Konkurencyjne mięso kurcząt

Konsekwencje wzrostu cen zbóż i pasz nie będą dotkliwe dla produkcji drobiarskiej ze względu na jej przewagi kosztowo-cenowe i rozwijający się eksport. Korzystne relacje cen polskiego i unijnego mięsa kurcząt jeszcze się poprawiły.

Eksperci IERiGŻ uważają, że konsekwencje wzrostu cen zbóż i pasz nie będą bardzo dotkliwe dla produkcji drobiarskiej ze względu na jej przewagi kosztowo-cenowe i rozwijający się eksport. Korzystne relacje cen polskiego i unijnego mięsa kurcząt na jednolitym rynku europejskim jeszcze się poprawiły.

W sierpniu 2015 r. średnie ceny sprzedaży mięsa kurcząt w Unii Europejskiej o ok. 36% przewyższały polskie ceny wyrażone w euro. Przed rokiem były wyższe o ok. 30%. Przeciętna cena sprzedaży kurcząt w UE-28 wzrosła w tym czasie o 0,7%, podczas gdy cena polska o 3,7%.

Dezynfekcja kurnika i chlewni: jak przeprowadzić ją prawidłowo?

Bioasekuracja to rodzaj prewencji, dzięki której zabezpieczymy stada przed ASF i wirusem ptasiej grypy. Jaki środek wybrać do dezynfekcji?

28 kwietnia 2017

Czy w 2017 będzie lepsza koniunktura w rolnictwie?

Koniunktura w rolnictwie bez większych zmian, jedynie w produkcji mleka i wieprzowiny ma się poprawić, ale nie na długo.

28 kwietnia 2017

Guzowata choroba skóry bydła; wirus wznawia aktywność!

Pojawiły się kolejne doniesienia o nowych ogniskach choroby w Europie w 2017 roku. Wirus wznawia aktywność i przerzedza populację bydła. Gdzie?

21 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij