Żywność ekologiczna szansą dla małych gospodarstw

Żywność ekologiczna szansą dla małych gospodarstw

Coraz więcej Polaków chce kupować żywność prosto od rolników - jak to wykorzystać?

Żywność ekologiczna cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Polacy chętnie sięgają po produkty eko. Z każdym rokiem rośnie też popularność wędlin, mięs czy warzyw kupowanych prosto od rolnika. To duża szansa zwłaszcza dla małych gospodarstw – jak ją wykorzystać?

W ciągu ostatnich siedmiu lat wartość rynku żywności ekologicznej wzrosła trzykrotnie do ponad 800 mln zł. W tym roku ma przekroczyć miliard złotych. Co sprawia, że produkty eko cieszą się tak dużym zainteresowaniem?

Żywność ekologiczna wpisuje się w trendy

żywność ekologiczna

Polacy najchętniej sięgają po ekologiczne warzywa i owoce, a także po nabiał i wędliny.

Rynek żywności ekologicznej jest w fazie wzrostu, nabiera rozpędu, ten trend prognozowany jest też na kolejne lata. Żywność ekologiczna stała się modna. Polacy coraz baczniej przyglądają się etykietom, sprawdzają czy produkty, które kupują są zdrowe  – zauważa Anna Mazur, dietetyczka, znawczyni produktów ekologicznych.

Tak duże zainteresowanie żywnością ekologiczną to w Polsce pewien przełom. Najczęściej kupujemy warzywa i owoce, nabiał oraz mięso. Świadomość konsumentów wzrasta. Polacy wiedzą, że towary eko są droższe od tych konwencjonalnych, ale coraz częściej mogą sobie już na nie pozwolić – dodaje.

Produkty eko na plusie

Żywność ekologiczna od kilkudziesięciu lat notuje wzrosty. – Obserwujemy wzrost areału pod produkcję ekologiczną na świecie. Rośnie ilość krajów, które są poważnymi producentami tego typu żywności – obecnie jest ich już około 180. Pojawia się coraz więcej produktów – twierdzi Anna Mazur. – Ale nie możemy równać się jeszcze z innymi europejskimi krajami. Udział żywności ekologicznej w polskim rynku spożywczym to około 3 proc. Dla porównania w Danii i Szwajcarii wynosi on około 8 proc – dodaje.

Szansa dla małych gospodarstw

żywność ekologiczna

Udział w rynku spożywczym produktów ekologicznych wzrasta.

Produkcja ekologicznej żywności to szansa dla małych gospodarstw. – Tego typu produkcja to dobry pomysł na rodzinny biznes, gospodarstwo czy też przetwórnie. Produkty wysokiej jakości potrafią obronić się same, a chętnych do ich zakupu nie brakuje – podkreśla Anna Mazur.

Szacuje się, że w Polsce działa około 23 tysięcy producentów zdrowej żywności.

Przeczytaj więcej o tym, dlaczego Polacy coraz chętniej sięgają po regionalną żywność

Najlepiej… prosto od rolnika!

Rośnie również zainteresowanie zdrową żywnością kupowaną od gospodarzy. W Internecie dużą popularnością cieszą się platformy, na których można zamówić żywność „bez pośrednika – prosto od rolnika”. Dzięki takim stronom producenci zyskują nowych klientów. Kupującym otwiera to drogę do zdrowej żywności, niedostępnej nieraz w większych sklepach czy też marketach.

Przeczytaj więcej o tym, gdzie możesz sprzedać swoje produkty

Potencjał wzrostowy i fazowość w tuczu

Dostosowanie podaży energii i składników pokarmowych do potrzeb zwierząt to podstawa. Jak pasza wpływa na potencjał wzrostowy w tuczu?

3 grudnia 2018

Wizja Zero – najnowsza strategia KRUS

Zapobieganie wypadkom w miejscu pracy rolnika to międzynarodowa kampania organizowana przez ISSA, do której w tym roku przystąpiła Kasa

6 grudnia 2018

Opieka w zagrodzie – gospodarstwo opiekuńcze, kolejny projekt KPODR

Kujawsko – Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego nie spoczął na laurach. Rolnicy biorą udział w kolejnej odsłonie programu dla seniorów

11 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close