Moda na zdrowie: żywność ekologiczna podbija stoły

Mieszkańcy dużych miast chcą kupować żywność bezpośrednio od rolników. To szansa dla małych gospodarstw.

Biobazary, sklepy ze zdrową żywnością, kooperatywy spożywcze – mieszkańcy dużych miast chcą kupować żywność bezpośrednio od rolników. Dla niewielkich gospodarstw to szansa, by pozostać na rynku.

Inicjatywa , która powstała we Wrocławiu, skupia już ponad 1500 osób kupujących ekologiczną żywność od 20 rolników. Kooperatywy spożywcze powstają jednak również w innych polskich miastach. Wystarczy, że kilka osób będzie chciało kupować owoce, warzywa i produkty od rolników i po ustaleniu cen można zacząć handlować. Produkty dowozi się na targi śniadaniowe, biobazary albo ludzie po nie przyjeżdżają.

Moda na zdrowie – żywność ekologiczna podbija polskie stoły

Wystarczy, że kilka osób będzie chciało kupować owoce, warzywa i produkty od rolników i po ustaleniu cen można zacząć handlować.

– Mam 15 ha ziemi, co gwarantuje niewiele unijnych dopłat. Fakt, że uprawiam swoje warzywaowoce bez żadnej chemii, pozwala mi jednak żyć z roli i robić dalej to, co lubię – przyznaje na łamach Wyborczej Wanda Nowicka z Sadkowa.

Popularność targów ze zdrową żywnością to nie do końca moda na ekologię, ale też reakcja na niską jakość jedzenia sprzedawanego w sklepach. Wiele osób lubi smacznie zjeść, inne robią to ze względu na zdrowie. Moda też swoje robi, więc trzeba to wykorzystać i dać się znaleźć chętnym na ekologiczną, zdrową żywność z Waszego gospodarstwa.

Jak wybrać sadzonki truskawek?

Sadzonki truskawek są dostarczane przez wiele podmiotów, przy wyborze odpowiedniego należy być uważnym. Jak dokonać prawidłowego wyboru?

16 lutego 2017

Nawożenie śliwy – jakie składniki dostarczyć?

Śliwa domowa jest często spotykanym drzewem sadowniczym uprawnianym w Polsce. Sprawdź, jak prawidłowo przeprowadzić nawożenie śliwy.

13 lutego 2017

Nawożenie fosforem i azotem: o tym warto pamiętać

Nawożenie fosforem zapewnia prawidłowy rozwój systemu korzeniowego. Azot wpływa na zawartość białka. O czym należy pamiętać dostarczając te składniki?

15 lutego 2017