18 ognisko ASF: po raz kolejny w woj. podlaskim

18 ognisko ASF: po raz kolejny w woj. podlaskim

Na Podlasiu wykryto kolejne, już 18, ognisko afrykańskiego pomoru świń. Czy rozprzestrzenianie się ASF uda się zatrzymać?

Wirus ASF nadal rozprzestrzenia się w zawrotnym tempie. Główny Lekarz Weterynarii poinformował o wykryciu kolejnego, 18 ogniska afrykańskiego pomoru świń. Po raz kolejny w woj. podlaskim.

– ASF stwierdzono na podstawie dodatnich wyników badań otrzymanych dnia 25 sierpnia 2016 r. z krajowego laboratorium referencyjnego ds. ASF, tj. Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, w gospodarstwie, w którym utrzymywano 10 szt. świń, położonym w gm. Goniądz, w pow. monieckim, w woj. podlaskim – informuje Główny Lekarz Weterynarii. – W gospodarstwie wdrożono procedury związane z likwidacją choroby, w tym w dniu 25 sierpnia br. dokonano zabicia świń, a  ich zwłoki przekazano w dniu następnym do utylizacji. 18 ognisko ASF stwierdzone zostało w gospodarstwie znajdującym się obszarze ochronnym.

Za rozprzestrzenianie się ASF w Polsce w dużym stopniu odpowiada czynnik ludzki, czyli nielegalny handel świniami oraz brak respektowania zasad bioasekuracji. Jak podaje Główny Lekarz Weterynarii, tylko w ciągu ostatniego tygodnia przeprowadzono kontrole w 780 gospodarstwach w woj. podlaskim. Okazało się, że w aż 500 gospodarstwach nie są spełniane nawet podstawowe zasady bioasekuracji. Dlatego też planowany jest system szkoleń na temat ASF, skierowanych zarówno do lekarz weterynarii, jak i hodowców trzody chlewnej.

 

Powiązane:

Walka z ASF – nowe rozwiązania prawne i nowe działania

Specustawa wejdzie w życie jeszcze w tym miesiącu lub na początku 2018 r. Będą zapory na granicy wschodniej i inne, dodatkowe rozwiązani prawne. Jakie?

14 grudnia 2017

Spożycie mięsa w Polsce nadal stabilne?

Choć wieprzowina wciąż króluje, na naszych talerzach coraz częściej pojawia się drób i wołowina. Co wpływa na zmianę preferencji żywieniowych Polaków?

8 grudnia 2017

Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Środki wspierające produkcję mięsa mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych.

4 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij