Żywność ekologiczna: dlaczego taka droga?

Żywność ekologiczna: dlaczego taka droga?

Żywność ekologiczna jest często aż 3 razy droższa niż ta produkowana tradycyjnymi metodami. Z czego to wynika?

Żywność ekologiczna jest często aż 3 razy droższa niż ta produkowana tradycyjnymi metodami. Producenci są jednomyślni: to pośrednicy podbijają ceny swoimi potężnymi marżami.

Rolnik np. sprzedaje jabłka bio po 3–3,5 zł/kg, podczas gdy w sklepie kosztują one prawie 18 zł. Handlowcy tłumaczą się, że żywność ekologiczna, czyli wytwarzana bez użycia środków chemicznych, szybciej się psuje i sklep musi uwzględnić straty w swoim narzucie. A średnio wynosi on tyle, co w tradycyjnym handlu, czyli 30–40%.

żywność ekologiczna

Sklep sieci Organic Farma Zdrowia.

Pomimo tego popyt na produkty bio (choć nadal stanowi promil w ogólnej sprzedaży żywności) systematycznie rośnie (ok. 20% rocznie), a rósłby zdecydowanie szybciej, gdyby nie ceny.

W Polsce żywność ekologiczną oferuje 600 sklepów, z których zaledwie 10% stanowią specjalistyczne placówki, sprzedające wyłącznie produkty z certyfikatem.

Biorą się one m.in. z tego, że produkcja takiej żywności sporo kosztuje. Wiele prac, związanych np. z pieleniem, zbieraniem szkodników, wykonuje się ręcznie. To podnosi koszty. Równocześnie plony z takich upraw są o 30–40% niższe. Do tego dochodzi opłata za nadanie certyfikatu: ekologiczna uprawa. Uzyskuje się go co roku, a koszty z tym związane wahają się średnio od 780 zł, w przypadku gospodarstwa do 5 ha, do 1720 zł, gdy jego powierzchnia wynosi powyżej 100 ha. Stawki nie są w dodatku wszędzie takie same. Mogą się różnić pomiędzy poszczególnymi jednostkami certyfikującymi. W efekcie rolnicy stawiający na ekologię muszą sprzedawać swoje wyroby drożej od uprawiających metodami przemysłowymi.

Ponadto w Polsce przeważają mali producenci, którzy ponoszą gigantyczne koszty transportu. Inaczej jest na Zachodzie, gdzie gospodarstwa współpracują i wspólnie realizują dostawy. Dzięki temu np. w Niemczech żywność ekologiczna w sprzedaży detalicznej jest jedynie o 20–30% droższa od zwyczajnej.

żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna jest często aż 3 razy droższa niż ta produkowana tradycyjnymi metodami.

W krajach starej Unii udział żywności ekologicznej w całym rynku artykułów spożywczych wynosi 3,5%. W naszym kraju to zaledwie 0,3%.

Nie tylko pod tym względem różnimy się od innych krajów w Europie. Mniej też przeznaczamy na produkty ekologiczne w skali roku. Statystyczny Polak wydaje na tego rodzaju żywność zaledwie 4 euro. Dla porównania: Niemiec wydaje 80 euro, Austriak – ponad 100 euro, Szwajcar – 140 euro, a liderami pod tym względem są Duńczycy, którzy rocznie przeznaczają na produkty z certyfikatem 150 euro.

Zbiory rzepaku 2017 – podsumowanie minionego sezonu

Można już podsumować zbiory rzepaku 2017. Jak podkreślają zarówno eksperci, jak i sami rolnicy, w tym roku rzepak plonował słabiej niż się zapowiadało.

23 listopada 2017

Agroport – okno na świat

Rolnictwo powoli zaczyna specjalizować się w produkcji na eksport. W celu usprawnienia wywozu towarów ma powstać agroport. Przeczytaj więcej na ten temat

20 listopada 2017

Wapnowanie gleby w sadzie – późna jesień to optymalny termin

To prawie ostatni dzwonek na wapnowanie gleby w sadzie. Dlaczego podanie wapna jest tak ważne i jakie w tym celu stosować preparaty?

12 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij