ASF w Chinach – jak zmienił się ten rynek?

Download PDF

ASF w Chinach rozprzestrzenia się coraz bardziej. Pogłowie trzody chlewnej na tym rynku maleje, a USDA prognozuje ograniczoną podaż żywca wieprzowego w II połowie tego roku. Jakie zmiany zaszły jeszcze na tym rynku pod wpływem świńskiej zarazy?

340 mln sztuk – tyle wynosi według szacunków USDA połowie świń w Chinach. W ciągu roku spadło o ponad 20 proc., w 2020 roku ma obniżyć się o kolejnych 10 proc.

Masowa likwidacja stada podstawowego widoczna jest od 2018 roku. Z nieoficjalnych danych wynika, że w tym roku liczba macior zmniejszyła się do poziomu 26 mln sztuk (-30 proc.).

Drób zastępuje wieprzowinę

Według prognoz USDA, podaż żywca wieprzowego w Chinach w drugiej połowie roku będzie ograniczona. Spadnie konsumpcja tego mięsa (-10 proc.), przy jednoczesnym zwiększeniu importu o 60 proc. w skali roku.

ASF w Chinach

ASF w Chinach zbiera coraz większe żniwa

fot. Fotolia

Rozprzestrzeniające się ASF w Chinach zmienia nawyki konsumentów. Udział świeżej wołowiny w spożyciu stopniowo maleje, rośnie mrożonej. Drób zaczyna coraz częściej zastępować mięso wieprzowe na stołach Chińczyków, sięgają oni też coraz chętniej po inne gatunki mięsa.

ASF w Chinach zbiera żniwa

Podaż wieprzowiny maleje, co winduje ceny. Może być to zachętą dla  producentów żywca do odbudowy pogłowia i ponownego zasiedlania budynków inwentarskich.

Wiele gospodarstw o małej skali produkcji zostanie zastąpione przez nowoczesne gospodarstwa wielkotowarowe o dużej bioasekuracji. Cena żywca wieprzowego w Chinach od stycznia 2019 do końca lipca wzrosła do 19,06 juanów /kg (+56 proc.) – informuje Aleksander Dargiewicz z KZP-PTCH.

Świńska zaraza

Oficjalnie do OIE zgłoszono 144 (do 2 lipca tego roku) ogniska ASF w Chinach. Jednak te dane wydają się być mało wiarygodne.

Pierwsze ognisko ASF w Chinach pojawiło się w sierpniu ubiegłego roku. Od tego czasu choroba zajęła już: Mongolię, Wietnam, Hongkong, Kambodżę, Laos i Koreę Północną. Zarazę wykryto też na granicy Japonii, Korei Południowej, Filipinach, Australii i Tajwanu w przewożonej z Chin żywności.

Źródło: KZP-PTCH

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o