Borówka amerykańska to najlepszy polski owoc? [AKTUALNOŚCI]

Download PDF

Polski Instytut Ekonomiczny opublikował dane, wedle których uprawa borówki amerykańskiej plasuje się na szczycie polskich produkcji sadowniczych. 

Borówka amerykańska to polski superowoc, który szturmem podbija rynki światowe. Obecnie jesteśmy drugim jej producentem w Europie, a szóstym na świecie. „Błękitny skarb”, jak niektórzy nazywają borówkę, jest towarem poszukiwanym przez przedsiębiorstwa kulinarne, jak i indywidualnych smakoszy.

Dane Głównego Urzędu Statystycznego donoszą, że w latach 2014–2018 produkcja borówki zwiększyła się dwukrotnie i doszła do 25,5 tys. ton. Prym w europejskiej produkcji wiedzie Holandia. Tuż za nami sytuują się natomiast Belgia, Hiszpania, Litwa i Niemcy. Jak czytamy w artykule PIE, perspektywy na rozwój rynku borówki w Polsce są optymistyczne.

Co składa się na sukces polskiego superowocu? – Produkujemy odmiany o dużych owocach, zbieramy je przeważnie ręcznie, jagody są trwałe i łatwo je transportować, a także są bezpieczne dla konsumentów – czytamy w raporcie PIE. – Szacuje się, że gdyby konsumpcja na całym kontynencie wzrosła w przeliczeniu na jednego mieszkańca do poziomu brytyjskiego, aby sprostać popytowi na rynek musiałoby rocznie trafiać 645 tys. ton borówki. Znaczne możliwości dla eksportu tkwią także na rynkach azjatyckich, zwłaszcza w krajach Azji Południowo-Wschodniej.

Źródło: Polski Instytut Ekonomiczny / Główny Urząd Statystyczny

Dodaj komentarz