Cydr z SGGW rodem zachwyca koneserów. Dlaczego?

fot. Canva

Cydr z SGGW to nowość, która wyróżnia się wśród innych tego typu napojów na rynku. Czym charakteryzuje się produkt opracowany przez młodych badaczy z warszawskiej uczelni?

Nowy cydr z SGGW to wynik prac nad wykorzystaniem potencjału jabłek czerwonomiąższowych, które wyhodowano w Sadzie Doświadczalnym w Wilanowie. Dzięki temu kolor wyrobu dalece odbiega od typowego dla tej grupy trunków i stanie się jedną z wizytówek uczelni.

Reklama

Cydr z SGGW — skąd pomysł na jego powstanie?

Portal Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że inicjatywa „Od sadu do stołu — Cydrowa innowacja SGGW” to efekt działania członków Koła Naukowego Ogrodników. Dokładnie rzecz ujmując — Sekcji Winoogrodników i Enologów. W realizacji tego pomysłu biorą udział studenci, doktoranci i pracownicy naukowi Instytutu Nauk o Żywności.

Początkiem projektu były nowe czerwonomiąższowe jabłka wyhodowane na SGGW. A odpowiednie jabłka mają fundamentalne znaczenie w produkcji dobrej jakości cydru. Ważny jest tu właściwy dobór odmiany jabłoni, której owoce muszą charakteryzować się odpowiednim poziomem kwasów, cukrów i związków polifenolowych. Ponadto do produkcji cydru najbardziej pożądane są odmiany o wysokiej zawartości garbników i kwasów. To te związki nadają finalnemu produktowi odpowiednią barwę i goryczkę.

Droga do sukcesu przez szereg eksperymentów

W związku z tym, że ocena wspomnianych powyżej jabłek z nowego klonu hodowlanego wypadła pozytywnie, przygotowano pierwszy nastaw. Jednakże studenci musieli przeprowadzić szereg eksperymentów, które miały na celu dostosowanie procesu fermentacji i leżakowania do specyfiki użytych owoców. Uzyskany cydr następnie poddano leżakowaniu, które jest bardzo ważne przy tego typu wyrobach.

Czy cydr z SGGW ma szanse na sukces

Ale jak podkreślają twórcy projektu uzyskany produkt o nietypowym szkarłatno-karminowym kolorze wzbudza dodatkowe zainteresowanie wśród koneserów cydru. Dlatego mają oni nadzieję, że ich wyrób będzie cieszył się uznaniem wśród miłośników cydru.

Jednakże przypominają oni, że główny cel projektu to nie tylko opracowanie komercyjnego napoju. To także promocja rodzimej uczelni oraz wyhodowanej na niej nowej odmiany jabłoni. Poza tym inicjatywa związana z powstaniem cydru z SGGW wpisuje się w rozwój dwóch dyscyplin. Są to: technologia żywności i żywienia oraz rolnictwo i ogrodnictwo.

Źródło: W gospodarce


Czytaj również: Ceny jabłek przemysłowych w lutym 2024

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarze
  1. Majk pisze:

    Na polskim rynku można spotkać cydr z odmian czerwonomiąższowych. Duże znaczenie ma wiek jabłoni z których pozyskuje się owoce do fermentacji.