Ubój zwierząt na użytek własny

Czy gospodarstwa produkujące wyłącznie na użytek własny są wyłączone spod kontroli weterynaryjnej? Sprawdzamy, jak powinien zgodnie z przepisami wyglądać ubój zwierząt na użytek własny!

Produkcja żywności na użytek własny jest co do zasady wyłączona spod kontroli weterynaryjnej. Są jednak wyjątki:

  • produkcja mięsa na użytek własny w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2017 r., poz. 242, z późn. zm.)
  • rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. dotyczące wymogów weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U. z 2016 r. poz. 885).

Ubój zwierząt na użytek własny

ubój zwierząt na użytek własny

fot. Fotolia

Ubój zwierząt na użytek własny jest co do zasady wyjęty spod kontroli weterynaryjnej.

Produkcja na użytek własny to pozyskiwanie mięsa z utrzymywanych zwierząt w gospodarstwie. Chodzi o cielęta (do szóstego miesiąca życia), świnie, owce, kozy, drób oraz zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych (albo pozyskiwanie przez myśliwego).

Przy uboju zwierząt (na mięso) na użytek własny mają zastosowanie również przepisy z zakresu ochrony zwierząt, ochrony zdrowia zwierząt, czy też systemu identyfikacji i rejestracji zwierząt.

Ze względu na ASF

Ze względu na występowanie w Polsce ASF wprowadzono szczególne zasady uboju świń na mięso na użytek własny. Nie dopuszcza się do uboju zwierząt, pochodzących z gospodarstw albo obszaru podlegającego ograniczeniom, nakazom lub zakazom, które wydane zostały na podstawie przepisów ustawy z dnia 1 1 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1835, z późn. zm.), ze względu na wystąpienie ASF.

ubój zwierząt na użytek własny

Ze względu na występowanie w Polsce ASF wprowadzono szczególne zasady uboju świń na mięso na użytek własny. Źródło: AgroFoto.pl, BusteR

Obecnie obowiązujące zasady dotyczące uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny w gospodarstwie podlegającym ograniczeniom, nakazom lub zakazom wydanym w związku z wystąpieniem ASF nie wydają się być nadmiernie obciążające rolników utrzymujących świnie. Te zasady uboju świń w celu produkcji mięsa na własny użytek mają na celu zminimalizowanie ryzyka ewentualnego rozprzestrzeniania się choroby – informuje ministerstwo rolnictwa.

Szczególne obostrzenia

Dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa na mięso świń utrzymywanych w gospodarstwie, które podlega ograniczeniom, nakazom lub zakazom, pod warunkiem że były one utrzymywane w tym gospodarstwie, co najmniej przez 30 dni przed ubojem. Obowiązują też dodatkowe obostrzenia:

  1. świnie muszą zostać poddane badaniu przedubojowemu
  2. pozyskane w wyniku tego uboju mięso musi zostać poddane badaniu poubojowemu

Na niektórych hodowców nałożono również obowiązek pobierania próbek do badań laboratoryjnych w kierunku ASF. Kosztami związanymi z pobraniem takich próbek nie są jednak obciążani rolnicy. Pobiera się je z urzędu, badanie przeprowadzane jest na koszt państwa.

Źródło: KRiR, MRiRW

Mykotoksyny w paszy dla trzody chlewnej: jak bardzo szkodzą zwierzętom?

Mykotoksyny (mikotoksyny) stanowią w dalszym ciągu istotny problem w żywieniu trzody chlewnej. Jakie szkody mogą wyrządzić?

20 maja 2019

Dofinansowanie dla producentów jabłek? [AKTUALNOŚCI]

Między innymi taki postulat zgłosiła Polska na spotkaniu ministrów rolnictwa UE.

16 maja 2019

Drób: dobre żywienie piskląt

Jak należy żywić pisklęta, by były zdrowe i pełnowartościowe? Na co warto zwrócić uwagę i jakie mieszanki pokarmowe wybrać?

8 maja 2019