Podlaskie: powstaje Centrum Technologii Rolno-Spożywczej

W Szepietowie powstaje Centrum Technologii Rolno-Spożywczej. To okazja dla rolników, aby nabyć nowe umiejętności w przetwarzaniu żywności!

Dla małych gospodarstw w woj. podlaskim pojawiła się szansa rozwoju i możliwość poznania nowych technologii. Dzięki powstającemu w Szepietowie Centrum Technologii Rolno-Spożywczej rolnicy będą mogli nauczyć się przetwarzać żywność w swoich gospodarstwach, co pomoże im się rozwijać i zwiększy opłacalność produkcji.

– W powstających w Szepietowie obiektach znajdować się będą 4 nowoczesne linie technologiczne do przetwórstwa mleka, mięsa oraz owoców na soki i na susz – informuje Grzegorz Mikołajczyk, dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. – Centrum powstaje dzięki pieniądzom przyznanym w 2015 i 2016 r. przez ministerstwo rolnictwa. Łącznie jest to kwota 2,8 mln zł.

Budowa obiektu już się praktycznie zakończyła, przez następne miesiące trwać będzie wyposażanie wnętrza. Całość ma być gotowa do końca tego roku.

Z oferty centrum będą mogli skorzystać wszyscy zainteresowani, a w szczególności rolnicy, którzy prowadzą niewielkie gospodarstwa rolne i poszukują dodatkowych źródeł dochodu. Będą mogli nauczyć się, jak przetwarzać tradycyjne produkty rolne, które produkują w swoich gospodarstwach, dzięki czemu zwiększą opłacalność swojej produkcji.

Centrum Technologii Rolno-Spożywczej będzie w szczególności wspierało producentów żywności tradycyjnej, naturalnej i lokalnej.

Jak wybrać sadzonki truskawek?

Sadzonki truskawek są dostarczane przez wiele podmiotów, przy wyborze odpowiedniego należy być uważnym. Jak dokonać prawidłowego wyboru?

16 lutego 2017

Targi i wystawy rolnicze 2017: co planuje DODR?

Sprawdź, kiedy na Dolnym Śląsku odbędą się najważniejsze targi i wystawy rolnicze 2017 r. Na jakich imprezach nie może Cię zabraknąć?

18 lutego 2017

Rynek rzepaku – spodziewana dobra koniunktura!

Większe zainteresowanie uprawą rzepaku, większy areał upraw i większe zbiory. Jakie będą ceny rzepaku? Jak ukształtuje się rynek rzepaku w 2017?

22 lutego 2017