Cydrownia w Mikołajówce będzie wytwarzać 10 tys. l cydru

Cydrownia w Mikołajówce będzie wytwarzać 10 tys. l cydru

W Mikołajówce na Lubelszczyźnie, w siedzibie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru została uruchomiona pierwsza w Polsce wzorcowa cydrownia. Nowoczesna linia produkcyjna może rocznie wytwarzać ok. 10 tys. l cydru.

W Mikołajówce na Lubelszczyźnie, w siedzibie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru została uruchomiona pierwsza w Polsce wzorcowa cydrownia. Jej koszt to 60 tys. zł.

Nowoczesna linia produkcyjna może rocznie wytwarzać ok. 10 tys. l cydru. Obecnie jednak wytwarza cydr tylko do degustacji, ponieważ jej właściciele nie uzyskali jeszcze stosownych dokumentów zezwalających na produkcję cydru na sprzedaż.

Uzyskanie stosownych dokumentów to bardzo skomplikowana procedura – zaznacza Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.

Polskie jabłka pojadą na Tajwan: wizyta tajwańskiej delegacji

Polskie jabłka znane są z dobrej jakości. Głównym problemem opłacalności są jednak rynki zbytu. Tymczasem nasze owoce są sprawdzane przez Tajwańczyków.

21 września 2017

Choroba replantacyjna w sadach – jak zapobiegać

Ochrona środowiska naturalnego, jak i potrzeba produkcji zdrowej żywności, skłania sadownika do ograniczenia stosowania doglebowych środków chemicznych.

11 września 2017

Nawodnienie gleby konieczne dla wzrostu cebuli

Warzywa w okresie wegetacji powinny rosnąć w równym tempie a brak wody, występujący w uprawie warzyw polowych, hamuje ich wzrost, obniża wielkość plonu.

12 września 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij