10 t jęczmienia z hektara? Podajemy przepis!
Pierwsze zboże, które w tym roku doczekało się żniw to jęczmień ozimy. Jak wysoki plon można w tym roku uzyskać? Czy opłaciło się dbać o łany jęczmienia?
Pogoda tym razem pomogła i zbożom i rolnikom. Było odpowiednio ciepło i nie zabrakło wilgoci. Ale nie ma się co dziwić, że żniwa rozpoczęły się od najcieplejszej części Polski, czyli woj. dolnośląskiego.
– Ruszyły zbiory jęczmienia ozimego i rzepaku – informuje nas Jacek Skowroński, rolnik z Dolnego Śląska. – Zbiory są dobre, ale drżymy w obawie przed zapowiadaną gwałtowna pogodą, która może narobić dużo szkód.
Jęczmień jest zbożem niedocenianym, traktowanym przez niektórych rolników po macoszemu.
A jakie są plony?
– Około 9–10 t ziarna jęczmienia z ha – mówi Jacek Skowroński. – Niestety, to mniej niż rok temu, gdy miałem ponad 10,5 t, a w 2014 r. nawet 11 t ziarna z hektara.
Chyba wszyscy chcielibyśmy poznać przepis na taki zbiór. Jak się śrubuje taki wynik z hektara?
– Jęczmień jest zbożem niedocenianym, traktowanym przez niektórych rolników po macoszemu – mówi pan Jacek. – Tymczasem przy dobrej agrotechnice i prawidłowo wykonywanych zabiegach może być tak plenny jak pszenica, a nawet bardziej. Zastosowałem 160 kg azotu. Jęczmień był 2 razy skracany i 3 razy opryskany fungicydem. I jest efekt! Warto dbać o jęczmień tak, jak o pszenicę – to daje rezultat.
Ceny w skupie na Dolnym Śląsku jednak nie są zachęcające. Jęczmień paszowy kosztuje zaledwie 430 zł netto. W punktach skupu na południu Polski pojawia się już podobno nawet pierwsza pszenica.