Żywność ekologiczna szansą dla małych gospodarstw

Żywność ekologiczna cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Polacy chętnie sięgają po produkty eko. Z każdym rokiem rośnie też popularność wędlin, mięs czy warzyw kupowanych prosto od rolnika. To duża szansa zwłaszcza dla małych gospodarstw – jak ją wykorzystać?
W ciągu ostatnich siedmiu lat wartość rynku żywności ekologicznej wzrosła trzykrotnie do ponad 800 mln zł. W tym roku ma przekroczyć miliard złotych. Co sprawia, że produkty eko cieszą się tak dużym zainteresowaniem?
Spis treści
Żywność ekologiczna wpisuje się w trendy
– Rynek żywności ekologicznej jest w fazie wzrostu, nabiera rozpędu, ten trend prognozowany jest też na kolejne lata. Żywność ekologiczna stała się modna. Polacy coraz baczniej przyglądają się etykietom, sprawdzają czy produkty, które kupują są zdrowe – zauważa Anna Mazur, dietetyczka, znawczyni produktów ekologicznych.
– Tak duże zainteresowanie żywnością ekologiczną to w Polsce pewien przełom. Najczęściej kupujemy warzywa i owoce, nabiał oraz mięso. Świadomość konsumentów wzrasta. Polacy wiedzą, że towary eko są droższe od tych konwencjonalnych, ale coraz częściej mogą sobie już na nie pozwolić – dodaje.
Produkty eko na plusie
Żywność ekologiczna od kilkudziesięciu lat notuje wzrosty. – Obserwujemy wzrost areału pod produkcję ekologiczną na świecie. Rośnie ilość krajów, które są poważnymi producentami tego typu żywności – obecnie jest ich już około 180. Pojawia się coraz więcej produktów – twierdzi Anna Mazur. – Ale nie możemy równać się jeszcze z innymi europejskimi krajami. Udział żywności ekologicznej w polskim rynku spożywczym to około 3 proc. Dla porównania w Danii i Szwajcarii wynosi on około 8 proc – dodaje.
Szansa dla małych gospodarstw
Produkcja ekologicznej żywności to szansa dla małych gospodarstw. – Tego typu produkcja to dobry pomysł na rodzinny biznes, gospodarstwo czy też przetwórnie. Produkty wysokiej jakości potrafią obronić się same, a chętnych do ich zakupu nie brakuje – podkreśla Anna Mazur.
Szacuje się, że w Polsce działa około 23 tysięcy producentów zdrowej żywności.
Przeczytaj więcej o tym, dlaczego Polacy coraz chętniej sięgają po regionalną żywność
Najlepiej… prosto od rolnika!
Rośnie również zainteresowanie zdrową żywnością kupowaną od gospodarzy. W Internecie dużą popularnością cieszą się platformy, na których można zamówić żywność „bez pośrednika – prosto od rolnika”. Dzięki takim stronom producenci zyskują nowych klientów. Kupującym otwiera to drogę do zdrowej żywności, niedostępnej nieraz w większych sklepach czy też marketach.
Przeczytaj więcej o tym, gdzie możesz sprzedać swoje produkty
