Podlaskie: powstaje Centrum Technologii Rolno-Spożywczej

W Szepietowie powstaje Centrum Technologii Rolno-Spożywczej. To okazja dla rolników, aby nabyć nowe umiejętności w przetwarzaniu żywności!

Dla małych gospodarstw w woj. podlaskim pojawiła się szansa rozwoju i możliwość poznania nowych technologii. Dzięki powstającemu w Szepietowie Centrum Technologii Rolno-Spożywczej rolnicy będą mogli nauczyć się przetwarzać żywność w swoich gospodarstwach, co pomoże im się rozwijać i zwiększy opłacalność produkcji.

– W powstających w Szepietowie obiektach znajdować się będą 4 nowoczesne linie technologiczne do przetwórstwa mleka, mięsa oraz owoców na soki i na susz – informuje Grzegorz Mikołajczyk, dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. – Centrum powstaje dzięki pieniądzom przyznanym w 2015 i 2016 r. przez ministerstwo rolnictwa. Łącznie jest to kwota 2,8 mln zł.

Budowa obiektu już się praktycznie zakończyła, przez następne miesiące trwać będzie wyposażanie wnętrza. Całość ma być gotowa do końca tego roku.

Z oferty centrum będą mogli skorzystać wszyscy zainteresowani, a w szczególności rolnicy, którzy prowadzą niewielkie gospodarstwa rolne i poszukują dodatkowych źródeł dochodu. Będą mogli nauczyć się, jak przetwarzać tradycyjne produkty rolne, które produkują w swoich gospodarstwach, dzięki czemu zwiększą opłacalność swojej produkcji.

Centrum Technologii Rolno-Spożywczej będzie w szczególności wspierało producentów żywności tradycyjnej, naturalnej i lokalnej.

Działalność rolnicza a podatek dochodowy

Podatek dochodowy od osób fizycznych obejmuje praktycznie wszelkie dochody osób fizycznych. A jak jest z rolnictwem?

8 grudnia 2016

Hubert Kardasz z firmy Intermag zdobywa Krakowskiego Dukata!

Hubert Kardasz, prezes firmy Intermag, został uhonorowany statuetką Krakowskiego Dukata w kategorii menedżer firmy!

30 listopada 2016

Światowa produkcja ziemniaka: prognozy są dobre!

Optymistyczne prognozy produkcji, ale nie dla wszystkich regionów. Produkcja ziemniaka będzie wypierana z krajów o wysokich temperaturach…

2 grudnia 2016