Ceny kurcząt w maju stabilne

Wciąż utrzymuje się wysoka podaż drobiu. Dobry czas dla drobiarzy potrwa tylko do połowy września. Gdzie będzie rosło spożycie drobiu tam będzie się rozwijał Polski eksport. A jak kształtują się ceny kurcząt?

Reklama

Niskie ceny kurcząt

Przeciętna cena zakupu kurcząt brojlerów w trzech pierwszych trzech tygodniach maja 2017 r. była o 6% niższa w porównaniu do roku poprzedniego.

Ceny kurcząt na początku drugiego kwartału 2017r., po lekkim ożywieniu w pierwszym kwartale 2017 r. , notowały spadki w relacji rocznej, co wpisywało się w trend spadkowy obserwowany od 2013 r.

-Wg MRiRW przeciętna cena zakupu kurcząt brojlerów w trzech pierwszych trzech tygodniach maja 2017 r. była o 6% niższa porównaniu do roku poprzedniego. – przypomina Mariusz Dziwulski, ekspert, PKO Bank Polski.

Ceny skupu kurcząt rzeźnych są niskie. Wielu producentów produkuje już na granicy opłacalności- twierdzi Mariusz Szymyślik, dyrektor KIPDiP.

– Po bardzo złej sytuacji rynkowej w kwietniu, kiedy ceny w transakcjach zawieranych poza umowami kontraktacyjnymi były na poziomach poniżej trzech złotych maj przyniósł stabilizację. Ceny na wolnym rynku znów są powyżej granicy trzech złotych za kilogram i rosną – Mariusz Szymyślik.

Polski eksport mięsa drobiowego

Różna jest dynamika eksportu drobiu w pierwszym kwartale 2017. Z jednej strony, polski eksport do Niemiec się zmniejszył. Z drugiej strony: do Francji, Chin i Hongkongu, na Węgry się zwiększył.

– Mimo ograniczeń handlu, polski eksport mięsa i podrobów drobiowych z Polski w pierwszym kwartale 2017 wzrósł o blisko 10% porównaniu do roku poprzedniego wobec 21% wzrostu w całym 2016 r, w tym na rynki nieunijne, aż o 36%.  Przy osłabieniu eksportu drobiu do Niemiec (największy importer mięsa i podrobów drobiowych z Polski) w pierwszym kwartale 2017 w sposób zauważalny zwiększyła się sprzedaż do Francji (+18% r/r) oraz na Węgry (+42%), czyli do krajów które w dużym stopniu borykały się z problemem grypy ptaków. Wysoki popyt na rynkach azjatyckich odzwierciedla dalszy wzrost sprzedaży drobiu do Chin i Hongkongu (łącznie o 5% r/r w w pierwszym kwartale 2017), przy ograniczeniach w eksporcie do Chin od grudnia 2016 r. (dane MRiRW i Eurostat) – Mariusz Dziwulski.

Jak twierdzi Mariusz Dziwulski, w długim okresie, szans na wzrost eksportu należy upatrywać w rosnącym spożyciu poza granicami UE-28. Jest to spowodowane tym, że rynek unijny staje się coraz bardziej nasycony pod względem konsumpcji drobiu. Sprawia, że powtórzenie dynamicznych wzrostów eksportu z Polski w kolejnych latach może być trudne, wpływa to także na ceny kurcząt.

– Oczekuje się, że w najbliższej dekadzie spożycie drobiu w UE będzie rosło wolniej niż na świecie. – dodaje Mariusz Dziwulski

Ceny kurcząt od połowy września gorsze

Sytuacja w opłacalności brojlerów będzie zmienna. Tylko do połowy września ma być dobrze.

– KIPDiP spodziewa się, że sytuacja hodowców brojlerów do końca sierpnia będzie dobra, i przez trzy najbliższe miesiące chów kurcząt powinien być zyskowny dla wszystkich uczestników rynku. Niestety, KIPDiP zakłada, że począwszy od połowy września rynek stopniowo będzie spadał. Wydaje się nawet, że ostatnie dwa miesiące tego roku mogą być dla branży dramatycznie złe.

Potem gorzej a nawet bardzo źle. Powodem jest zbyt duża podaż  brojlerów i mocna złotówka.

Piskląt w ostatnich dwunastu miesiącach (od maja 2016 do kwietnia 2017) było o około pięć procent więcej niż w porównywalnym okresie rok wcześniej.

– Przyczyną trudnej sytuacji jest oczywiście zbyt duża podaż żywca. Nie widać jednak na razie symptomów, które pozwalałyby oczekiwać spowolnienia produkcji. Wskaźniki wyprzedzające, jakimi dla produkcji mięsa drobiowego są wylęgi piskląt i nakłady jaj wylęgowych cały czas są na rekordowych poziomach. Piskląt w ostatnich dwunastu miesiącach (od maja 2016 do kwietnia 2017) było o około pięć procent więcej niż w porównywalnym okresie rok wcześniej. Presję na ceny skupu brojlerów stwarzają także pogarszające się warunki eksportowe. Problemem jest rosnąca w siłę złotówka, która sprawia, że niektóre kierunki wywozu mięsa notują marżę na sprzedaży bliską zera albo nawet ujemną –  Mariusz Szymyślik.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *