Agrokonferencja 2019

Download PDF

Agrokonferencja 2019 już 17 października. Agrokonfernecja to marka sama w sobie. Przez ostatnie 13 lat stała się jednym z najważniejszych wydarzeń dla uczestników sektora rolno-spożywczego. Pomysłodawcą i organizatorem dorocznych spotkań finansistów i ekonomistów z firmami i instytucjami z branży food&agro jest Bank BNP Paribas. Tegoroczna edycja odbędzie się w Gdańsku. 

Pierwsza Agrokonferencja zorganizowana została w 2006 roku. Przez kolejnych 13 lat stała się ważnym, dorocznym spotkaniem Banku BNP Paribas z klientami i instytucjami branży food & agro. A także – platformą wymiany poglądów i merytorycznej dyskusji.

Ważne tematy

Agrokonferencja

Agrokonferencja 2018: Koszty w sektorze rolno-spożywczym została zorganizowana w formule agro – ringu.

Podczas kolejnych edycji Agrokonferencji poruszane były aktualne i istotne tematy dla producentów, przetwórców, dostawców oraz dystrybutorów działających na rynku agro. Jej uczestnicy zastanawiali się m.in. czy można produkować bez GMO (2008 rok), jak bezpiecznie inwestować w odnawialne źródła energii (2010), jakie konsekwencje dla producentów żywności będą miały zmiany zachodzące na światowych rynkach rolnych (2011),  jak zwiększyć zysk i wydajność w produkcji rolno-spożywczej (2013) a także co zrobić, aby dopasować politykę kosztów do sytuacji swojej firmy (2018).

Na spotkaniach prezentowane były Raporty autorstwa ekspertów Banku, tworzone przy współpracy z agencjami marketingowymi czy firmami doradczymi: m.in. Martin & Jacob (Raport 2013 – Jak zwiększyć efektywność firm sektora rolno-spożywczego), Millward Brown, SGGW (Raport 2014 – Skuteczne strategie sprzedaży w przemyśle spożywczym), GfK (Raport 2015 – Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności), ThinkTank (Raport 2017 – Trendbook).

Tematy organizowanych dotąd Agrokonferencji:

  • 2018 – „Agro Ring – Starcie kosztów“
  • 2017 – „Agro Trendy – nowy wymiar biznesu“
  • 2016 – „Promocja.Żywności.pl“
  • 2015 – „Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności“
  • 2014 – „Skuteczne strategie sprzedaży w przemyśle spożywczym“
  • 2013 – „Jak zwiększyć wydajność i zysk w produkcji rolno-spożywczej“
  • 2012 – „Sektor rolno-spożywczy w latach 2014-2020 – szanse i zagrożenia wynikające z nowej perspektywy finansowej“
  • 2011 – „Szanse polskiego sektora rolno-spożywczego na zmieniającym się światowym rynku producentów żywności“
  • 2010 – „Zielona energia – jak bezpiecznie inwestować w odnawialne źródła energii“
  • 2009 – „Europejskie Rolnictwo i Gospodarka Żywnościowa w Warunkach Światowego Kryzysu“
  • 2008 – „Rolnictwo XXI w. – czy można produkować bez GMO“
  • 2007 – „Możliwości wsparcia polskiego rolnictwa w latach 2007-2013 – krajowe i unijne programy pomocowe“
  • 2006 – „Polskie rolnictwo w Europie“

Agrokonferencja 2019

Ubiegłoroczna edycja Agrokonferencji poświęcona była tematowi rosnących kosztów: surowców, pracy, energii a także wdrożenia nowych technologii. Co zrobić, aby dopasować politykę kosztów do sytuacji swojej firmy? Odpowiedzi na to pytanie udzielał Raport „Agro-ring, koszty w ujęciu scenariuszowym”, który powstał we współpracy ekspertów Banku BNP Paribas z Capful Polska.

Tematem tegorocznej Agrokonferencji będzie „Ewolucja czy rewolucja w ekosystemie dostawca-dystrybutor-konsument”. Spotkanie odbędzie się w Gdańsku. Jak zapowiadają organizatorzy, ma być szczególne – stanowi jeden z elementów obchodów Jubileuszu 100 – lecia obecności Banku BNP Paribas na rynku agro. Relacja z tego wydarzenia już niebawem na naszym portalu.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o