Konkurencyjne mięso kurcząt

Konsekwencje wzrostu cen zbóż i pasz nie będą dotkliwe dla produkcji drobiarskiej ze względu na jej przewagi kosztowo-cenowe i rozwijający się eksport. Korzystne relacje cen polskiego i unijnego mięsa kurcząt jeszcze się poprawiły.

Eksperci IERiGŻ uważają, że konsekwencje wzrostu cen zbóż i pasz nie będą bardzo dotkliwe dla produkcji drobiarskiej ze względu na jej przewagi kosztowo-cenowe i rozwijający się eksport. Korzystne relacje cen polskiego i unijnego mięsa kurcząt na jednolitym rynku europejskim jeszcze się poprawiły.

W sierpniu 2015 r. średnie ceny sprzedaży mięsa kurcząt w Unii Europejskiej o ok. 36% przewyższały polskie ceny wyrażone w euro. Przed rokiem były wyższe o ok. 30%. Przeciętna cena sprzedaży kurcząt w UE-28 wzrosła w tym czasie o 0,7%, podczas gdy cena polska o 3,7%.

Młóto browarniane w żywieniu loch: czy to dobry pomysł?

Na włókno wysokie zapotrzebowanie mają i lochy prośne, i karmiące. Istotnym źródłem tego składnika może być właśnie młóto browarniane!

19 stycznia 2017

Wolnostanowiskowy czy uwięziowy system utrzymania bydła mięsnego?

Chcesz produkować mięso lepszej jakości, za które dostaniesz więcej pieniędzy w zakładach mięsnych? Najwyższy czas na zmiany!

20 stycznia 2017

Młóto browarniane – pasza mlekopędna

Młóto browarniane to uboczny produkt produkcji piwa. Browarniom jest niepotrzebny, a dla hodowców bydła mlecznego jest wyjątkowo cenny.

18 stycznia 2017