Zwierzęta z uboju na cenzurowanym

Zwierzęta z uboju na cenzurowanym

Sprawdź, jaki zakaz wprowadziły władze włoskiego Neapolu.

Zwierzęta z uboju nie na sklepowe witryny – taką decyzję podjęły władze włoskiego Neapolu. Choć w Polsce widok ubitych świń w sklepach mięsnych czy na straganach nikogo nie dziwi, to Włosi mówią takim praktykom zdecydowane NIE.

Decyzją władz miejskich, Neapol chce uwolnić swoich mieszkańców od widoku martwych zwierząt. Nie będzie ich można oglądać ani w sklepach mięsnych, ani na straganach prowadzonych przez rzeźników. Wszystko po to, aby chronić wrażliwość dzieci. Włosi tłumaczą, że widok martwych zwierząt wbitych na rzeźnicze haki nie miał dobrego wpływu na sferę emocjonalną i psychikę najmłodszych.

We Włoszech zwierzęta z uboju nie na wystawy

Martwych zwierząt nie zobaczy się ani w sklepach mięsnych, ani na straganach prowadzonych przez rzeźników – taką decyzję podjęły władze Neapolu.

Nie bez powodu zakaz wprowadzono przed Wielkanocą. Okres przygotowań i świątecznych zakupów był dla rzeźników czasem wzmożonej pracy. Właśnie wtedy zwierzęta z uboju były najbardziej eksponowane. Za złamanie wprowadzonego zakazu grozi kara w wysokości 500 euro. Włoscy rzeźnicy mogą zaskarżyć kontrowersyjne rozporządzenie i odwołać się od tej decyzji.

A w Polsce… jak kto chce?

W Polsce widok martwych zwierząt zawieszonych na hakach nikogo nie dziwi. Jednak można się na nie natknąć głównie w rzeźniach. Sklepy mięsne nie eksponują jakoś szczególnie zwierząt z uboju. Choć prosięta pieczone w całości na jarmarkach i weselach są uznawane za rarytasy.

W Polsce całe zwierzęta z uboju w sklepach mięsnych są raczej rzadkością. Jeśli kupujemy tusze, półtusze czy ćwiartki to na targach i jarmarkach. Nikogo wtedy taki widok nie razi, ani nie dziwi, a my mamy wtedy pewność, że mięso, które kupujemy jest świeże, a nie z supermarketu – ocenia Elżbieta Mikołajczyk, gospodyni z Pomorza. – Kiedyś dzieci na wsi wiedziały skąd się biorą schabowe, wiedziały, że rodzice ubijają świnie i nikt nie widział w tym nic złego, ani nikogo to nie gorszyło – dodaje.

A co Wy uważacie na temat włoskiego zakazu?

Czekamy na Wasze opinie, piszcie do na adres: kontakt@agrofakt.pl

Skąd wziąć dużo dobrego mleka?

Na jakość i ilość mleka wpływa wiele czynników, wśród nich można wymienić żywienie krów oraz warunki ich utrzymania. Sprawdź!

10 lipca 2018

Żwacz – centrum dowodzenia krowy

Żwacz stanowi komorę fermentacyjną, odpowiadającą za dalszy przebieg procesu trawienia i wchłaniania. Dowiedz się, jak go chronić!

7 lipca 2018

Jak uchronić żwacz przed kwasicą?

Kwasica żwacza przyczynia się do wielomilionowych strat w hodowli. Dowiedz się, jak jej zapobiec!

7 lipca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close