Żywność ekologiczna szansą dla małych gospodarstw

Żywność ekologiczna szansą dla małych gospodarstw

Coraz więcej Polaków chce kupować żywność prosto od rolników - jak to wykorzystać?

Żywność ekologiczna cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Polacy chętnie sięgają po produkty eko. Z każdym rokiem rośnie też popularność wędlin, mięs czy warzyw kupowanych prosto od rolnika. To duża szansa zwłaszcza dla małych gospodarstw – jak ją wykorzystać?

W ciągu ostatnich siedmiu lat wartość rynku żywności ekologicznej wzrosła trzykrotnie do ponad 800 mln zł. W tym roku ma przekroczyć miliard złotych. Co sprawia, że produkty eko cieszą się tak dużym zainteresowaniem?

Żywność ekologiczna wpisuje się w trendy

żywność ekologiczna

Polacy najchętniej sięgają po ekologiczne warzywa i owoce, a także po nabiał i wędliny.

Rynek żywności ekologicznej jest w fazie wzrostu, nabiera rozpędu, ten trend prognozowany jest też na kolejne lata. Żywność ekologiczna stała się modna. Polacy coraz baczniej przyglądają się etykietom, sprawdzają czy produkty, które kupują są zdrowe  – zauważa Anna Mazur, dietetyczka, znawczyni produktów ekologicznych.

Tak duże zainteresowanie żywnością ekologiczną to w Polsce pewien przełom. Najczęściej kupujemy warzywa i owoce, nabiał oraz mięso. Świadomość konsumentów wzrasta. Polacy wiedzą, że towary eko są droższe od tych konwencjonalnych, ale coraz częściej mogą sobie już na nie pozwolić – dodaje.

Produkty eko na plusie

Żywność ekologiczna od kilkudziesięciu lat notuje wzrosty. – Obserwujemy wzrost areału pod produkcję ekologiczną na świecie. Rośnie ilość krajów, które są poważnymi producentami tego typu żywności – obecnie jest ich już około 180. Pojawia się coraz więcej produktów – twierdzi Anna Mazur. – Ale nie możemy równać się jeszcze z innymi europejskimi krajami. Udział żywności ekologicznej w polskim rynku spożywczym to około 3 proc. Dla porównania w Danii i Szwajcarii wynosi on około 8 proc – dodaje.

Szansa dla małych gospodarstw

żywność ekologiczna

Udział w rynku spożywczym produktów ekologicznych wzrasta.

Produkcja ekologicznej żywności to szansa dla małych gospodarstw. – Tego typu produkcja to dobry pomysł na rodzinny biznes, gospodarstwo czy też przetwórnie. Produkty wysokiej jakości potrafią obronić się same, a chętnych do ich zakupu nie brakuje – podkreśla Anna Mazur.

Szacuje się, że w Polsce działa około 23 tysięcy producentów zdrowej żywności.

Przeczytaj więcej o tym, dlaczego Polacy coraz chętniej sięgają po regionalną żywność

Najlepiej… prosto od rolnika!

Rośnie również zainteresowanie zdrową żywnością kupowaną od gospodarzy. W Internecie dużą popularnością cieszą się platformy, na których można zamówić żywność „bez pośrednika – prosto od rolnika”. Dzięki takim stronom producenci zyskują nowych klientów. Kupującym otwiera to drogę do zdrowej żywności, niedostępnej nieraz w większych sklepach czy też marketach.

Przeczytaj więcej o tym, gdzie możesz sprzedać swoje produkty

Drifterzy w akcji!

Drifting, czyli jazda w kontrolowanym ślizgu to wspaniałe widowisko! Sprawdź, co o swojej pasji opowiada nam miłośniczka tego sportu.

15 kwietnia 2018

Gazociąg na polu, a interes rolnika

Jeśli na naszym polu zaplanowano budowę gazociągu, należy nam się wynagrodzenie za "użyczenie" ziemi na ten cel i odszkodowanie za straty.

15 kwietnia 2018

Nie będzie mandatów za brak dokumentów auta!

Jakie są planowane zmiany w przepisach o ruchu drogowym i kiedy zaczną obowiązywać?

19 kwietnia 2018