Referencyjne ceny mięsa w UE w połowie grudnia

Sprawdźcie aktualne ceny mięsa w krajach Unii Europejskiej. Co staniało, co zdrożało, a które ceny nie uległy zmianie?

Wieprzowina i jagnięta lekkie staniały w porównaniu z ostatnią dekadą listopada. Ceny bydła się nie zmieniły, zdrożały natomiast jagnięta lekkie.

Średnia cena referencyjna wieprzowiny klasy E w Unii Europejskiej w euro/100 kg spadła w ciągu 2 tygodni o 1,1.%, a w ciągu miesiąca o 5,5% i wynosiła w połowie grudnia 126,02. Najniższe ceny za wieprzowinę oferowano w: Holandii (107,69 euro/100 kg), Belgii (109 euro/100 kg), Portugalii (118 euro/100 kg) i w Polsce (118,63 euro/100 kg). Należy jednak podkreślić, że w naszym wypadku jest to więcej o 1,4% niż 2 tygodnie temu, ale o 4,8% mniej niż miesiąc wcześniej. Najwyższą cenę referencyjną wieprzowiny odnotowano na Malcie (228 euro/100 kg), w Szwecji (190,95 euro/100 kg), Wielkiej Brytanii (171,1 euro/100 kg) i Grecji (169,56 euro/100 kg).

Średnia cena referencyjna młodego bydła R3 w euro/100 kg w połowie grudnia wynosiła 380,42 i była nieznacznie niższa niż przed 2 tygodniami i taka sama jak przed miesiącem. Najwyższe ceny odnotowano w Szwecji (458,85 euro/100 kg), Wielkiej Brytanii (466,15), Grecji (422) i Austrii (400,03), a najniższe w: Łotwie (204,61), Rumunii (241,45), Litwie (279,64) i Belgii (299,88). W Polsce cena referencyjna młodego bydła wynosiła 314,85 euro/100 kg i była niższa o 1,3% niż 2 tygodnie temu i o 2,7% niż przed miesiącem.

Cena referencyjna baraniny w euro/100 kg w połowie grudnia wynosiła: jagnięta ciężkie – 498,1 (4,1% więcej niż przed miesiącem), lekkie – 613,6 (4,2% mniej niż przed miesiącem). Najdroższe jagnięta ciężkie były na Cyprze (654), we Francji (629) i Austrii (563), a najtańsze w Rumunii (219,88), Estonii (247,18) i w Finlandii (373,12). W Polsce cena referencyjna jagniąt ciężkich wynosiła – 397,51 euro/100 kg i była o 10,2% wyższa niż 2 tygodnie wcześniej i o 7,8% niż przed miesiącem. Natomiast jagnięta lekkie najdroższe były w Hiszpanii (710,32), Chorwacji (675,88) i Bułgarii (652,17), a najtańsze na Słowacji (371,54), Portugalii (446) i Grecji (506,27).

Jak obliczyć dochód z produkcji roślinnej?

Zbliżają się żniwa, a więc czas, kiedy będziemy także liczyć nasz zyski. Sprawdźmy, jak prawidłowo wykonać rachunek ekonomiczny naszej produkcji.

26 czerwca 2017

Skuteczna ochrona sadu – większe i lepsze plonowanie

Zaniedbany sad to z pewnością przykry widok. Drzewa w takich sadach są właściwie bezlistne i pozbawione owoców.

24 czerwca 2017

Polska produkcja pieczarek – wielki sukces!

Pieczarki to polski hit eksportowy! Wysoka dynamika ekspansji! Krajowy rynek pieczarek jest prężny i niepodlegający wahaniom koniunktury! Z czego wynika dobra sytuacja na rynku pieczarki?

21 czerwca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij