Podlaskie: powstaje Centrum Technologii Rolno-Spożywczej

Podlaskie: powstaje Centrum Technologii Rolno-Spożywczej

W Szepietowie powstaje Centrum Technologii Rolno-Spożywczej. To okazja dla rolników, aby nabyć nowe umiejętności w przetwarzaniu żywności!

Dla małych gospodarstw w woj. podlaskim pojawiła się szansa rozwoju i możliwość poznania nowych technologii. Dzięki powstającemu w Szepietowie Centrum Technologii Rolno-Spożywczej rolnicy będą mogli nauczyć się przetwarzać żywność w swoich gospodarstwach, co pomoże im się rozwijać i zwiększy opłacalność produkcji.

– W powstających w Szepietowie obiektach znajdować się będą 4 nowoczesne linie technologiczne do przetwórstwa mleka, mięsa oraz owoców na soki i na susz – informuje Grzegorz Mikołajczyk, dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. – Centrum powstaje dzięki pieniądzom przyznanym w 2015 i 2016 r. przez ministerstwo rolnictwa. Łącznie jest to kwota 2,8 mln zł.

Budowa obiektu już się praktycznie zakończyła, przez następne miesiące trwać będzie wyposażanie wnętrza. Całość ma być gotowa do końca tego roku.

Z oferty centrum będą mogli skorzystać wszyscy zainteresowani, a w szczególności rolnicy, którzy prowadzą niewielkie gospodarstwa rolne i poszukują dodatkowych źródeł dochodu. Będą mogli nauczyć się, jak przetwarzać tradycyjne produkty rolne, które produkują w swoich gospodarstwach, dzięki czemu zwiększą opłacalność swojej produkcji.

Centrum Technologii Rolno-Spożywczej będzie w szczególności wspierało producentów żywności tradycyjnej, naturalnej i lokalnej.

Syngenta świętuje 150-lecie powstania Działu Warzyw

W Polsce Syngenta jest liderem sprzedaży nasion papryki, kukurydzy słodkiej, brokułu, cukinii oraz kalafiorów wiosennych i letnich.

13 września 2017

Zapobieganie klęskom żywiołowym – rusza nabór wniosków na dofinansowanie inwestycji!

Do 100 tys. zł dla rolników z terenów dotkniętych ASF i do 500 tys. zł dofinansowania inwestycji spółek wodnych lub związku spółek.

16 września 2017

Bio owoce narażone na szkodniki – jak je zwalczać

Sadownik, który decyduje się na podjęcie produkcji ekologicznej, musi mieć dużo większą wiedzą na temat ekosystemu jakim jest jego uprawa owoców.

14 września 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij