Podlaskie: powstaje Centrum Technologii Rolno-Spożywczej
Dla małych gospodarstw w woj. podlaskim pojawiła się szansa rozwoju i możliwość poznania nowych technologii. Dzięki powstającemu w Szepietowie Centrum Technologii Rolno-Spożywczej rolnicy będą mogli nauczyć się przetwarzać żywność w swoich gospodarstwach, co pomoże im się rozwijać i zwiększy opłacalność produkcji.
– W powstających w Szepietowie obiektach znajdować się będą 4 nowoczesne linie technologiczne do przetwórstwa mleka, mięsa oraz owoców na soki i na susz – informuje Grzegorz Mikołajczyk, dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. – Centrum powstaje dzięki pieniądzom przyznanym w 2015 i 2016 r. przez ministerstwo rolnictwa. Łącznie jest to kwota 2,8 mln zł.
Budowa obiektu już się praktycznie zakończyła, przez następne miesiące trwać będzie wyposażanie wnętrza. Całość ma być gotowa do końca tego roku.
Z oferty centrum będą mogli skorzystać wszyscy zainteresowani, a w szczególności rolnicy, którzy prowadzą niewielkie gospodarstwa rolne i poszukują dodatkowych źródeł dochodu. Będą mogli nauczyć się, jak przetwarzać tradycyjne produkty rolne, które produkują w swoich gospodarstwach, dzięki czemu zwiększą opłacalność swojej produkcji.
Centrum Technologii Rolno-Spożywczej będzie w szczególności wspierało producentów żywności tradycyjnej, naturalnej i lokalnej.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!