Jest 17 ognisko ASF: znowu na Podlasiu!

Jest 17 ognisko ASF: znowu na Podlasiu!

Na Podlasiu wykryto 17 już ognisko afrykańskiego pomoru świń. W gospodarstwie utrzymywane były jednak tylko 3 świnie!

Na Podlasiu wykryto kolejne ognisko ASF. To już 17 ognisko wirusa i 13 w woj. podlaskim. Służby weterynaryjne nieustannie apelują o przestrzeganie zasad bioasekuracji, bo to jedyny sposób na zminimalizowanie ryzyka rozprzestrzeniania się wirusa.

– Wirus ASF został wykryty w przyzagrodowej hodowli, w której utrzymywane były tylko 3 świnie – podał Główny Lekarz Weterynarii. – Wszystkie zwierzęta zostały natychmiast zutylizowane i uśpione, a wokół gospodarstwa zostaną wyznaczone strefy z ograniczeniami.

Rozprzestrzenianiu się wirusa na Podlasiu sprzyja sposób prowadzenia hodowli. W całym regionie sporo jest niewielkich gospodarstw, nienastawionych na produkcję intensywną. To właśnie w nich najczęściej zasady bioasekuracji nie są przestrzegane. Więksi hodowcy, zdając sobie sprawę z powagi zagrożenia, przestrzegają bezwzględnie wszystkich przepisów.

ASF

Więksi hodowcy przestrzegają zasad bioasekuracji w obawie o swoje stada. Gorzej sprawa ma się z rolnikami utrzymującymi zaledwie parę sztuk.

ASF szybko rozprzestrzenia się nie tylko u trzody chlewnej. Wciąż odnotowywane są też nowe przypadki wirusa afrykańskiego pomoru świń u dzików. Dziś Główny Lekarz Weterynarii poinformował również o wystąpieniu 108 przypadku ASF u odstrzelonego dzika, znalezionego na Podlasiu w pow. hajnowskim, ok. 7 km od granicy polsko-białoruskiej. Dzik został odstrzelony przez myśliwego. Tusza dzika została natychmiast unieszkodliwiona pod nadzorem właściwego powiatowego lekarza weterynarii.

 

Powiązane:

Komentarze

  1. Kurczę, no nie za dobre. Takie mam świnki wykarmione dobre z klubu ************, szkoda by było.

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń to przede wszystkim różne wywary. Zapoznaj się z ich możliwościami i sposobem przygotowywania.

5 sierpnia 2017

Produkty uboczne przemysłu cukrowniczego i olejarskiego w żywieniu świń

Produkty uboczne przemysłu cukrowniczego i olejarskiego należy skrupulatnie zbilansować. Przeczytaj, jak je zbilansować, aby stworzyć paszę zdrową i dobrą.

3 sierpnia 2017

System TMR w żywieniu bydła

Zróżnicowane wymagania osobników na krowiej fermie można zaspokoić poprzez zastosowanie systemu TMR. Omawiamy na czym on polega.

15 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij