjne

Cielę po narodzeniu wymaga szybkiej bardzo starannej i skutecznej opieki. W ciągu kilku godzin trzeba podać mu siarę, najbogatszego źródła pokarmu.

13 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij