Żywność ekologiczna: dlaczego taka droga?

Żywność ekologiczna jest często aż 3 razy droższa niż ta produkowana tradycyjnymi metodami. Z czego to wynika?

Żywność ekologiczna jest często aż 3 razy droższa niż ta produkowana tradycyjnymi metodami. Producenci są jednomyślni: to pośrednicy podbijają ceny swoimi potężnymi marżami.

Rolnik np. sprzedaje jabłka bio po 3–3,5 zł/kg, podczas gdy w sklepie kosztują one prawie 18 zł. Handlowcy tłumaczą się, że żywność ekologiczna, czyli wytwarzana bez użycia środków chemicznych, szybciej się psuje i sklep musi uwzględnić straty w swoim narzucie. A średnio wynosi on tyle, co w tradycyjnym handlu, czyli 30–40%.

żywność ekologiczna

Sklep sieci Organic Farma Zdrowia.

Pomimo tego popyt na produkty bio (choć nadal stanowi promil w ogólnej sprzedaży żywności) systematycznie rośnie (ok. 20% rocznie), a rósłby zdecydowanie szybciej, gdyby nie ceny.

W Polsce żywność ekologiczną oferuje 600 sklepów, z których zaledwie 10% stanowią specjalistyczne placówki, sprzedające wyłącznie produkty z certyfikatem.

Biorą się one m.in. z tego, że produkcja takiej żywności sporo kosztuje. Wiele prac, związanych np. z pieleniem, zbieraniem szkodników, wykonuje się ręcznie. To podnosi koszty. Równocześnie plony z takich upraw są o 30–40% niższe. Do tego dochodzi opłata za nadanie certyfikatu: ekologiczna uprawa. Uzyskuje się go co roku, a koszty z tym związane wahają się średnio od 780 zł, w przypadku gospodarstwa do 5 ha, do 1720 zł, gdy jego powierzchnia wynosi powyżej 100 ha. Stawki nie są w dodatku wszędzie takie same. Mogą się różnić pomiędzy poszczególnymi jednostkami certyfikującymi. W efekcie rolnicy stawiający na ekologię muszą sprzedawać swoje wyroby drożej od uprawiających metodami przemysłowymi.

Ponadto w Polsce przeważają mali producenci, którzy ponoszą gigantyczne koszty transportu. Inaczej jest na Zachodzie, gdzie gospodarstwa współpracują i wspólnie realizują dostawy. Dzięki temu np. w Niemczech żywność ekologiczna w sprzedaży detalicznej jest jedynie o 20–30% droższa od zwyczajnej.

żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna jest często aż 3 razy droższa niż ta produkowana tradycyjnymi metodami.

W krajach starej Unii udział żywności ekologicznej w całym rynku artykułów spożywczych wynosi 3,5%. W naszym kraju to zaledwie 0,3%.

Nie tylko pod tym względem różnimy się od innych krajów w Europie. Mniej też przeznaczamy na produkty ekologiczne w skali roku. Statystyczny Polak wydaje na tego rodzaju żywność zaledwie 4 euro. Dla porównania: Niemiec wydaje 80 euro, Austriak – ponad 100 euro, Szwajcar – 140 euro, a liderami pod tym względem są Duńczycy, którzy rocznie przeznaczają na produkty z certyfikatem 150 euro.

Przędziorek owocowiec – lustracja sadu

Przędziorek owocowiec jest częstym, nieproszonym gościem w sadach. Jak rozpoznać przędziorka i jak skutecznie zwalczać tego szkodnika?

14 lutego 2017

Podstawowe metody szczepienia gruszy

Szczepienie gruszy jest podstawowym zabiegiem który ma na celu zwiększenie odporności drzewa na mrozy i choroby. Jak poprawnie dokonać szczepienia gruszy?

21 lutego 2017

Międzyplon ozimy – wady i zalety

Jakie korzyści daje międzyplon ozimy? Jakie rośliny uprawne najlepiej nadają się na sianie międzyplonu w tym okresie?

20 lutego 2017