Bezpieczeństwo w chłodniach z KA. Jak uniknąć tragedii?

Bezpieczeństwo w chłodniach z KA jest bardzo ważne. Co jakiś czas w mediach pojawiają się informacje o kolejnej śmierci w komorach z przechowywanymi plonami. Jakich zasad należy przestrzegać, by uniknąć tragedii?
Na bezpieczeństwo w chłodniach z KA wpływa zachowanie zasad BHP. A te w przypadku pracy w warunkach niskiej zawartości tlenu muszą być ściśle przestrzegane, ponieważ każde zaniedbanie może doprowadzić do tragicznych w skutkach wydarzeń.
Spis treści
Dlaczego przechowuje się owoce w chłodniach z KA?
Owoce i warzywa przechowywane w warunkach normalnej atmosfery szybko dojrzewają, a później szybko ulegają gniciu. To przede wszystkim zasługa tlenu, który odpowiada za przebieg procesów metabolicznych w przechowywanych owocach. Procesy te przebiegają również w niskich temperaturach.
Dlatego, by przedłużyć trwałość owoców, należy obniżyć zawartość tego pierwiastka w komorze. W chłodni z kontrolowaną atmosferą zawartość tlenu zazwyczaj nie przekracza 2–3% zaś dwutlenku węgla — około 2%. Jeszcze niższą zawartość tlenu mają tzw. komory ULO (Ultra Low Oxygen), w których zawartość tlenu wynosi 1,5% lub nawet mniej. Ponadto w takich komorach utrzymuje się jeszcze wyższą zawartość CO2.
Jak prawidłowo przygotować komorę KA do przechowywania owoców?
Komora w chłodniach z KA przed załadunkiem musi być dokładnie wyczyszczona. Dotyczy to wszystkich powierzchni, włącznie ze ścianami i sufitami. Należy do tego celu używać detergentów, które nie powodują niszczenia powierzchni oraz możliwych uszkodzeń przechowywanych owoców. Ponadto należy starannie opłukać wszystkie powierzchnie wodą.
Ważne jest, by odpowiednio zadbać przede wszystkim o szczelność drzwi. Należy sprawdzić stan techniczny ościeżnic, mechanizmów jezdnych drzwi przesuwnych, a przede wszystkim wszystkich uszczelek. Dotyczy to w szczególności uszczelek podprogowych, które łatwo ulegają uszkodzeniom w czasie użytkowania chłodni. W razie wątpliwości co do stanu zabezpieczeń, należy je wymienić na nowe. Ponadto należy sprawdzić szczelność posadzki, narożniki pomiędzy ścianami czy między ścianami a sufitem lub podłogą.
Jak zachować bezpieczeństwo pracy w chłodniach z KA?
Przed wejściem do każdej chłodni z KA powinno znajdować się wyraźnie oznakowanie, ostrzegające o niebezpieczeństwie. Z kolei na drzwiach musi znajdować się informacja o bezpiecznym użytkowaniu obiektu.
Jeśli zaistnieje konieczność wejścia do komory KA, sadownik powinien zastosować dwa rozwiązania. Pierwsze z nich to jej rozhermetyzowanie i staranne napowietrzenie. Dopiero po tym, jak stężenie tlenu osiągnie odpowiedni poziom, można bezpiecznie wejść do jej wnętrza. Drugim rozwiązaniem jest, by sadownik podczas pracy w komorze z KA używał aparatu tlenowego. W czasie wykonywania wszelkich prac w komorze konieczna jest asysta drugiej osoby, której pomoc może się przydać w czasie wypadku.
Ponadto należy pamiętać, by nie wkładać głowy do komory przez okienko kontrolne. Włożenie głowy jest równoważne z wejściem do komory, a niska zawartość tlenu może szybko doprowadzić do tragedii. Przed otworzeniem okienka kontrolnego warto zapalić np. świecę i podejść z nią do niego. Jeśli po otworzeniu świeca zgaśnie, to należy się je zamknąć i się wycofać.
W przypadku chłodni KA utrata przytomności następuje po około 30 sekundach. Po kilku minutach dochodzi do nieodwracalnego uszkodzenia mózgu. W komorach ULO do utraty przytomności dochodzi niemalże w ciągu chwili.
