Moda na zdrowie: żywność ekologiczna podbija stoły

Moda na zdrowie: żywność ekologiczna podbija stoły

Mieszkańcy dużych miast chcą kupować żywność bezpośrednio od rolników. To szansa dla małych gospodarstw.

Biobazary, sklepy ze zdrową żywnością, kooperatywy spożywcze – mieszkańcy dużych miast chcą kupować żywność bezpośrednio od rolników. Dla niewielkich gospodarstw to szansa, by pozostać na rynku.

Inicjatywa , która powstała we Wrocławiu, skupia już ponad 1500 osób kupujących ekologiczną żywność od 20 rolników. Kooperatywy spożywcze powstają jednak również w innych polskich miastach. Wystarczy, że kilka osób będzie chciało kupować owoce, warzywa i produkty od rolników i po ustaleniu cen można zacząć handlować. Produkty dowozi się na targi śniadaniowe, biobazary albo ludzie po nie przyjeżdżają.

Moda na zdrowie – żywność ekologiczna podbija polskie stoły

Wystarczy, że kilka osób będzie chciało kupować owoce, warzywa i produkty od rolników i po ustaleniu cen można zacząć handlować.

Zdrowa żywność odpowiedzią na niską jakość

– Mam 15 ha ziemi, co gwarantuje niewiele unijnych dopłat. Fakt, że uprawiam swoje warzywa i owoce bez żadnej chemii, pozwala mi jednak żyć z roli i robić dalej to, co lubię – przyznaje na łamach Wyborczej Wanda Nowicka z Sadkowa.

Popularność targów ze zdrową żywnością to nie do końca moda na ekologię, ale też reakcja na niską jakość jedzenia sprzedawanego w sklepach. Wiele osób lubi smacznie zjeść, inne robią to ze względu na zdrowie. Moda też swoje robi, więc trzeba to wykorzystać i dać się znaleźć chętnym na ekologiczną, zdrową żywność z Waszego gospodarstwa.

Rekompensaty dla rolników na bioasekurację

8 mln zł w 2018 r. trafi do gospodarstw z obszarów ASF, w których zaprzestano hodowli świń. Wypłaty od 15 maja 2018 r.!

12 lutego 2018

Konferencja pszczelarska – spotkanie nie tylko dla zawodowców

XXII Konferencja Pszczelarska zorganizowana przez Małopolski ODR zgromadziła ogromną rzeszę zawodowców, hobbystów i sympatyków tego piękneg

24 lutego 2018

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. marnowanie żywności

W ostatnim lutowym wydaniu mówimy m.in. o najlepszej alternatywie dla produkcji trzody chlewnej oraz inteligentnym zarządzaniu plonami.

23 lutego 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij