PATRON SERWISU: Blattin

Aktualne ceny wołowiny. Hossa na rynku

Aktualne ceny wołowiny na unijnym rynku stopniowo rosną. Widać to między innymi na rynku belgijskim. Ale sytuacja poprawia się także w innych regionach świata.

Tymczasem aktualne ceny wołowiny na polskim rynku mocno spadły w 36. tygodniu bieżącego roku. W skali kraju średnia cena ćwierci z buhajów do 2 lat spadła o 11,2%. Jednakże średnia cena skupu bydła ogółem spadła w tym czasie zaledwie o 0,1%.

Reklama

Aktualne ceny na światowych rynkach wołowiny biją rekordy

Globalny rynek wołowiny odnotował silniejszy wzrost w pierwszej połowie 2024 r. niż oczekiwali analitycy holenderskiego Rabobanku. Brazylia miała rekordową produkcję i eksport w drugim kwartale. Także rozmiar produkcji w Stanach Zjednoczonych był wyższy niż oczekiwano. Ponadto wielkość importu do Chin w pierwszej połowie roku była na rekordowym poziomie. Także ceny w Europie pozostały wyjątkowo wysokie. Korzystają na tym producenci bydła rzeźnego na Starym Kontynencie.

Belgijscy hodowcy bydła mięsnego korzystają na dobrej koniunkturze

W czasie pandemii koronawirusa ceny wołowiny zrosły do dobrego poziomu, zaś po jej zakończeniu nie nastąpił znaczny spadek. Jedną z przyczyn dobrej koniunktury jest spadek pogłowia bydła. Statystyki Flamandzkiego Departamentu Rolnictwa pokazują, że liczba zwierząt gospodarskich spadła o 7,8% od 2012 r. do 2,24 mln sztuk bydła w 2023 r.

Jest to m.in. wynikiem braku sukcesji w gospodarstwach. Bowiem coraz mniej młodych rolników podejmuje się prowadzenia działalności, nawet pomimo lepszych cen. O ile w okresie pandemii uważano, że cena kilograma utrzymująca się przez długi czas na poziomie 5 euro jest świętym Graalem, obecnie aktualne ceny wołowiny wzrosły powyżej 6,5 euro.

Jak na razie rynek osiągnął stan równowagi, w której podaż i popyt są lepiej dopasowane. Jednakże stan ten może się zmienić za jakiś czas, ponieważ w nadchodzących latach coraz więcej starzejących się hodowców bydła odejdzie z rynku.

Jakie mięso osiąga najlepsze ceny?

Najlepsze ceny, na poziomie powyżej 6 euro/kg można dostać za mięso wysokiej klasy, takie jak na przykład z bydła Belgian White Blue. Ceny mięsa z krów mlecznych, znanych również w branży jako krowy hamburgerowe, są również dobre, z kwotami powyżej 4 euro za kilogram masy tuszy.

Z drugiej strony gwałtownie wzrosły koszty produkcji. Szczególnie dla firm, które kupują paszę dla bydła, stanowi ona duży koszt. Dlatego optymalnym rozwiązaniem dla hodowli bydła mięsnego jest gospodarstwo mieszane. Wykorzystując uprawy polowe na paszę dla bydła mięsnego, można je lepiej waloryzować, a następnie utylizować obornik na własnej ziemi. Ponadto od czasu koronawirusa rośnie uznanie dla lokalnie produkowanego mięsa.

Hodowla zwierząt mięsnych mimo lepszych cen dalej spada

Mimo dobrych cen, pogłowie bydła we Flandrii zmniejszyło się w ostatnich latach o 5%. Podobny trend obserwuje również w innych krajach europejskich. Wydaje się jednak, że w ciągu ostatnich sześciu miesięcy spadek pogłowia bydła ustabilizował się. Może to być spowodowane utrzymującymi się dobrymi cenami. Eksperci spodziewają się jednak dalszego spadku pogłowia zwierząt. Jedną z przyczyn może być specjalizacja w kierunku bydła mlecznego, kosztem bydła mięsnego w gospodarstwach mieszanych.

Poza UE rosną ceny na Wyspach Brytyjskich

Aktualna cena bydła jest wyższa także w Wielkiej Brytanii. Po raz pierwszy odnotowano stawki powyżej 5 funtów za kilogram za jałówki i woły. Ceny młodych byków wzrosły do poziomu powyżej 4,9 funta/kg. Tymczasem cena minimalnie spadła do poziomu 3,58 funta/kg.

Aktualne ceny wołowiny na polskim rynku

Tymczasem na polskim rynku ceny sprzedaży wołowiny spadły o 11,2% do 18178 zł/t w przypadku ćwierci z buhajów. Najsilniejszy spadek odnotowano w regionie Południowym (–11,1%, tj. z 20408,7 zł/t do 18142 zł/t). Z kolei stawki za ćwierci z krów w skali kraju utrzymały się na niemalże niezmienionym poziomie. Ich ceny spadły w regionie Centralnym (–5%, do 15454 zł/t), zaś w Północnym i Południowym wzrosły, odpowiednio, o 2,1% (do 19795 zł/t) i 2,8% (do 16820 zł/t).

Źródło: www.vilt.be; www.ahdb.org.uk; www.gov.pl/rolnictwo

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 3.9 / 5. Liczba głosów 15

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *