Moda na zdrowie: żywność ekologiczna podbija stoły

Download PDF

Biobazary, sklepy ze zdrową żywnością, kooperatywy spożywcze – mieszkańcy dużych miast chcą kupować żywność bezpośrednio od rolników. Dla niewielkich gospodarstw to szansa, by pozostać na rynku.

Inicjatywa , która powstała we Wrocławiu, skupia już ponad 1500 osób kupujących ekologiczną żywność od 20 rolników. Kooperatywy spożywcze powstają jednak również w innych polskich miastach. Wystarczy, że kilka osób będzie chciało kupować owoce, warzywa i produkty od rolników i po ustaleniu cen można zacząć handlować. Produkty dowozi się na targi śniadaniowe, biobazary albo ludzie po nie przyjeżdżają.

Moda na zdrowie – żywność ekologiczna podbija polskie stoły

Wystarczy, że kilka osób będzie chciało kupować owoce, warzywa i produkty od rolników i po ustaleniu cen można zacząć handlować.

Zdrowa żywność odpowiedzią na niską jakość

– Mam 15 ha ziemi, co gwarantuje niewiele unijnych dopłat. Fakt, że uprawiam swoje warzywa i owoce bez żadnej chemii, pozwala mi jednak żyć z roli i robić dalej to, co lubię – przyznaje na łamach Wyborczej Wanda Nowicka z Sadkowa.

Popularność targów ze zdrową żywnością to nie do końca moda na ekologię, ale też reakcja na niską jakość jedzenia sprzedawanego w sklepach. Wiele osób lubi smacznie zjeść, inne robią to ze względu na zdrowie. Moda też swoje robi, więc trzeba to wykorzystać i dać się znaleźć chętnym na ekologiczną, zdrową żywność z Waszego gospodarstwa.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o