Moda na zdrowie: żywność ekologiczna podbija stoły

Mieszkańcy dużych miast chcą kupować żywność bezpośrednio od rolników. To szansa dla małych gospodarstw.

Biobazary, sklepy ze zdrową żywnością, kooperatywy spożywcze – mieszkańcy dużych miast chcą kupować żywność bezpośrednio od rolników. Dla niewielkich gospodarstw to szansa, by pozostać na rynku.

Inicjatywa , która powstała we Wrocławiu, skupia już ponad 1500 osób kupujących ekologiczną żywność od 20 rolników. Kooperatywy spożywcze powstają jednak również w innych polskich miastach. Wystarczy, że kilka osób będzie chciało kupować owoce, warzywa i produkty od rolników i po ustaleniu cen można zacząć handlować. Produkty dowozi się na targi śniadaniowe, biobazary albo ludzie po nie przyjeżdżają.

Moda na zdrowie – żywność ekologiczna podbija polskie stoły

Wystarczy, że kilka osób będzie chciało kupować owoce, warzywa i produkty od rolników i po ustaleniu cen można zacząć handlować.

– Mam 15 ha ziemi, co gwarantuje niewiele unijnych dopłat. Fakt, że uprawiam swoje warzywa i owoce bez żadnej chemii, pozwala mi jednak żyć z roli i robić dalej to, co lubię – przyznaje na łamach Wyborczej Wanda Nowicka z Sadkowa.

Popularność targów ze zdrową żywnością to nie do końca moda na ekologię, ale też reakcja na niską jakość jedzenia sprzedawanego w sklepach. Wiele osób lubi smacznie zjeść, inne robią to ze względu na zdrowie. Moda też swoje robi, więc trzeba to wykorzystać i dać się znaleźć chętnym na ekologiczną, zdrową żywność z Waszego gospodarstwa.

Dziś Dzień Matki – nie zapomnijmy o naszych mamach

Dzień Matki to ważna data w kalendarzu świąt obchodzonych w Polsce. Szczególne miejsce zajmuje również w świadomości rolników.

26 maja 2017

Ochrona kukurydzy przed dzikami

Jeśli zasialiśmy już kukurydzę to warto jak najszybciej pomyśleć o ochronie przed zwierzyną leśną. Czy można skutecznie chronić przed nią plantację?

23 maja 2017

Namysłowska szkoła rolnicza współpracuje z firmą PROCAM

Zespół Szkół Rolniczych nawiązał współpracę z firmą PROCAM. Efektem jest jeszcze lepsze kształcenie praktyczne i teoretyczne młodych rolników.

17 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij