Ceny: bydło zdrożało, wieprzowina staniała

Na rynku unijnym w ciągu miesiąca wieprzowina staniała o 7,3%, a młode bydło zdrożało o 1,4%. Zmieniły się też inne ceny.

Na rynku unijnym w ciągu miesiąca wieprzowina staniała o 7,3%, a młode bydło zdrożało o 1,4%. Jagnięta ciężkie zdrożały natomiast o 4,2%, a lekkie staniały o 2,1%. Sprawdźcie, jak plasowały się ceny mięsa w Unii.

Średnie ceny referencyjne w Unii Europejskiej dla wieprzowiny klasy E spadła w ciągu dwóch tygodni o 4,3%, a w ciągu miesiąca o 7,3% i wynosiła w połowie listopada 130,86 euro/100 kg. Najtańsza wieprzowina była w: Holandii (112,15 euro/100 kg), Belgii (113,2 euro/100 kg), Hiszpanii (123,52 euro/100 kg), Portugalii i Francji (125 euro/100 kg). W Polsce cena referencyjna wynosiła 120,84 euro/100 kg (spadek o 7,5 % w ciągu 2 tygodni i o11,9% w ciągu miesiąca).

Najwyższe ceny referencyjne wieprzowiny odnotowano na Malcie (228 euro/100 kg), w Szwecji (188 euro/100 kg), Wielkiej Brytanii (176,61 euro/100 kg), Grecji (170,3 euro/100 kg) i Bułgarii (167,92 euro/100kg). W Danii w skupie za świnie bekonowe (59% mięsa) w ostatnim dniu listopada płacono natomiast 3,99 zł/kg, a we Włoszech 4,91 zł/kg.

Średnia cena referencyjna młodego bydła R3 w ostatnim tygodniu listopada wynosiła 380,47 euro/100 kg i była wyższa o 0,2% niż przed dwoma tygodniami i o 1,4% niż przed miesiącem. Najwyższe ceny odnotowano w Wielkiej Brytanii (468,71 euro/100 kg), Szwecji (440,5 euro/100 kg), Grecji (427,3 euro/100 kg), Włoszech (378,89 euro/100 kg) i Irlandii (376,14 euro/100), a najniższe w: Łotwie (219 euro/100 kg), Rumunii (261,48 euro/100 kg), Litwie (270,02 euro/100 kg), Belgii (300,18 euro/100 kg). W Polsce cena referencyjna młodego bydła wynosiła 321,25 euro/100 kg i była nieznacznie niższa (o 0,3%) niż 2 tygodnie wcześniej, ale o 2,6% wyższa niż miesiąc temu.

Średnie ceny referencyjne unijnej baraniny w połowie listopada wynosiły: jagnięta ciężkie – 490,7 euro/100 kg, lekkie – 627,82 euro/100 kg. W ciągu miesiąca jagnięta ciężkie podrożały o 4,2%, a lekkie staniały o 2,1%.

Najdroższe jagnięta ciężkie były na Cyprze (664 euro/100 kg), we Francji (624 euro/100 kg) i Austrii (546 euro/100 kg), a najtańsze w Rumunii (225,08 euro/100 kg) i Estonii (295,8 euro/100 kg). W Polsce cena jagniąt ciężkich wynosiła 361,81 euro/100 kg i była wyższa o 3,3% niż przed 2 tygodniami i o 3,4% niż przed miesiącem.

Najdroższe jagnięta lekkie były w Hiszpanii (728,66 euro/100 kg), we Włoszech (660,29 euro/100kg) i na Węgrzech (640,83 euro/100 kg), a najtańsze na Słowacji (394,75 euro/100 kg) i w Portugalii (452 euro/100 kg).

Polskie tradycje wielkanocne a rynek wieprzowiny i wołowiny

Podczas Wielkanocy warto sięgnąć po nasze, polskie wyroby regionalne, przygotowane tradycyjnymi metodami!

12 kwietnia 2017

Żywienie opasów: jak wyliczyć dawkę pokarmową?

Ciągle zastanawiasz się czy dawka żywieniowa jest zbilansowana? Nie wierzysz doradcom żywieniowym? Zrób to sam! W kilku krokach pokażemy jak to policzyć.

13 kwietnia 2017

Jak preparaty drożdżowe wpływają na wyniki produkcyjne świń?

Preparaty drożdżowe obecne w żywieniu zwierząt zaczęły być wykorzystywane na początku XX w. Jak wpływają one na wyniki produkcyjne u trzody chlewnej?

20 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij