Agrokonferencja 2020. Food&Agro w obliczu wyzwań i możliwości

Download PDF

Za nami Agrokonferencja 2020, czyli jedno z najważniejszych wydarzeń dedykowanych sektorowi rolno-spożywczemu. W tym roku spotkanie zyskało wymiar międzynarodowy i przekształciło się w Food&Agro Conference 2020. 

Piętnasta, jubileuszowa Agrokonferencja odbyła się 22 października. Organizatorem wydarzenia dedykowanego sektorowi rolno-spożywczemu jest Bank BNP Paribas. Tegoroczne spotkanie zyskało wymiar międzynarodowy i przekształciło się w Food&Agro Conference 2020. Jej uczestniczy rozmawiali na temat wpływu pandemii koronawirusa oraz możliwości i wyzwań jakie stoją przed sektorem.

Agrokonferencja 2020

Jak COVID-19 wpłynał na kondycję sektora Food&Agro? Zdaniem Bartosza Urbaniaka, szefa Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę, choć COVID „przeorał” naszą rzeczywistość  to wpływ pandemii na sektor nie jest jeszcze do końca znany.

–  Najbardziej spektakularne efekty były na początku. Jednak jeszcze wszystkich efektów nie widzimy, jeszcze ze wszystkich efektów nie zdajemy sobie sprawy. To wpłynie na cały sektor przez lata – uważa Bartosz Urbaniak.

Wzrost ryzyka w sektorze Food&Agro

COVID-19 sprawił, że ryzyko w sektorze rolno-spożywczym wzrosło bardzo mocno. Chociaż należy przyznać, że ten sektor radził sobie w czasie pandemii lepiej niż inne sektory gospodarki.

Wynika to z tego, że ten sektor był dobrze przygotowany i jest w miarę nowoczesny. Eksport w I półroczu był wyższy niż rok wcześniej, produkcja spadła w II kwartale tylko o 1,3 proc.– mówił Jerzy Plewa, ekspert Team Europe, były wiceminister rolnictwa. – Co niepokoi po tych kilku miesiącach to jest to, że zmniejszyły się inwestycje. Jeśli chodzi o przyszłość to odczuwalne będzie ryzyko związane z niepewnością co do tego kiedy zostanie wynaleziona szczepionka i skuteczne leki. Będzie się to przekładało na sytuacje tego sektora. Może w mniejszym stopniu niż innych sektorów gospodarki. Takie obszary jak restauracje i hotele, catering  mają bardzo ciężko – to się przenosi na sytuację polskich eksporterów – zaznaczył.

Agrokonferencja 2020 za nami. Sprawdź, jak wyglądała ubiegłoroczna edycja!

Zmiana zachowań konsumentów

Pandemia koronawirusa wpłynęła również na zmianę zachowań konsumentów.

Mając więcej czasu, zostając odizolowani więcej gotujemy w domu. Mówiąc krótko widać trend wzrostu spożycia produktów roślinnych kosztem produktów zwierzęcych. To może być dobre dla naszego klimatu – uważa Jerzy Plewa. – Globalne wyzwania UE zidentyfikowała z udziałem Polski w ramach programów strategicznych: nowy Zielony Ład, klimat, cyfryzacja a więc innowacje, postęp techniczny i wszystkie działania mające służyć do produkcji zrównoważonej – dodał.

Rozwój technologii użytkowej

Agrokonferencja 2020

Agrokonferencja 2020. Na zdjęciu Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę.

fot. Agrokonferencja/ print screen

Na tym nie koniec zmian wywołanych przez pandemię. Jak zaznaczył Bartosz Urbaniak powinniśmy widzieć, że od momentu gdy COVID-19 się nasilił mamy niewiarygodny rozwój technologii użytkowej. Ta technologia pozwala nam się spotykać nie będąc w tym samym miejscu, rozwija również możliwości biznesowe.

–  To jest taka technologia która z jednej strony oznacza robotykę, automatykę, czyli np. oddzielne strumienie produkcji, tak żeby odpowiednie grupy załóg się nie spotykały. Przygotowanie żywności, aby mogła być sprzedawana w sposób bezdotykowy, albo prawie bezdotykowy. Ale też takie rzeczy, do których przyzwyczajaliśmy się tuż przed COVID-19 czyli technologia która pozwala czerpać z informacji. W marcu ten kto wiedział gdzie są kontenery i gdzie są poszczególne składowe jego produkcji był królem. Wtedy gdy szarpały się łańcuchy dostaw, informacja była bezcenna  – stwierdził Bartosz Urbaniak.

Agrokonferencja 2020. Zmiany w rolnictwie

Zmiany widoczne są również w samym rolnictwie. Jak podkreśliła Zuzanna Skalska, analityczka trendów i partnerka zarządzająca FutureS Thinking Group, obecnie możemy zauważyć trzy rodzaje rolnictwa.

Chiny w tej chwili idą w agro-housing – informuje Zuzanna Skalska. –Obserwując zmiany w rolnictwie mamy trzy rodzaje rolnictwa. Mamy agro-housing, nie bierze się tutaj ryzyka pogodowego. Nie ważne czy jest sucho, czy pada bo woda jest cyrkularna, jest cały czas w obrocie. Drugi rodzaj to precision farming. Czyli to są już wielkohektarowe, gigantyczne fabryki rolne w których są bezzałogowe drony, roboty, laboratoria, analizy zdjęć satelitarnych. Trzeci rodzaj to małe, na własny użytek rolnictwo – podkreśliła.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o