Od 2016 r. młodzi kierowcy z okresem próbnym

Początkujący kierowcy od stycznia 2016 r. objęci będą 2-letnim okresem próbnym. Co to oznacza w praktyce?

Początkujący kierowcy od stycznia 2016 r. objęci będą okresem próbnym trwającym 2 lata od momentu otrzymania prawa jazdy.

Pomiędzy 4 a 8 miesiącem od otrzymania prawa jazdy młodzi kierowcy będą musieli przejść kurs doszkalający w zakresie bezpieczeństwa ruchu drogowego oraz praktyczne szkolenie dotyczące zagrożeń w ruchu drogowym. Zaświadczenia ukończenia kursów trzeba będzie przedstawić właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania staroście przed upływem 8 miesięcy od dnia wydania prawa jazdy.

Dodatkowo, przez pierwsze 8 miesięcy od uzyskania prawa jazdy, będą mieli obowiązek poruszania się z przyklejonym zielonym listkiem na przedniej i tylnej szybie.

Samochody młodych kierowców w czasie pierwszych 8 miesięcy okresu próbnego będą musiały zostać oznaczone zielonym listkiem.

Początkujący kierowcy nie będą mogli również przekroczyć prędkości 50 km/h w terenie zabudowanym i 80 km/h poza nim, a także oraz 100 km/h na autostradzie i dwujezdniowej drodze ekspresowej. Limity prędkości mają obowiązywać przez pierwsze 2 lata od otrzymania uprawnień.

Jeżeli jednak  w okresie próbnym popełni się 2 wykroczenia przeciw bezpieczeństwu w ruchu drogowym, czas ten zostanie wydłużony o kolejne 2 lata.

W okresie próbnym kierowca nie będzie mógł też podjąć się pracy zarobkowej jako kierowca (dotyczy to także prowadzenia działalności gospodarczej).

Zaliczki dopłat bezpośrednich wypłacone – rozpoczęte płatności końcowe

ARiMR zakończyła wypłatę zaliczek w ramach dopłat bezpośrednich za 2016 r. i rozpoczyna realizację płatności końcowych.

1 grudnia 2016

John Deere 6230R i 6250R: nowości w serii 6R

Firma John Deere zaprezentowała 2 nowe ciągniki serii 6R: John Deere 6230R i 6250R. Sprawdź, co je wyróżnia!

30 listopada 2016

Konserwacja maszyn rolniczych przed zimą: pług i agregat

Pług i agregat są szczególnie narażone na korozję elementów roboczych. Zaraz po zjeździe z pola powinniśmy więc odpowiednio je zakonserwować.

1 grudnia 2016