Akademia Nawożenia Intermag: cz. 4, marchew

Akademia Nawożenia Intermag: cz. 4, marchew

Sprawdź, co robić, by marchew była zdrowa, słodka i dała bogaty plon. Na jakie składniki odżywcze zwracać uwagę? Zobacz koniecznie!

W 4 odcinku „Akademii Nawożenia Intermag” przybyliśmy do Rosiejowa w woj. świetokrzyskim. To właśnie tu uprawiane jest jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw, czyli marchew. Roślina obecnie znajduje się w fazie BBCH 41–43. Co zrobić, by nasza marchew była zdrowa, jędrna i słodka i co najważniejsze dała wysoki plon? Na te pytania odpowiada Jan Wcisło, ekspert firmy Intermag. Zobacz koniecznie.

Jan Wcisło, ekspert firmy Intermag: Znajdujemy się na plantacji marchwi w miejscowości Rasiejów w woj. świętokrzyskim. Marchew na tej plantacji znajduje się w kilku różnych fazach – począwszy od fazy BBCH 41, w której średnica korzenia przekracza 0,5 cm, do fazy BBCH 43 – w tej fazie korzeń marchwi ma ok. 30% pożądanej wielkości.

Potas, miedź i wapń

W tym momencie należy zwrócić uwagę na intensywne nawożenie potasem, które pomaga budować plon. Jednocześnie potas powoduje gromadzenie cukrów w korzeniach spichrzowych marchwi. Dlatego też w celu poprawienia plonowania marchwi oferujemy nasze produkty. W celu zniwelowania niedoborów potasu można zastosować Plonvit Kali, Plonvit Quality, bądź Kalprim, są to środki z portfolio firmy Intermag.

akademia nawożenia marchew

Jak objawia się u marchwi niedobór cynku?

Kolejnym pierwiastkiem bardzo istotnym w produkcji marchwi jest miedź. Niedobory miedzi są widoczne na młodych roślinach – objawiają się zasychaniem liści, jaśniejszym wybarwieniem, liście skręcają się do środka. Na korzeniu niedobór tego składnika objawia się brakiem intensywnego wybarwienia tegoż korzenia, dlatego my polecamy stosować nasze Mikrochelaty. W tym przypadku Mikrochelat miedzi bądź Mikrovit Miedź.

Potas powoduje gromadzenie cukrów w korzeniach spichrzowych marchwi.

Jan Wcisło, ekspert firmy Intermag

Bardzo ważnym składnikiem w uprawie marchwi jest również wapń, który jest odpowiedzialny za jędrność marchwi w okresie przechowywania. Dzięki zastosowaniu nawozów wapniowych utrata wody przez roślinę będzie mniejsza.

Firma Intermag ma do zaoferowania 2 produkty tego typu – Wapnovit i Optycal. Optycal jest interesującym produktem, ponieważ jego działanie jest 2-kierunkowe. Podczas oprysku dostarczamy roślinie wapń w zabiegu dolistnym, jednocześnie stymulując pobieranie wapnia z gleby.

Biostymulacja marchwi

Warto również zwrócić uwagę na korzyści ze stosowania w plantacji marchwi biostymulatorów firmy Intermag. W naszej ofercie biostymulatorów znajduje się Tytanit, który istotnie wpływa na zwiększenie plonu poprzez stymulację pobierania składników pokarmowych z gleby. Natomiast drugi produkt tego typu – Optysil – zawiera krzem, który zostaje wbudowany w ściany komórkowe rośliny, co zmniejsza parowanie wody i tym samym poprawia jędrność i zdrowotność roślin.

 

Podobne w temacie:

Poprzednie odcinki „Akademii Nawożenia Intermag”:

Oprysk na chwościka buraka – skuteczne działanie

Chwościk buraka od kilku lat wykazuje odporność na wiele substancji aktywnych. Zobacz film!

3 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij